cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, March 28, 2015

Wedding in Kota Kinabalu 1



Macam buat lintas langsung pulak i kali ni.. tak pernah terjadi gitu sebelumnya.. Pagi tadi me, Chef CiJu, My Mommi and My Daddi telah terbang ke Kota Kinabalu.. at first i memang telah membulatkan tekad untuk tidak bersama - sama keluarga bagi upacara pernikahan my cousin pada esok hari. sebab nya kan minggu depan i dah nak fly.. badan memang sangat penat pastinya.. tapi, entahlah.. kita hanya merancang ALLAH tu yang perancang sebenarnya.. 



maka pagi tadi berangkatlah kami.. i left Kak Timah di KLIA2. sebabnya kalau balik nanti we all ambik cab, we need 2 cab lagi.. so daripada belanja lebih for that, we decided untuk letakkan je Kak Timah dan nanti hanya bayar je parking..






takut lupa, i snapped siap - siap.. senang nak refer nanti..






kitarang tak ambik amu checked in luggage.. semua carry on cabin. satu back pack dan satu trolley back.. small one je.. lagipun kami pergi just 2 malam. 






selesai sudah.. jom kita terus masuk.. boleh breakfast kat departure hall.







dan kami hanya dapat breakfast di Dunkin Donat.. One cafe area our boarding hall tu tak bukak lagi.. so terpaksa menapak ke belakang dan hanya pekena di sini saja.. ALHAMDULILAH lah..





masa makan di sini kami menyapalah couple yang punya anak sorang ni.. laaaa...Japanese ghopernya.. bersembang lah kan.. seronok kan.. saja je gained some infos from them.. tengok baby depa yang comel tu..






then 9.40AM kami pun boarded at J11.






at 12.45PM kami sampai di Kota Kinabalu.. since Hubby memang sedang outstation di Kota Kinabalu, dan dia lah yang menunggu kami di Kota Kinabalu.. fetched kami terus di airport. 





then kami terus makan di Sri Keningau.. waktu ni panas sungguhlah.. sangatt...






ordered Air Kelapa.. sedap weiiii...






i makan Nasi Goreng Kampung.. 







right after selesai makan we checked in to the hotel. we booked Klagan Hotel di Warisan Square. 






selesai urusan, terus kami ke bilik dan berehat sekejap.. cuaca di luar yang membuatkan kami keletihan.. 






selepas tu kami terus ke airport balik dan fetched NekCik and the family.. dan terus kami dijemput ke rumah pengantin perempuan.. ada majlis berinai.. majlis sesama keluarga saja.. 






wajah pengantin perempuan yang sedang berinai. 






suka pulak tengok.. tapi yang penting, motive for this inai bukan dari haiwan.. dan tidak berlebihan.. 






sesuatu yang baru buat kami ni sebab kalau keluarga i sendiri kami memang agak simple.. memang tiada majlis berinai, tidak sebanrang majlis.. hanya majlis doa selamat sebelum majlis nikah.. tpi bila kita ni bersaudara dengan masyarakat dari negeri lain, lain pulak budayanya. mereka ada adat majlis berbedak.. 






pengantin lelaki pun turut berbedak.. heeeeee.. sian dia. heee






mereka berdua sudah dibedakkan.. reason yang i nampak adalah membuang kotor di kulit muka lahhh.. biar bersih kulit pengantin...










kemudian kami dijamu dengan hidangan makan malam.. 













then at almost 10.00PM kami pun breeder balik ke hotel massing - massing. esok akan bersedia bagi majlis pernikahan.. now i dah nak tidur. capek banget. so kita jumpa lagi esok kalau mood i ada yee... daaaa..




17 comments:

  1. Seronok tu kak. Dapat tambah pengalaman. Kadang2 sama negeri pun, adat berbeza sebab ikut tradisi keluarga masing2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. dapat lah tgk adat org.. lain bebeno dengan adat kami...apa2 pun semuanya pengalaman..

      Delete
  2. pengaalaman berharga..seronoknya majlis kawen...k.yan..sakan jalan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pengalaman baru Dil.. lain padang lain belalang kan.

      Delete
  3. Selamat pengantin baru buat pasangan pengantin. Semoga berbahagia bersama hingga ke syurga... :)

    ReplyDelete
  4. yg unik nya dipakaikn bedak tu selepok putih muka bakal pengantin ;)

    ReplyDelete
  5. Pengalaman tu azian, lain pulak adat mrk kan.. baru akak tahu ada pulak majlis berbedak Pengantin, dgn Pengantin lelaki sekali kena berbedak tu Hihihi..
    Selamat Pengantin baru buat mrk berdua..

    ReplyDelete
  6. Kak zai pun pernah hadiri majlis kahwin diSabah. Banyak adat yang dilakukan sebelum pernikahan.

    Selamat pengantin baru buat kedua mempelai semoga kekal selamanya.

    ReplyDelete
  7. wahhh seronok nyer majlis perkahwinan diaorg nie..simple but nice giler..

    ReplyDelete
  8. wah cepat bersiaran nii..kita nak pinjam gambo jerlah ye ziyan

    ReplyDelete
  9. pestime jugak tau ada acara letak bedak tu kak yan

    ReplyDelete
  10. lain padang, lain belalang. lain tempat lain adatnya kan yan...
    saya pun merasa jugalah tengok adat orang sarawak bila my sis kahwin dengan orang sibu..
    tapi adat berbedak orang sabah ni istimewa betullah

    ReplyDelete
  11. Assalam kak yan,
    nampak sedap sangatla masakan ikan tu tau3
    lagi satu iols macam teringin sangat dah dengan kueh piring tu :)
    dolu selalu gak mkan masa kat labuan

    ReplyDelete
  12. saya tak pernah tengok adat berbedak..lain tempat lain caranya.

    ReplyDelete
  13. CT singgah sini haaai haaai =D salam kenal.. hihi..

    lamanyaa tak pegi sabah.. best best seafoood onomnom.. kalau travel dekat2 mmg tak payah beli luggage..
    AA menccekik hahaha..

    ReplyDelete
  14. ya...mmg adat d cni mcm tu..if bngsa brunei..mlm slps berinai tu adalah slps mjlis nikah..slps adat tepung tawar n berzanji marhaban..pgntin tkr baju..d mndi kn bedak sejuk dr beras yg dbt sndiri cmput serbuk kunyit n ada wangi2..mmg mlm tu x dpt tdur rimas okay..da la kna pkai inai dr tgn ke kaki smlmn..bdn plk d salut bedak dr atas kepala smpi ujung kaki..esok baru ada lg adat mndi pngantin..mcm raja2..di mndi kn d gosok2..n ada pengiring pegang payung lilin n bentang kain atas kepala..btl2 mcm adat be siram raja2..skrg mcm adat tu da kurang2..tkg mndi pn bkn sembarangan org..hnya org tertentu shj yg buat kan...

    ReplyDelete

cliks..cliks