cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, March 20, 2015

Nippon aka Nihon aka Japan



Hi lama dah tak bersiaran.. tu dia, bersiaran. al maklumlah.. KEMALASAN yang teramat sangat plus macam tak de apa nak sembang kat sini.. sebab i dah lama tak mengclick.. i kan punya style kalau berblog ni kena lah ada banyak pictures.. bila tak ada pics tu makan makan curry ayam tak de garam je lah. tak cukup perencah gitu.. dah memang my style kan.. tu pasallah i membisu..







Ok lah i nak ambik time sikit nak celoteh pasal Jopun ni haahh.. and my preparation serba sedikit.   today i nak membebel sikit.. pasal YEN.. gara - gara nak travel lah maka i terpanggil nak meluah perasaan pasal duit kita yang semakin lemah ni..





tukar sebanyak  - banyak tidak, segini je yang dapat. sedihnyaaa..



baru je tukar tadi..i kena korek segala tabung sebab nak tukar minggu ni gak.. sebab dua tiga minggu lepas i noticed the currency is just RM100 for JPY30.08.. rata - rata  blogs yang i baca masa depa ke Japan dalam JPY32.09 cam tu lah.. so at first i just satisfied and relaxed and think it won't rise up anymore or at least will wait till the time i wanna convert my money.. tapi tu lah.. few days ago i noticed, bukan lagi JPY30.08 but JPY31.00......dan hari ni jadi JPY31.20  Gosshhh!!!! Jantung wa sudah berdegup kencang.. sudah semakin mahal beb. those yang tak kesah pasal currency ni, might be not a problem. but for me yang nak kena cover 3 persons ni, mau lah menangis ayor mata darah..


A. Accommodations.


In Osaka upon arrival we will be staying at Guesthouse Social House. and charges for a nite is about USD88.32 for 3 triple for 2 nites.. this already costs me USD176.64 and PAID by my credit card.. plus minus dalam RM653.19 sudah dimakan. sebab USD pun dah meninggi... RM rendah sungguh. 






( sumber google) bilik yang sekangkang kera ni 



In Kyoto for another 2 nites we will be staying at Nagomi-Ryokan Yuu. (tips - sila cari hotel di area Kyoto dalam jangka masa yang jauh - jauh hari lagi.) like me, satu malam i mencari about a month ago dan mengelabah sebab area ni hotel nya almost fully booked coz we will be here during peak times.. then plus dengan weekends pulak.. semua cari penuh, penuh dan tah cam ne, tersangkut yang ni.. di sini for triple room with Japanese style room and bathroom ensuite costs us about JPY16,300 for a nite. (RM525.80). so for 2 nites dah jadi +- RM1057.. ini belum bayar lagi. bayar kat sana and need cash.


berkali - kali the admin for this guesthouse emailed me dan bagi tau the room is so small.. 2.6m X 2.9m plus small bathroom.. sangat kecik kooo. ini bilik yang regenya RM500 lebih semalam.. Kalau kat Bali, mau dah duduk kat villa.. huu..huuu..  (google gambar).


In Tokyo - masih mencari hotel.. ingat nak tidur capsule hotel as per requested lah.. Abang Luqman punya citarasa.. i lak rasa macam sesak nafas je. tapi yang ni masih dalam pertimbangan lagi.. tapi paling - paling kat sini almost RM800 lah for 2 nites. Soooo ....... accommodation for 6 nites in Japan will cost us about almost RM2500.. ok ke tak ok ek? apa - apa pun kira oklah..



B. Transportation


Then transportation.. ini pun masih pening - pening lalat lagi.. tapi with my Japanese friend's help, i boleh dapat idea lah sikit.. might be we will be using Subway most of the time and might be guna segala benda yang nama nya PASS PASS gitu lah.. ini boleh makan ratus gak lah.. maybe per person cikai - cikai pun dalam RM 400 or maybe less lah.. hopefully.. 





harap - harap tak experience cam ni lah.. mau tobat nak ke Jopun lagi nanti.


we wish to have an experience of riding Shinkansen.. bullet train lah gitu.. then boleh lah usha - usha Fujisan.. jika diizinkan ALLAH lah.. so kalau 3 orang it might be will cost us around RM1500.. anggaran buat masa sekarang lah kan.. 





macam ulor sawa gitu..(google)


my friend said better we use Hikari Shikansen. Nozomi is the most expensive while this one bit cheaper. ada gak yang the cheapest. tapi katanya it will stop at every station.. sebenarnya ok gak kalau nak save.. tapi ye lah. nak rasa yang real bullet train kan.. makan 230kmp gitu.. it will take about 2 hours kot. nanti i confirm kan balik.. nak real experience. 


