cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, March 9, 2015

Biskut Mayat Goreng



Tajuk gempak kan.. alaahhh biasa kan dengar dengan nama Biskut Mayat ni.. popular namanya  masa kecik - kecik dulu.. waktu zaman sekolah pun biasa diguna pakai.. tambahan pulak waktu tu tiada lah pelbagai jenis biscuit di pasaran.. tu tu lah dia.. 



punya creativenya lah gak orang dulu, maka terciptanya recipe Biskut Mayat Goreng ni.. or else kami panggil Biskut Keben...  tak tau lah mana datang nya nama ni.. mungkin ada yang boleh bagi idea about this unique name. Ok lah.. hari tu Hubby ada request this.. i yang memang dah lama tak pegang periuk belanga ni, suspend gak lah nak membuat nya.. actually, this is so simple..very simple..



How to make it..








i tumbuk 4 ulas bawang putih, sebelah bawang besar.. ada bawang kecik, pun lagi bagus.. yang nampak depan mata i, tu je dan yang ada kat rumah pun just bawang besar. so setengah bawang besar, sejemput ikan bilis, dan lada hitam.. i pakai lada hitam pun pasal tak ada lada putih. heeeee.. kalau ada, gunakan lah... ikut suka hati lahh...









then tumbuk.. nampak anak lesung batu i yang patah tu? heeee..bukan pasal rajin sangat.. itu kenangan dari Bibik i yang dah lama balik kampung tu.. baru beli seminggu, anak lesung batu pun patah.. hebat sungguh Bibik i.. ok lah.. tu selingan.






i tumbuklah buat seketika.. kalau nak lagi halus, tumbuk lama sikit.. i pulak , tak kuasa lah nak lelama.. tumbuk ala - ala je.. 








then letakkan minyak sikit dalam kuali, dan masukkan bumbu yang telah ditumbuk tadi..








i letakkan sikit air.. bekas bumbu dalam lesung tadi tu. kan sayang kalau dibuang.. letakkan garam sekali.. dan boleh gak letak perasa sikit..









then ini yang paling penting. BISKUT MAYAT or BISKUT KEBEN.. quantity? ikut suka lah.. kalau bumbu banyak, letakkan biscuit ni banyak.. terpulang ye..









then peach - pecahkan sikit.. jangan terlalu hancur.. patah dua tiga pun dah cukup. kalau biscuit jenis rapuh sangat, patah dua pun dah ok dah.. dan renjis - renjiskan dengan sikit air bagi biscuits tadi lembut sikit.. senang nak resap bumbu nanti.. 








then masukkan dalam bumbu yang tengah ditumis tadi tu... gaul rata lahh... letakkan lah








ini pulak tambahan.. kalau nak letakkan sayur - sayur pun ok.. i pulak suka letak daun sadri dan taugeh..banyak mana? terpulang.. suka hati lahh.. masak dengan iman..







then gaul rata yeeee...







ratakan lagi.. 



thennnn.....



*
*
*
*
*
*
*


tadaaaaa





siap dan hidangkan lah..boleh buat breakfast or buat minum petang.. selamat mencuba...


21 comments:

  1. resepi rare...mesti cuba yang ini, kt johorlah baru saya kena biskut mayat ini kak...

    ReplyDelete
  2. tak peghonah tengok apalagi la dengor biskut ni di goreng.
    keme kecik2 dulu rendam dalam ayor teh 'o' jer bagi kembang setaman...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cobe lah miker..baru tau cam ne rasanya...sedap weii...

      Delete
    2. baca elok elok yong..jangan lupa ayat BISKUT depan tu yong..ramai yang fengsan tak sempat makan..he..he

      Delete
  3. wamboii ibuuk..sesekali masok dapor..memang terangkat periok belanga.......

    ReplyDelete
  4. kaknoor pun belum pernah try boleh jugak try test tapi kena beli biskut mayat dulu lahhh

    ReplyDelete
  5. Warna tulisan susah nak baca.,, anyway nice sharing

    ReplyDelete
  6. Lepas terbit entri senang pula nak baca..; confused

    ReplyDelete
  7. xpernah tgk lgsung biskut goreng ni...serius boleh goreng eh??? jakun jap.

    ReplyDelete
  8. ini resepi lain dari yang lain ni....
    nak kena cari gak ler biskut mayat ni...
    cam best lak...
    thanks for sharing sis..

    ReplyDelete
  9. wahhhh dah macam masak mee goreng mamak jer... tinggal tambah lada ngan cekodok jer tu... tak pernah tengok orang masak ni... ni lah first taim

    ReplyDelete
  10. Baru tahu, biskut pun boleh di goreng macam mee jugak!...

    ReplyDelete
  11. Pertama kali tengok resepi biskut digoreng nih selalu cicah kopi je...

    ReplyDelete
  12. Sedap nampaknya ni...cuma biskut tu kot susah sikit nak dapat... :)

    ReplyDelete
  13. first time tengok.. nampak menarik.. nak kene cube..

    ReplyDelete
  14. SubhanAllah. Sgt rare masakan ni! Tq kakak berkongsi resepi.

    ReplyDelete
  15. wahhhhh lain macam, first time tengok resepi ni.... macam unik jew

    ReplyDelete
  16. Assalam kak yan,
    ghaser bumbu tu dah boleh imagine
    tapi bila part campor dengan sekut & sayur2 tu yang cannot imagine
    kena try buat senirik he3

    ReplyDelete

cliks..cliks