cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, March 6, 2015

Mesilau Nature Resort, Kundasang



I nak cerita sikit pasal our accommodation masa my company buat trip to Kundasang last time.. The place memang  best sangat lah.. Very cold and cozy. but just the road is a bit challenging lah. but worth it. Cuma i think need more lights on the pathways.. sangat gelap all the way up especially at nite. bit scary i cud say especially to any lady driver. 


this resort is located at the foothills of Mount Kinabalu.. tu yang sangat sejuk.. malam siap kena pakai heater tau. 









Mesilau, named after Mesilau River, is an area situated at approximately 2000 m above sea level on the East Ridge of Mount Kinabalu in Kinabalu National ParkSabahMalaysian Borneo. It is the site of the Mesilau Nature Resort, which is owned and operated by Sutera Sanctuary Lodges.  Mesilau East River and Mesilau West River pass through the Mesilau area.  Mesilau East River forms a deep ravine,  and Mesilau Cave is located nearby. 


One of the two main summit routes of Mount Kinabalu starts at the Mesilau Nature Resort and is called the Mesilau Trail. The Mesilau Trail meets the old Kinabalu Summit Trail just above Layang-Layang (Dusun for Place of Swallows), which is situated at approximately 2700 m.































































stop here, kira macam reception area.. tapi bukan di sini.. you have to drive up lagi.. baru jumpa reception area yang ada di area restaurant .






this is reception area.. 









kawasan restaurant.. ruang makan yang benar - benar alami.. bond with the nature.. sejuk sangat di luar ni..










ini bahagian ruang makan juga.. outdoor punya.. tapi i tell you.. memang tak akan selesa makan kalau malam.. sejuk.. pagi, maybe best kot..










tinggalkan area reception dan terus menuju ke our rooms..






di sini Witty Range Lodge   dalam RM1200 gitu kot. range for 6 persons... ada 3 rooms dalam satu rumah..based on our room review lah.. suitable for family.. this is equipped with living room and 3 bedrooms all attached bathrooms. 





dan yang kat belakang tu, Crocker Range. Crocker Range ni category macam dorm kot.. tak pegi tengok sana.. yang ni dalam RM430 kot for 2 persons...







attached with other room.. so all of us stayed next to each others.






naik tangga ni memang letih lahh..






hall.






first room di lower level. 






dressing table.









coffee, tea, mineral water semua ada di ruang tamu. 






go up to the second level. 






upper level has 2 rooms lagi. 

















second room.













all provided lah..










Ini Donkey Ears Lodge. has 2 bedrooms with huge hall. . rate for one nite is RM2586 for 4 persons. 






kat tepi Donkey Ears Lodge ni boleh kalau nak turun ke sungai.. tu lalu wakaf - wakaf ni..






Yang ni Low's  Peak Lodge.. this can accommodate 6 persons. there are 3 bedrooms with 2 bathrooms. in room heater pun ada di sini. rate for a nite is 1379.






ini pun Low's Peak Lodge.. kalau tak silap.. apa - apa pun kita veragan lagi.. 


18 comments:

  1. Allah kak...akak dah buat Izwa rindu sgt kat kg mesilou..mmg mencabar nak ke kg ni tp sgt berbaloi bila dah tiba kat sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. suspend je nak naik tu. bila kat atas, best sangat.. sejuk sekali. macam nak pegi lagi. next time guna 4 wheels drv.

      Delete
  2. Assalam kak yan,
    memang penuh tangga kan3
    semput kalo iols ni haaaaaaaaaaaa he3
    dedolu iols pi kundasang pun dok lodge kat kaki bukit jugak
    tapi lopa nama he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam dear. jenuh gak lah nak turun naik tu.. kena hati2. licin gak..

      Delete
  3. Tenangnyaa kak ju, Saya suka sangat ngn nature ni boleh bau pokok-pokok... segar sangat :) rindulak nak g camping hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan kak ju lah asra.. kak ju tak ikut this time... memang segar sangat kat sini.. pukul 9, mata dah berat..

      Delete
  4. Pergi honeymoon mesti best nih..sejuk...nyaman dan tenang sahaja.

    ReplyDelete
  5. teringinnya nak pergi kundasang..dari tahun lepas lagi.hehe.over kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi lah.. sementara masih sejuk2 ni.. nanti2 tak tau lah.. hutan semakin tipis tu..

      Delete
  6. adeeh dalam hutan belantara ke nii..hu..hu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes.. memang belantara. tapi tak lah sunyi sangat.. ramai ada kat situ.

      Delete
  7. dulu ai pun pernah dok sana.. dok kat rumah yang sama kat bilik kedua tu (second room tu) yang sebelah tingkap... datang reramai sebelum naik gunung 2012 lama dulu... by the way... rumah berpagar yang u amik gambar depan dia tu... kalau u belek bebetul tak jauh dari situ ada pokok marple yang popular tu... depa tanam

    ReplyDelete
  8. cantiknye tempat.. dekat dengan alam semulajadi..

    ReplyDelete

cliks..cliks