cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, November 1, 2014

Dinner at Agehan Restaurant, Blue Wave Hotel, Shah Alam.


Kami ke sini last Wednesday, October 22....Tak ada plan sebenarnya.. tiba  -  tiba je mood i nak makan Japanese food.. sebenarnya dah lama megidam.. tapi i ni jenis yang was - was sikit nak makan kat Japanese pun yang biasa didengarlah.. First and last time makan agak - agaknya in 2008, di Sakae Sushi.. Makan dengan my Travbuddy dari Netherland.. 

Lepas makan ada yang kata tempat tu tak Halal.. Al maklumlah tulis je "Pork Free".. I pulak lurus bendul.. terus setuju nak makan kat situ.. Zaman jahiliyah i dulu lahh.. tapi kalau sekarang ni tak tau lah.. so since then lah i tak makan di mana - mana kecuali yang Chef CiJu selalu beli di Giant or some other places lah..

Tup - tup i tercakaplah dengan Hubby teringin nak makan Japanese food.. Hubby pun mengooglelah.. I cakap i nak makan kat area Shah Alam je.. tak kuasa nak ke KL.. then Hubby dapat dari satu blog,  Papa Ntiq yang pronote bagai nak rak, di Blue Wave Hotel, Shah Alam.. terus Hubby suruh call dan buat reservation...So, lepas maghrib terus kami ke sana..





resto nya di tingkat satu.. ni eksyen.. sebenarnya i pakai lift. heeee






buffet dinner dibagi tau kat phone masa buat reservation tu dalam RM86 adult.. tapi kat sini lain pulak..






naik je tak nampak ramai orang pun. sunyi sepi..






terus dibawak oleh waiter ke dalam resto.. i tanya ada buffet tak? rupa - rupanya kalau ari hinggu tak ada buffet.. alaaaa... tapi ala carte lahh.. Hubby kata, ok je..






duduk lah kami then terus buat order.. i ni memang tak pandai order lah kan.. sebab memang kureng suka pun.. cuma entahlah.macam teringin.. maybe amik mood kan.. gara - gara nak ke sana lah nanti ni.. 






tengok tu. sunyi sepi.. cuma ada pelanggan lain 3 orang.. campur kami berlima..tak kesahlah.. then time nak makan...






Green tea ni ingatkan FREE.. eeemmmm RM4 you...next time nak siap - siap cakap, tak nak..






yang ni apa tah i pun tak tau. Mee Soba kot.. i kureng sikit mende ni..







first dish sampai... California Maki.. wallah.. sangat sedap.. licin sekelip mata.. tak cukup weiii..ini satu serving kalau tak silap dalam RM40..






ini dipanggil Shasimi kot.. mentah - mentah kebanyakannya  dalam RM65 per serving.. licing gal sekelip mato..tapi i pun kureng yang ni.. just yang roll tu suka lah..






ini yang semua suka.. Macam Baked Salmon.. fresh sangat.. RM30 kot.. lupa lahh..






ini yang paling i dan semua suka.. Ikan Kod.. Subhanallahhhhh.. sangat sedapp..sangat..   tak cukup satu ni, i cakap dengan Hubby i nak lagi satu. heeee... ini dalam RM30 gak..






Bento ni Abang 'Imran dan Abang Irfan makan.. satu bento dalam RM78.. macam bekal lah.. Ada Ikan Kod, ada pickle.. suka i dengan pickle tu..ada sotong kot situ.. tapi i ni jenis bota nama dia..







i ordered ni.. ada nasi dalam tu.. dan atas tu macam cekodok keledek kot.. i kureng suka gak yang ni.. so kalau pegi lagi, i won't take this..






ini  Tempura.. pun i tak berapa minat.. tapi habis gak lah..






kami dihidangkan yang ini gak.. sedap.. suka i meratah makan ni... 






selesai kami makan berlima.. for the whole food kat sini cost us dalam kurang lebih RM500 lebih.. tapi tax tu lah yang menjangkau ke RM600.. apa - apa pun memang berbaloi.. kami tempah California Maki tu 2 makan kat situ dan tapau 1.. Ikan Kod kami tambah lagi satu..



sebenarnya kami ni dinner tanpa ada apa - apa yang special.. tapi masa makan tu baru i teringat yang hari tu adalah WEDDING ANNIVERSARY kami yang ke 19 tahun.  Kira macam berbaloi lah Hubby belanja.. ALHAMDULILAH... plan dah.. macam malam ni nak makan ke sana lagi for dinner.. Japanese food favorite Abang Luqman.. since dia tak pegi masa ni, dan dia pun nak exam Isnin ni, tu yang ingat nak makan di luar.. 

