cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, October 31, 2014

Our Makan Place in Penang..

October 24, Friday.....



this time i wanna story mory about or mission in Penang.. Food hunter.. heeee.. for me, travel to Penang tu kan food heaven lahh..Nasi Kandaq dah macam synonym.. Paseboq lah.. so semedang dah dapat wedding invitation dari sedara di Sungai Petani tu, tu yang kami fakir baik stayed kat Penang je..Hubby pun no objection..  suka je dia..so now i nak cite pasal makan place yang kami pegi masa di  sana. 






kami tiba di Penang hampir jam 5pm.. tak lunch since dari Shah Alam sebab breakfast kami berat masa di Shah Alam.. pepagi jam 10.30am dah makan nasi... so masih boleh bertahan sampailah di Penang.. kelaparan.. langsung ke LINE CLEAR...






terus pekena ni.. ada teluq sutun..





kedai makan di alley. sentiasa penuh.. cuma i kureng suka kat sini sebab agak... cam ne ek.. tak lah kotoq sangat tapi kureng lahh.. heeee..mati kena marah dengan orang Penang ni.. even Hubby memang suka this place, cuma i tak berapa dengan suasana nya..tu je.. Anyway, food HEAVEN..

Lepas makan checked in hotel dan lepak.. kami relax sampai lepas maghrib.. enjoy the room. kami stayed kat Bayview Hotel, at Farquhar Street. .sayang kan sebab hotel sangat selesa dan kami sangat penat.. kena relax dan lagipun memang dah mission i just nak relax - relax dan bukan nak shopping kat Penang ni... nak bahagiakan perut je.. heeeee...malam ni kami makan sup je.. sebab perut masih kenyang.. so pekena HAMEED SUP... sayang gambar tak tangkap pulak..then kami terus balik ke bilik dan relaxxxx... pukul 11.30pm, dah lentok dahhh..



October 25, Saturday


Hari ni checked out dan langsung ke wedding.. hati masih teragak - agak.. nak balik Shah Alam terus ke tidak lepas dari wedding tu... tapi sebelum ke Sungai Petani, kami breakfast di Penang.. cari - cari kami terus nampak satu stall.. simple je.. street food lah gamaknya... stopped then terus duduk.. agak panas gak kat situ.. tapi berlindung lah kann






ini di Campbell Street. Google je lahh... senang sangat now.. WAZE pun ada..






i love to see all these buildings.. menarik sangat..







stalll brader tu tadi berada di tempat i tangkap gambar ni.. dan ini adalah market di Campbell Street. 








i makan roti canai aka paratha.. 2 kepin you..who cares..  heeee..hubby siap mention, kalau nak lagi, just bagi tau cepat kat brader tu.. Ingat nak makan dengan kuah yang ada tu je.. tapi ada satu brader ni siap bagi tau, makan dengan sambai dia.. the one and only in Penang kata dia.. apa lagiii..







mintak dan terus banjir.. wallahh weiii.. memang sedap.. crunchy lah weii... suka..






selesai ke majlis kahwin tu langsung kami balik ke island lagi.. heeeee... tambah semalam lagi dan menginap di The Northam All Suite at Ahmad Shah Street. Bila hubby tanya tak nak pekena teh tarik dulu.. heeeee.. we all kata tak nak.. nak masuk hotel... panas sangat kat luaq tu.. lagipun kami nak enjoy the room.heeeeee..ehhh!!!! wanna enjoy our suite.. sesekali.. tak pe kannn..








sebelum maghrib kami keluar dah.. nak makan sebab tadi tengahari tu makan rumah pengantin tu tak banyakk.. so dah lapo lahh..kami ronda - ronda cari tempat makan. Hubby terus bawak ke sini.. sebab siang tadi dah usha this place.. 






kami ke Hameediyah Restaurant.. resto lama sangat ni..






yang merekomen nya Chef CiJu lah.. sebab last 2 weeks or 3 weeks kot dia dengan Chef KoYa and CiLi dah ke Penang.. suka i tengok this resto.. i think this resto is under A UNESCO World Heritage.. sebab dah lebih 100 tahun.. 





tengok lah interior dia tu.. menarik sangat. 






tengok ni.. teringat rumah my late grandfather.. cam ni lah suis2 lama dia..







macma - macam terasa nak dimakan.. tapi i decided to eat Murtabak.






memula nak diberikan yang besar.. tapi i just took yang normal one.. takut tak terhabis.. memang besar.. 






Hubby mintak Pasemboq..