C. Food..

Maybe kami akan jimat kat sini.. bawak food and just makan malam kat any resto.. tengok lah nanti.. chef kita kata, tak pe.. i masak je.. tapi tu lah sure badan dah penat jenjalan siang hari.. nak masak malam sure letih kan.. apa - apa kita tgk dulu.. beli je fresh food kat sana pun ok gak.. tunggu lah.. maybe will spend about RM1000 for 6 nites for 3 of us.. or maybe kurang lahh..



D. Expenses like fees

Ini might be dalam RM500 kot for 3 of us.. tapi i budget dalam RM1000 lah for everything.. i mean for entrances fees ke, nak naik ferris wheel ke, cruise ke.. whatever lah..







D. Shopping.


Well yang ni masih dalam perkiraan.. nak shopping ke.. tapi dah ramai yang kata Uniqlo memang murah kat sana.. dan my kiddos pun memang suka pakai this brand.. kat sini T.shirt pun dah dalam RM60 selai.. so why not i beli kat sana.  ke nak beli Japanese Cotton ke, or nak beli apa -apa lah.. but not electrical or maybe all the gadgets for camera kot.. anyway, maybe 1 reserve dalam RM2000 kot.. ok lah tu.. kang ada beli Jepun sekali kang. heeeeee.. anyway.. this is all i plan dah.. Harap - harap semuanya goes smoothly. 




google.. come2 rupanya.. tapi i dah tak pakai kot.. maybe beli kan for sisters.. maybeeee.


Nilah sikit kira - kira.. roughly all cost me about RM6500 for 3 persons kalau tak campur shopping.. kalau campur shopping dalam RM2000 tadi tu, memang lah jangkau RM8500.. then of course nak kena spare sikit cash.. cukup dulu lah dalam RM10K for all of us.. apa - apa pun, credit limit for my  credit card clear dan boleh dipakai 2K or 3K kot.. takut kalau - kalau terdesak.. DINERS penyelamat terakhir. yang ni pun sebelum pegi kena clearkan.. or else, by hook or by crook, memang kena mintak belas hubby masukkan duit dalam account lah..heeeeee Ok lah.. kita tunggu dan lihat. i harap Yen tak tinggi lagi sebab nak kena tukar lagi sikit.. kalau tak memang sangat sedih lahh. sangattt..








EH!!! kenapa lak ada Won kat sini ek??? 


Tunggu.. 

40 comments:

  1. Replies
    1. tapi itu budget for 3 persons dear.. bukan sprang tu.. tu kira murah sikit lah kot..

      Delete
  2. Fuh..RM10K tuuu...pastikan trip ni berbaloi dengan duit yang dibelanja ya. Happy holiday!

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM10K tu for 3 orang lah che mid. bukan i sorang.. kalau dah belanka for anak and sister, of coz under our responsibility lah kan. thanks dear.

      Delete
  3. Saya bayangkan pi Jepun mesti habis puluh2 ribu kak tapi dari pengiraan akak tu macam oklah jugak harganya...untuk 3 orang tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lah Aina.. maybe arnd RM3K per person lah.. kalau campur tix dalam RM4500 gitu.. kira berpatutan sangat lah.. bukan mahal mana kalau rancang betul2..

      Delete
  4. Salam, from my experience, benda yang banyak keluaq duit di Japan ialah transport & makanan.
    Utk kurangkan belanja pada transport boleh naik bas. Misalnya Kyoto ke Tokyo boleh naik Willer Express, kalau press for time boleh naik budget airline mcm Peach Air atau Jetstar, if book awal boleh dapat bawah RM400 return. Dari airport (Narita) ke Tokyo boleh guna airport shuttle (Y1000/RM32 one way)

    Di Tokyo pulak kalau boleh...sebeberapa boleh stick to Yamanote line dan jangan lompat ke metro line kecuali terpaksa utk kurangkan kos.