24 comments:

  1. Assalamualaikum Sis

    Wah mewah Dinner. Saya tak mampu tu, fulus oh fulus. Tapi semasa, Zaman kerja korporat dulu selalu dpt makan Japanese food spt entri ini http://nurqasehbiz.blogspot.com/2012/03/ke-jogoya-jepun.html

    ReplyDelete
  2. Alhamdullilah...sesekali dear...lagipun anniversary lah gitu..heee

    ReplyDelete
  3. Kalau sedap, memang berbaloi bayar mahal pun, kan?

    Happy anniversary to both of you. Semoga kekal bahagia hingga ke jannah. Aaminnn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang berbaloi sangat kak dan sangat sedap PLUS dijamin HALAL.. maka tu pasal lah kami ke sana..

      Delete
  4. helloooo org di sana..hehe....apsal tak order soft crab hishh rugi rugii....pegi smula pegi smula

    ReplyDelete
    Replies
    1. OO ye ke... nnt nak order lah. supposedly nak makan lagi malam ni. tup2 tutup kann.. tak perasan waktu tuutp dia..

      Delete
  5. Sekali sekala reward tekak dengan makanan mahal, best jugak kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kunun nya.. sesekali. susah nak dapat gak tu.. for 19th anniversary tak salah kann..

      Delete
  6. HAPPY ANIVERSARY KE 19.
    kacang hijau tu pernah makan di surabaya dulu . besar2 lah saiznya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear.. Nieda..besar2 dan sangat lemak.. suka sangat.

      Delete
  7. Happy anniversary kak Yan, tq at least tau kt mana ada resto Japanese yang certified halal sebab mmg susah mereka nak dapat halal sebab proses buat susi mesti ada guna mirin dan sake, kicap kikoman mereka yg femes tu pun tak boleh dapat halal sebab hal ini...agaknya kt Blue wave dah ubah formula sikit kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear. sesekali request boleh lah kannn..

      kat sini dah jumpa dan dah pastikan lah yg memang halal.. depa created lah kot some of the menu tu..yg tak halal tu digantikan.. sebab tu kata dia kalau Japanese betul2 memang tak ramai dan kurang suka.. depa nak yang tak halal gak..heeee

      Delete
  8. Happy anniversary.

    Tak salah berbelanja mewah untuk mengingati hari istimewa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks oak Zaitun..

      sesekali lahh.. tak leh sentiasa.. hee.. botak kang..

      Delete
  9. Happy Anniversary kakAzian..
    sodap weh!
    kat sini Japanese Food harga dia memang ermmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear... memang sedap esp ikan kod tu...

      Delete
  10. sedapnyee...sy sgt suka japanese food especially unagi die...sedap sgt. the best japanese food pd sy di Fukuya resto...Chef wan pun suka.

    ReplyDelete
  11. Blue Wave punya Japanese resto memang mahal sikit Kak Yan. Tapi takperlah, ada privacy lebih sikit kot kan. Kami pula sangat suka dengan Japanese resto di EQ Melaka ni. Sangat berbaloi2 dan sangat sedapp2. Weekend ada buffet. Penuh dengan Japanese juga sebab memang sedap.

    Kak Yan. semoga kekal bercinta hingga ke Jannah yer...

    Oh, nak gi Japan yer? Seronoknyaaaa....saya sangattt teringin. Tapi belum ada rezeki lagi setakat ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhhh... jauh nya ye.. kat melaka tu..heeee
      thanks dear..

      insyallah.. kalau ada rezeki dan umur panjang, ke sana lah kami.. tapi takat berdua atau bertiga je..

      Delete

cliks..cliks