Abang Irfan pulak senyap - senyap terus ke lauk - lauk yang ada... tu dia.. dia ambik Turkey you.. hebat.. 






sedap jee dia makan.. 






kami makan di bahagian kaki lima.. sedap sikit di sini.. nak makan di atas pun boleh.. tapi malas lah nak merangkak naik ke tingkat atas tu. 












lepas makan terus balik ke hotel.. menikmati bilik you.. 



October 26, Sunday


Early in the morning kami dah keluar for breakfast.. Ingat nak lepak kat billik then terus checked out.. so we decided to keluar  breakfast dulu then back to the hotel before checked out.  rasa sayang nak tinggal kan bilik lah you....





Kami makan di sini saja.. belakang Mydin depan Ibu Pejabat Polis Chowrasta Street.






we mostly makan ni je.. Nasi Lemak.. sedap gak.. 






Ini  budak  rasa kecik sangat nasi lemak ni.. hee.. tak cukup lah tuu.









rezeki kami, pekerja stall ni siap berikan pecel ni kat kami.. Nasi Impit dengan  Daun Betik celur.. sedap weii.. pedaassss..






Lepas breakfast, kami mebelok ke kanan dan berhenti di depan Penaga Hotel. 






kami borong Roti Benggali ni... 8 buku semuanya...kami balik ke hotel balik dan relax dulu sebelum checked out. 






sebelum balik, kami singgah for lunch at here.. Hameediyah Tandori House.. at first Hubby nak ke Merlin.. tapi tutup.. so langsung ke arah sini dan kami makan di sini saja.. i suka makan di sini..  My Daddi too. kami siap tapau you... 







i makan ini... ada teluq sutun gak.. dan yang i paling suka Ayam Madu tu.. walla weiii..sedap..







ini  dia... kami dapat ni FREE...    Fish Head Curry dan sangat sedap..







breakfast pagi October 27, Monday.. kami makan semua food yang ditapau dari Penang.. heeeeee
makan dan makan you...ALHAMDULILAHH.. terasa nak pegi lagi.. nak enjoy all the food....sorry lah sebab tak sempat nak roger - roger sesiapa yang ada di Penang.. nanti kita meet up lah yeee... INSYALLAH..

24 comments:

  1. terhibur dgn gambar kak yan di atas ni..
    buat saya makin tak sabar nak pergi! hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..heee..nnt Gee Lion pegi lah ye ke Hameediyah tu ye..mmg best.

      Delete
  2. bila baca time tengah lapar..

    emm telan air liurr je la hehehe

    ReplyDelete
  3. Faveret sy gak tu telur sotong.hee
    Baru 2x jejak penang. Long long time ago.hehe

    ReplyDelete
  4. pergh kak yan...semuanya mmg menyelerakan.. terkulat2 sy tgk tau.

    ReplyDelete
  5. Saya dulu 6 thn study kat penang...bila dh kerja jarang2 sekali dpt gi sana...rindulah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp memang best lah Penang.. ingat nanti nak pegi lagi.. tp macam tu lah.. malas nak shopping bagai.. nak makan je..

      Delete
  6. kalau mampu apa salahnya duduk di hotek berstar2.
    bestnya bercuti ...enjoy the food

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali..kalau tiap minggu, rabak gak lahhh..

      Delete
  7. Kakcik baca sambil telan2 airliur... :)

    ReplyDelete
  8. byk betul mkan best kat penang ni...terbaiklah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye cik viva...sedap2...berat sib baik tak naik..heee

      Delete
  9. waaaaaaaaaaaaaa tgk sambil telan liur laju2... udahla blum lunch lg nih...
    mmg penang syurga makanan sama cam kelantan kot... hahahah bg dana mana2 pun ok..

    ReplyDelete
  10. Teloq sutun tu fav Aina jugak kak...tapi suami tak nak nye melayan selera Aina sebab dia pantang seafood.

    ReplyDelete
  11. telur sotong tu yang best kalau [ utara..
    kat tempat kita kat johor, mana ada kan yan?

    ReplyDelete
  12. Assalam kak yan,
    salam perkenalan yer :)
    sha dah laaamaaa silent reader blog akak
    sekarang dah ada blog baru berani kome
    sha dari penang tau :)
    he3
    mai penang nanti jemput la pekena nasi kandaq imigresen, nasi kandaq beratoq, nasi cargas cafe
    jangan lopa nasi dalca rahim, nai dalca din, nasi dalca tabung haji he3
    maaanyaaakkk lagi laaaa he3

    ReplyDelete

cliks..cliks