    Utk hotel, cara akak buat ialah awak tukaq duit awal katakan dlm RM2000 dan kemudian buat booking dengn booking.com, Andai kata Yen naik awak dah save pada hotel sebab reservation dah fixed pada harga awak booked. Kalau kata Yen jatuh pulak awak boleh kansel reservation dan book pada hotel lain free of charge dgn Booking.com. Kemudian awak boleh tukaq lagi duit, ini cara nak leverage exchange rate yg fluctuate mcm ringgit la nih. Jangan pulak sebelum nak pi baru tukaq duit sekali gus...kena buat sikit2 dulu.

    Cara nak save jugak pada accomodation ialah dgn airbnb, kalau yg luar sket dari Tokyo mungkin dapat murah tapi prepare utk transfer train satu dua kali. Nak book airbnb nih pun cari yg ada kitchen, guesthouse pun mcm tu senang boleh masak dan buat bekal. Kalau makan luar mcm yg akak experience dulu, 4 orang makan tengah hari ajer dah RM100 lebih di restoran Indonesia.

    Kalau awak boleh save 2 benda nih, actually tak banyak yg nak keluaq duit di Japan, malah duit tu boleh spend pada benda2 lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sis for yr comment and yr email.. saya baru boleh comment now the comment here sebab internet saya problem since a week ago..

      Delete
  5. Lepas Japan singgah Korea pulak ker kak? Woi bestnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. ye ke.. tunggu yeeee..heeeee...insyallah dua'a lan the best ye..

      Delete
  6. kita org belum tukar lg duit yen..klu melambung dlm masa 6 bln ni habislah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tukar sikit2 dulu yani. sebab makin naik lah.. tak tau lah nanti kalau dia turun dalam masa 6 bulan lagi ni..

      Delete
  7. Yen tu naik ikut yan..ha..ha
    Bawak jer serunding dgn sambal bilis..bli nasi..jimat dah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. tak pe.. chef kita sanggup masak.. ok lah tuuu.

      Delete
  8. Salam, saya ada tulis email pada awak tapi reject pulak, komen awak kat blog saya pun hilang tak boleh publish

    554 delivery error: dd Sorry your message to azianelias2210@yahoo.com cannot be delivered. This account has been disabled or discontinued

    Anyway, boleh tak awak bagi email awak pada saya : noriroppongi@gmail.com

    TQ

    ReplyDelete
  9. thanks sangat sis Nori.. i pun try cari yr email dari semalam tapi tak berjaya bila google tu tak lepas2.. my net bit bad kalau duduk atas katil.. anyway thanks sis.. nnt i will reply yr email. now tgh cari dan cari... arigatoo..hee

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. ye dear.. tapi kalau budget but still selesa, Insyallah mahal lagi London kot..

      Delete
  11. kat tokyo area da banyak restoren makanan jepun halal.. best lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah banyak dah Rai. in fact few days ago ada article said new halal places dah dibukak.. happy sangat lahh.

      Delete
  12. bestnya dpt g jepang...jaga diri baik2..happy holiday

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sis.. apa2 dua'a kan yang terbaik buat kami bertiga yee..

      Delete
  13. Nampaknya Puan dah bersedia nak travel ke Jepun dan menginap di Guesthouse. Bolehlah masak-masak.

    Keadaan sesak menaiki keretapi sehingga kena tolak dan himpit seperti dalam gambar di atas, belum saya lihat di Jepun. Keadaan tolak menolak dlm keretapi itu hanya berlaku di Beijing. Saya selalu mengalaminya semasa tinggal di Beijing.

    Selamat mengembara ke Jepun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah lah kak.. i tried my best plan this itinerary. never thot nak ke Japan ni. heeee..
      hope for the best lah.. mengembara ye kak.. semoga ALLAH memberkati..

      Delete
  14. bestnya kak yan... Jepun mmg mhl sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang mahal Anneraini.. esp transportation.. tapi kalau pandai arrange, insyallah tak lah mahal mana.. in fact boleh lah makan kat luar pun.. nanti kita tengok yeee.

      Delete
  15. Salam kenal..bestnya ke Jepun..one of my wishlist to go ni...hmmmm...bestnya.. ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. me lak not in my wish list.. tapi disebabkan anak yang beriya2 nak ke sana, tu yang gagahkan gak..

      Delete
  16. Assalam kak yan,
    sonok ja iols baca
    tapi fenin gak bab duit tu yer akak he3

    ReplyDelete

cliks..cliks