cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, January 12, 2015

My Pakistani Cotton Abaya at d'Qapas

I wanna share with you guys about Pakistani Cotton.. Ramai yang suka gak kan.. and everyone knows Pakistani Cotton ni agak mahal sikit harganya compare to other cotton (rasa2 i lah. kalau salah, sorry yee).. tapi tak kesah lah kan..  masa zaman remaja, cotton lah my  favourite. tak tau pun cotton jenis apa.. yang penting masa tu suka dan selesa.. tambah lagi masa tu masalah bau badan agak memberi masalah.. hormone lah gamaknya.. zaman remaja.. jadi material yang agak sesuai bagi i  masa tu, cotton.


after some times, english cotton pun  jadi pilihan.. once kawin, terus lupa pasal cotton.tertarik more on silk and crepe silk dan sesekali beli cotton.. tapi common cotton yang ada di Jakel tu.. and lately suka pulak dengan Pakistani Cotton.. I dah pernah buat N3 dulu kan pasal Pakistani Cotton ni kan.. kat  S I N I  ya boleh tengok.. memula tu takat 2 helai je.. tapi lama - lama memang i dah suka dah.. then pantang ada duit lebih sikit, mula gatai nak jengah ke sini. Tapi kena lah pandai - pandai budget. 







Again, ini lah tokey d Qapas ni.. Mr Nasir and his wife, Nawar.






ini some of the readymade baju kurung. 






cantik - cantik...some of the pattern yang ada di boutique ni. 








i nak share lah.. ini yang i dah buat for the first time.. Kain yang dibeli ni terus boleh dibuat di sini. tak perlu nak ke kedai jahit lain.. quality kain yang ni memang amat puas hati.. tak menurun warnanya. ( jangan jemur bawah terik matahari lah kann). tak shrink pun. 






ini lah abaya yang kedua yang i dah buat di sini.. hari tu kan i dah janji.. lama betul baru nak up kan. heeee



Ok lah.. waktu  raya 2014,  i  menempahlah baju di sini lagi.. maksudnya ada new Pakistani Cotton in my wardrobe..i bought 4 pieces Pakistani Cotton, one of them is Kasa Rubiah. and the rest cotton biasa. talking about Kasa Rubiah, of coz ianya bit costly lah kan.. but i like the color, i like the pattern and i like the design.. and i puas  hati dengan d'Qapas.  2 lagi i took normal cotton and the fourth one is plain cotton but i tempah sulam tangan di tangan with beading.







ini cotton biasa.. not embroidery one.. sangat selesa dipakai.. 









ini yang kedua.








ini yang ketiga.. plain je tapi i tempah embroidery di tangan.. handmade lagi.. for me, very nice lah..











and the fourth one.. ini Kasa Rubiah.. (sorry lah quality gambarnya agak kurang elok.. i pakai handphone je dan waktu malam pulak tu..)







yang ini pulak i tempah di sini, tapi material i beli masa ke Jaipur, India tu.. .. dari jenis kain sari crepe.. sedap sangat di badan. even i tempah berlining, but Mr Nasir gave me a very reasonable price.. ye lahh kan dah kamcing. heeee..ALHAMDULILAH.. then the other one i buat satu lagi abaya dari satin and i put patch embroidery dari Jakel, yang i tengah  fitting tu.. so including yang dua ni, baju raya i ada 6 helai.. sakan u. sebenarnya bukan for eid  saje lah.. untuk office ware pun.. 



ingatkan lepas raya i tak ke sana lagi.. tup - tup, terperangkap gak ke sana.. saje je kannnn.. ok lahh tengok jom apa yang i usha di sana..Mr Nasir kata ada kain baru yang dibawak balik dari Pakistan.. memang cantik - cantik.. 






masa memula diberi tunjuk pada i, i dah gatai mata dahhh.. i suka yang ni sebab dia ada shawl yang sangat cantik... tapi i rasa the colour for badan tu macam i dah ada pulak.. so tak ambik yang ni. yang ni dalam RM780.. ini maksudnya sekali siap dengan lining dan siap ditempah sekali di sini.. bukan material saje ye.. 






yang ni dalam RM1000 sebab sulaman nya adalah sulaman penuh.. tapi i kurang minat sikit. coz of the color.  bit gloomy je di mata i.






dan ini lah pilihan hati... i suka with the embroidery and the colour too.. i lagi suka sebab colour for the badan tu very soft.. baby blue.. ini i took end of 2014... i suruh depa hold dulu..so sampai lah early 2015, dah siap katanya....i love the colour, love the pattern.. sebenarnya i ada ambik satu lagi.. warna merah you.. tetiba jadi bit crazy.. colour yang terlalu jarang i gunakan.. tup - tup i ambik...sebab i suka the embroidery nya... later - later i tunjuk ye.. 



then, nafsu melanda lagi.. ditayang - tayang kat i masa i ke boutique last week.. ini cerita 2015 pulak.. 







yang cam ni.. material kasa rubiahnya memang i suka.. and i also looking for the black one.. but this one, not really my taste lah.. the corak tu kurang i suka..






then yang ni.. i memang suka sangat.. memang berkenan..cuma, Mr Sunni cakap this color makes me bit gloomy.. tak nampak ceria katanya.. pandai gak dia kann...i berkenan pada details kat bahagian kaki kain tu. tapi the colors really not suit me katanya.. so, i biarkan dulu..





so after mengumbah segala - gala nya.. i berkenan yang ni pulak.. Ini macam green apple ye.. well tak sure the exact green tu... Ya ampunnn... so tinggal ditempah je.. tadi Mr Nasir dah called dan bagi tau, 2 helai abaya i sudah siap.. so esok i will take them both...


and now 3 abayas from Pakistani Cotton  in 2015 : -


a.   baru i ambik tadi..





b.   Ini yang baru siap gak.. 






c.  just tinggal yang merah je.. nanti i tunjuk yee... heeeee...  




