cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, November 12, 2014

Ke Warung Wak Minan lagi di Kuala Selangor.


Hari ni dah hari Rabu.. cepat sungguh masa berjalan.. tup - tup nanti  dah sampai hari Jumaat.. then weekend.. anyway today i wanna share with you what we did last weekend.. On Saturday, masa My Mommi dan My Daddi still around.. early in the morning we went to Kuala Selangor.. Nak ke mana tu? wedding? or kenduri? No...no..noo.. just we went there for breakfast. hee...heee..curlass kann.. having our breakfast about 40 km away from our city.. and even on the day human lebat.. heeeee... redah je demi Wak Minan punya breakfast. 

as usual, tempat yang dituju adalah Warung Wak Minan. Hubby's uncle.. Wak gitu..orang Jawa lah katakan.. kiranya Hubby tak melupakan kampung halaman lah kan even kampung or rumah asal waktu dia kecik - kecik dulu sudah  la maujud...anyway, since Wak Minan ada warung di situ dan food dia di situ memang superb, itu lah tempat favorite kami sekeluarga.. sanggup bangun pepagi dan drive ke sana.. waktu yang paling tepat itu sampai dan makan makanan yang kira A MUST,kurang lebih dalam pukul 8.00am hingga 10.00am. even warung ni dibukak hingga jam 1.00pm.. sebabnya nanti banyak yang dah habis.. (warung wak minan ni berada di simpang empat dan bertentangan dengan Cendol Bakar, Kuala Selangor.. warung ni di bawah pokok besar.) 




on the way lagi i dah called anak Wak Minan.. told him that we were on the way there.. and dia terus bagi tau, we reserved some food for us...Nampak yang atas ni.. yang ini sebanyak 8 bungkus telah diasingkan  kan for us.. Nasi Lemak Ikan Goreng.. walllaaaaa..







ni lah ghope nya.. superb.. banyak sangat nasi dan ikan goreng kembung nya pun sangat besar.. sangat puas hati lahh..






then My Mommi took this too.. kuih - muih..






satu lagi killer kat sini, ni haahh.. roti canai dia.. Yon memang dah asingkan for us kurang lebih lapan keping.. dan ghope - ghope nya lepas je dia buatkan for us, terus je dia berehat.. roti canai dia habis at 10.00am.. seeeee.. kalau tak call tadi, sure kami makan angin je. heeee






ini budak yang susah nak bangun pagi nya tu sebab hujan lebat, tup - tup... licing semua.. siap tapau Extra Jos lagi..










lepas breakfast tak kan nak terus balik rumah kann... apa lagi, Kuala Selangor sight seeing. heeee.. we went to Pantai Remis.. nak beli ikan segar.. dah lama tak ke sini.. area pantai dah banyak terhakis.. habis.  Warung favorite kami pun dah berubah...dah tak lagi mengadap pantai.. tapi ALHAMDULILAH, the warung is still there.. nampak bumbung - bumbung kecik tu.. kat situ lagi sedap makan dan murah...Warung Abang Rosli..







mana stalls yang jual ikan segar di samping jalan? ooooo sudah dipindahkan dan disusun dengan baik oleh Majlis Daerah.. lebih teratur dan tiada masalah traffic lagi dah.. lebih tersusun lah.. just pesanan or tips for those yang nak menggunakan tandas awam di sini.. guna tandas berbayar.. sangat bersih.. sangat..






bahagian ikan dan seafood...






ada mentarang.. kami dah tak beli dah ni.. terlalu lemak..







ini favorite Chef CiJu..






siput sedut aka siput chot - chot.. 






then kami mencari sesuatu pulak... ini harus lah kita ke depan lagi.. nak menuju ke arah Kuala Selangor.. jalan dalam.. 







mission mencari ini pulak.. nak cari serai segar.. tapi tak banyak yang bukak sebab hari hujan..







dah memang rezeki kami, terus terjumpa keluarga ini...sedang menyiang serai..






nampak tu..berikat - ikat.. i beli 2 ikat sebab nak buat air.. serai kan bagus untuk our body.. i wanna do detoxified juice...seikat kurang lebih ada 40 or 50 batang kot.. cuman RM5.50...






then we all terus menuju ke Kuala Selangor.. another favourite resto hubby adalah Pantimor.. disebabkan masih terlalu penuh perut we all, but we have to makan gak, i just took Kepala Ikan Patin dan Kerabu Betik.. wallah.. and these abduls, menyeberang ke Cafe nyonya ni, duk minum air glamer.. 







almost 2.30pm, we arrived home.. still hujan.. .. keesokan hari, waktu breakfast i did this juice.. segar..cam ne nak buat?? nanti i share yes..

