cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, October 19, 2014

Eid Qurban dan Majlis Qurban di Pontian


Eid qurban yang baru lalu agak berbeza dari sambutan yang dulu - dulu.. Actually almost a decade kot ( i think more than a decade)  kami sudah tidak merayakan eid qurban di kampung. selalunya merayakan di rumah i di Shah Alam. 

tapi this year bit different.. we did it in my hometown.. sebabnya?... oooo kami buat qurban di kampung. bukan hanya my small family yang membuatnya, tapi our cousin dari Singapore nak mengadakan majlis itu di my hometown, Pontian. 



ini petang raya..



ini malam raya...

begini lah keadaan dapur kami.. lintang kupang lintang kedak.. tapi yang penting kerja sama.. heee.. masing - masing ada tugas..bahagian hall, anak - anak bujang dah diselesaikan cuma tunggu pantauan dari CiRah.





Maghrib, maka sampai lah our family from Singapore..Happy My Mommi dapat jumpa kakak dia......( dalam adik beradik seramai 4 orang kini mereka tinggal berdua saja).. This is the first time for them merayakan bersama - sama yang pada i pun buat pertama kali nya setelah berumah tangga kot.. al maklum My Autie migrated to Singapore ikut late hubby. .  MASYALLAHHH.. 





ini lah hidangan kami di pagi raya.. tak dapat nak prepare cantik - cantik sebab bergelut dengan time orang kampung yang hendak melakukan qurban.. jadi main bubuh je atas meja di bawah khemah lah.. heeee... lagipun ini dijadikan macam breakfast for them... 




ini lah lembu kepunyaan kami.. ALHAMDULILAH... 




ini  pulak kambing - kambing for aqiqah.. ada 7 ekor semuanya...dan lembu for qurban,  2 ekor.





dah ready dan hampir selesai pun..




tibalah masa menimbang dan membungkus daging untuk diagihkan kepada orang kampung.. 




selesai sudah semuanya... lega!!!!



Now cerita malam raya kedua pulak...pun masih busy sebab kami akan mengadakan small kenduri...segala daging  lembu dan kambing akan digunakan for kenduri..(bahagian kami lah kann)..so meriah bila seolah - olah macam ada rewang pulak.. bukan orang kampung pun, setakat kami anak - beranak je...





di balai, depa rewang sebab nak buat kuah Dalca..tapi masak makan untuk kenduri di rumah cousin My Daddi..





bujang - bujang ni pulak mencuci pinggan kotor. 





ini pulak satay kambing yang kambing for aqiqah... beli seekor kambing hidup, then mintak pembuat satay jadikan satay lah kann...





dalam rumah sibuk dengan cake.. Chef CiJu kena buat 2 big cakes for tomorrow. 




NekCik busy dengan goodies.. this is also for tomorrow.. ada yang nak sambut birthday..





Second Eid Qurban



pepagi lagi berader Kambing Panggang sampai.. ini pun salah seekor kambing dari aqiqah. cater dari Muar, Johor.. not bad. ini hanya for us makan - makan.. bukan for kenduri orang ramai lah.. di dapur pun busy.. sebab kejap lagi ada Majlis Tahlil..memasing busy prepared itu dan ini. 




sedap...




Abang Luqman dok busy prepared air for kenduri.. i buat pati Air Lai Chi Kang.




my cousin's wife, Kak Midah (Singaporean) busy preparing fruit...




ini pulak some of the goodies for the guests.. same suka - suka..





sampai lah majlis berlangsung.. selesai tahlil, orang kampung pun menjamu selera....apa yang dihidangkan??





orang Johor memang tak jauh dengan bryani..




ini Kambing kot.. tak tau lah apa masak nya..




ini Kambing gak, tapi masak pedas pulak.. yang tadi tu  manis - manis..




ini pulak daging lembu qurban kami..






dan Dalca yang disediakan pagi tadi..





ada candy booth gal for kids..




 ini lah cake for birthday girl, Alya...





ini for pur Mommi and Daddi..47th anniversary mereka...cakes semua Chef CiJu and Chef KoYa lah yang prepared..





ini yang disediakan oleh CekIni...come..





ini lagi yag disediakan oleh Chef CiJu.. Victoria Sandwich...(sambung lah sendiri ye.. panjang bebeno)...






ini lah birthday girl.






ini pulak couple yang sambut anniversayr ke 47...






ini lah dia, keluarga kami setelah 47 tahun. heeeee


majlis hampir berakhir.. our family dari Singapore dah nak balik lah kann... 





kenangan berdua..(My Mommi ada masalah mata, tu yang pakai spek itam je).. 





INSYALLAH kami akan bertemu lagi bulan December bila kami ke Singapore pulak.. ada wedding.. Cucu My Auntie yang pertama.. Gitu lah cerita basi i masa Eid Qurban yang lalu.. ALHAMDULILAH BARAKALLAH..

20 comments:

  1. SubhanAllah, MasyaAllah...seronoknya berkumpul ramai-ramai ahli keluarga begini... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang beat kak..busy sakan kami..malam baru terasa penat...heeee.tapi happy lah..

      Delete
  2. Akak meriahnya, seronok sangat kan dapat berkumpul ramai-ramai macam ni...Akak pontian kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang meriah dek non..

      kaak kat Kukup. Permas Kelapa.. yg femes dgn Mandela tu..dekat Tanjung Bin.

      Delete
  3. Meriahnya kak.. Terliur tengok kambing golek.. Hehehe..

    Tahun ni kurang meriah bagi saya sbb tak dpt melantak beria ria dlm pantang lagi. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahhh siannya..
      tak pe.. nanti makan na lah ye..

      Delete
  4. Dr gambar je, dah boleh nampak kemeriahan tu.. :D

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. ALHAMDULILAH.. macam ni lah kami sekeluarga.

      Delete
  6. Ulangtahun ke 47 kak...alhamdulillah moga2 masa ulangtahun ke 50 masih ada sambutan sebegini. 47 tahun yang penuh bahagia...

    ReplyDelete
  7. Sangat2 meriah. Saya terfikir, sempatnya buat segala2 tu. Banyak juga kerjanya tu, kan kak. Tapi mesti lepas tu semua pengsann...hehehehehe. Janji happy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang banyak kerja. tapi tu lah.. kena plan dan buat sesama..
      memang lepas tu fengsan.. heee

      Delete
  8. Masya Allah Meriahnyer Yan... tabik spring jugak dgn chef Ju..sebab dalam keriuhan org nak siapkan lauk kenduri...sempat dia duk main ngan tepung sampai 2 biji kek sekali tuh.. hish.. cayalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee tu lah dia. boleh nak kena buat kan for them. and alhamdulilah.. semua ok..

      Delete
  9. As salam kak yan..
    Alhamdulillah baru dapat hari ni nak jenguk ke sini..
    Meriahnyer.. bab basuh pinggan tu memang perasan, biasanya orang bujang2 je dok corner tu.. mwahaha..
    kek tu comellah.. kitorang pun dah lama tak gathering mcm ni.. rindu pulak suasana dia.. (':

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam dear..sorry gal baru boleh balas yr comment.. thanks anyway...

      Delete
  10. Alhamdulillah...meriahhh sangat kak.... sekali sekala berkumpul mcm ni memang best kan..

    ReplyDelete

cliks..cliks