Those yang berkenan, boleh lah tenang - tenang or usha - usha ke sana ye.. I won't tell you the price.. but for those yang suka dan boleh nak beli, i rasa memang amat memuaskan.  the range is about RM400 above till RM1000.  i will promote again and again about this boutique.. Anyone  yang berminat nak pakai or nak beli or nak tempah, kunjungi lah boutique d'Qapas ini di Plaza Masalam/Plaza Shah Alam, sebelah Concorde Hotel. di tingkat paling atas.. 

36 comments:

  1. Kakcik kalau jubah/abaya ni, kakcik suka warna hitam kosong atau bertanah hitam - nak nampak kurus sikitlah kononnya...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. Kakcik ni. sebenarnya perasaan kita je kak yang hitam tu buat kita kurus. heee.. tp adakala betul gak kak.. sy mmg banyak yg hitam.. tp yang ni sesekali.. sebab selesa sikit kan.. coton..

      Delete
  2. bila nak buat wardrobe clearance nnti gi tau i yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. cuma tinggal ada 5 pasang je Nekcik, i punya baju kurung.. sayang, tapi dah tak nak pakai.. cam ne tu?

      Delete
    2. kalau bagi benda yg kita sayang lagi banyak pahalanya Ziyaan

      Delete
    3. he.heee... suree.. ada satu tu warna merah... boleh lah kot Nekcik amik..

      Delete
  3. Nekcik punye statement yang tak leh tahan tuh....

    ReplyDelete
  4. mampu tgk je... huhu apapun lawa lawa lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia ada yang affordable dear.. bukan semua mahal.. cantik2.. mostly yang ready made, cantik2..

      Delete
  5. fuh memang cantik sangattt..kat Plaza Masalam memang banyak kedai macam ni kan kain pun memang cantik2 and jarang jumpa kat mane2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi fidza, kedai kain cotton ni, just ini je yang ada kat situ.. cantik2..

      Delete
  6. Cotton tapi tak nampak macam cotton..nampak so glamorous..padan dengan rege..cuba pakai dan tayang gambar lagi ..tentu cun melecun he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..haa...cukup kot.. tunggu buruk nanti baru ganti baru che mid...

      Delete
  7. zaman ni dah berubah... pakaian lelaki pun banyak yg dah tak plain jer... kalau boleh baju melayu pun pakai kain bunga2 cotton pakistan.. memula nampak canggung... tapi sorang dah buat besok lusa ramai lah yg mengikut... suruh itu MR Nasir cuba buat pakaian lelaki pulak... mesti menjadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa kata Najib dulu buat. sure nanti ramai yang follow.. heee

      Delete
  8. Mak ai mahalnya Yan. Sah-sah kalau kakak memang tak terbeli hihi...
    Cotton memang selesa di pakai. Tapi kakak beli yg murah-murah tu adalah - pakistan macam ini tak mampu rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakzakie.. ada yang affordable.. sebenarnya mana yang selesa dipakai lah kak.. bukan regenya.. murah pun banyak yg selesa.. sy pulak jenis yg tak boleh beli yg ready made.. heeee.. kontot labuhnya dan tangannya kak..

      Delete
  9. banyaknyaaa pilihan kain. mesti rambang mata ni kalau ke sana. heheheh :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memangggg,,,,tak boleh ke sana.. even tujuan nya just singgah menyembang je.. mesti tangkap satu or dua lah.. aduiiii..

      Delete
  10. cantiklah kak yan yg warna hijau dgn baby blue tu..berkenan dgn coraknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. soft colour lah kan.. kita tunggu cam ne ghoper nya teman pakai nanti..heeee samada jadi soft ke jd hard.

      Delete
  11. Yan....that baby blue one mmg very cantik....cuma makcik tak biasa sgt dgn sulam sulam banyak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak banyak sangat sulam dia kak.. nampak je.. nnt bila i pakai, i tayang ye. heeee

      Delete
  12. yang blue baby tu cantik kak, berkenan tengok kaki kain tu

    ReplyDelete
  13. shawl cotton pakistan size besar kan kak yan? ex-boss dulu ada bagi....tunggu dia pergi pakistan nak kirim lagi tapi entah bila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear.. akak beli kat Kashmir.. mmg besar2.. now pun banyak dlm stock akak. nak beli boleh lahh. hee

      Delete
  14. Yang baby blue tu Aina pun suka kak...cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti akak tayang ye.. samada cantik dipandang tu cantik tak di badan akak. heeeee..

      Delete
  15. wahhh cantik cantiknya kak..very nice..harga pun boleh tahan..one fine day nanti bolehlah usha insyaAllah kat plaza masalam nun

    ReplyDelete
  16. Hurmmm.. boleh la borong untuk keluarga sendiri kan bila ada rezeki nk ke sana nanti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. you nak ke dana ke? boleh akak pesan satu? heeee

      Delete

cliks..cliks