32 comments:

  1. bestnyer ns lemak tu, kampung nyer kadang lg best dr beli kt bndar... udahla kecik mahal lak tu..

    geram nengok segala mcm seafood tuh.... ni yg rasa nk jln2 ke kole selanor lg nih....
    alahai murah gile serai banyak gitu tak sampai rm10 kak oi...

    kak... apasal si bongsu tu makin bolat pipi nyer... geram rasa nk cubit je

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best dana.. puas sangat makan nya.. ikan pun besar..

      serai tu mmg murah.. agaknya kalau beli banyak, akak jual kot.. heee...


      ntah lah Dana.. dia memang makin kembang.. makannn je..

      Delete
  2. Yan perasan tak di Johor tempat kita tak ada mentarang ini kan.
    Kakak tak pernah jumpa dan tak pernah makan tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak pernah ada kak.. yang ada kupang kot..

      Delete
  3. Kak zai nampak ada tepung talam yang coklat sedapnya. Serai pulak segar dan murah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak saya yang makan tu kak Zai.. memang sedap tu. saya rasa sikit..


      segar2 kak serai tu..

      Delete
  4. Beresssss..
    Bakal jadi tempat yg saya & Fiza nak tuju hujung minggu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pagi2 tau DZ.. kalau tak, memang tak merasa lahh.

      Delete
  5. Assalammualaikum kak yan...
    Best nya....selalu pergi sana tapi tak tahu pula ada tempat makan best2..... Suka pulut panggang sebelah pasar kuala selangor tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam ..

      banyakkk... semuanya memang sedap2 punya tempat makan.. kat pasar tu pulak ada soto yg paling best.. hanya pada hari minggu je..

      Delete
  6. uish...seronoknya..lagi2 bila tengok seafood tu...memang tak jumpa lah kat tempat saya... :)
    serai banyak gitu 5.50 je...? kat tempt saya..4 batang seringgit...huhu...

    salam kenal....first time landing sini... (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sufi singgah ye..
      salam kenal gak.


      memang best kat area situ..pegi lahh..

      Delete
  7. Ziyaan..kedai yang jual segala lempeng tu kat mana ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai lama dah pindah.. ada kat area kedai2.. kalau ke Kuala Selangor, jumpa kedai tu dulu baru masjid.. belah kiri..

      Delete
  8. nasi lemak tu nampak sedap nyaaaa
    kita tak pernah sampai kuala selangor
    tapi hari tu tengok majalah 3, ada mentarang bakar, mcm sedap je

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sangat... seafood memang banyak.. just pegi je ke Pantai Remis tu..

      Delete
  9. saya memang fail sangat tempat makan dekat area Kuala Selangor ni, bila baca entry akak ni baru saya tau rupanya banyak tempat makan menarik jugak dekat sana ye...thanks kak for the info :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat banyak Ann.. tu belum lagi bab lempeng tu....heee

      Delete
  10. Salam Yan, salam kenal, rasanya saya tak penah ke blog yan la... hehee.. okey, saya suke.. nasib baik tak brabuk english writing Yan, Me mmg malas baca English writing.. heeee tapi sbb dah pregnant ni tringin nak rasa mentarang... kene cari laaa...heeee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sufi mai..

      alahh saja suka2 je.. menambah2 bahasa.. rojak2 je..


      go lah carik di area Pantai Remis tu.. banyak sangat..

      Delete
  11. k.yan buat dil teruja sgt nk blik mesia...suka g kuala selangor..tenang..:-)

    ReplyDelete
  12. bestnyer tgk suasana ni semua..mcm2 ada.. nmpk meriah sgt.. suasana kampung kan..

    ReplyDelete
  13. bestnye kuala selangor.. adik baru pergi last week.. lepas gaji ni nak ajak suami pergi la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 ada fifi.. memang meriah kalau weekend..

      Delete
  14. Mencari telor sotong , ketam lembut, udang lipan, telor ikan tuna , ayam pandan 2 perisa 1. hot & spicy 2. saty & siput buloh / pepahat belum pernah rase cube beli dulu pasti tidak akan menyesal
    berminat boleh pm/whtsap sy di
    012-6323635/ 017-2710304
    stok sangat limited kerana terlalu banyak permintaan
    jika berminat untuk menjadi sub- agent di kawasan anda blh pm/whtsp sy
    012-6323635 / 017-2710304

    ReplyDelete

cliks..cliks