cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, April 30, 2014

Paradise on Earth (7) - Nishat and Tulips Garden, Jamia Mosque for Friday Prayer.

Story on Friday, April 11. 2014 
Nishat Garden, Tulip Garden and Friday Prayer at Jamia Mosque.

Hari ke empat kami di Kashmir.. kejap je kan.. rasa macam nak patah balik je.. macam hari memula sanpai.. hhhh.. and today was the second day at Ibni Kabeer Hotel.. Hotel ni considered budget hotel. tapi masih lagi full of facilities and necessities. basic lah. but the best thing adalah the hospitality and friendliness depa ni lah yang buat kami semua rasa happy stayed at this hotel.. 

Anyway, today we would do sightseeing in Srinagar. Nak ke Nishat Mughal Garden, Tulip Garden, and also Jamia Mosque for friday prayer. Memula pepagi ni we had our morning Masala Chai.. siap hantar ke bilik lagi,,, macam surprise jeee.. kami tak ordered tapi i think free for the first day lah kot.. Sedap lah weiii.. pepagi sebelum keluar we had our Masalla Chai.. panas sikit perut kami ni haahh.. 



I missed this Masalla Chai.. (Kak Zue, nanti i invite u ke rumah i then u kena buat Masallla Chai yeee).. kurang lebih pukul 8.15am, our phone berbunyi.. " Mem, breakfast is ready now.".. tu diaaa nak breakfast pun dijemput. lemak betul mem - mem dari Mesia ni.. and hari ni we all nak try cam ne pulak breakfast style di hotel ni.. 


tadaaa...


ada Potato Paratha. sedap tu. i rasa Partha macam ni masa stayed at the Taurus Hotel, New Delhi. Boleh lah tengok kat SINI ye my experience in INDIA.  Kiranya sebelum i ke Kashmir lah tu.. How does it taste  tu pun i dah tak ingat dah.. but ALHAMDULILAH dapat rasa makan di Ibni Kabeer Hotel.. 


Hanya kami yang breakfast.. sebab ada sorang dah tumbang semalam.. CiLi kita gering.. sakit perut. Sorry lah ye NekCik.. anak dara awak collapsed. i dah jaga sungguh, tapi dah perut dia sakit kan. nak wat cam no..


Ini after they came back from Modern Hospital and the doctor there was Fahad's cousin.. Fahad called je, then terus ke sana.. Depa tak kena charge.. tapi i m not sure.. Maybe Fahad yang bayarkan.. So korang, dah said THANKS pada Fahad tak???

After  that, depa terus naik ke bilik and four of us went out for sight seeing. Chef CiJu bertugas as nurse. But ALHAMDULILAH the staffs in Ibni Kabeer Hotel baik - baik belaka.. tolong depa ni bagai adik sendiri.. (Eh... adik ke kakak ek??? heee.. depa ni muda2 belaka.. muka je tuek).


Fahad duk beli tickets.. Local or foreigners the fee still the same. 


Then we arrived at the Heritage Mughal Garden Nishat. It is a terraced Mughal garden..located on the eastern side of the Dal Lake.. This garden is the second largest here.. and the largest is Shalimar Garden.. And i was there during my first visit. ALHAMDULILAH.. last time i skipped this garden coz i felt tired of walking. 



this garden facing the Dal Lake. 


this garden has 12 terraces supposedly but once they built the road, so this garden at present has 9 terraces. Di sekeliling garden ni memang penuh dengan Chinar Trees.. and this Chinar Trees ini imported dari Iran. 








Macam i cakaplah since the Spring lambat this time.. flowers masih lagi segan - segan nak kembang.. masih lagi tahap keluar kepala je dulu..but still the view AWESOME..


kat sini Kakcik Ella, and Ayang teringin nak bergaya ala - ala Kashmiris..  pakai traditional dress depa.. tak tau lah i berapa rege sewa baju tu..i let them enjoyed kat situ.. i terus dok tangkap sana - sini gambar keliling sambil menikmati udara dan suasana.. 


seee... photographer tak bertauliah tu tengah sibuk tangkap gambar models tu. heee



It has 5 fountains at this terrace.. this is the second terrace. 


the mountains at the back there.. nice..


kami berempat saje. 2 lagi sedang beristerehat di hotel.


suka pulak tengok mamat ni guna traditional mesin rumput ni..


suka tengok benda - benda cam niii.. tak lama we spent our time here.. sebab kitarang nak ke tempat lain pulak lepas ni.. nak ke mana ye.. 


kami ke Tulips Garden.. sayang nya disebabkan spring agak lewat, maka tulips banyak yang belum kembang bebeno.. tak sama macam 2012 dulu. memang cantik kalau dulu.. yang ni masih kuncup - kuncup.  dan beds for the tulips pun masih bertali sebagai penghalang. kalau dulu siap boleh masuk ke beds tu.. gambo sakan. tapi tetappp... gambo tetap gambo. cuma i tak lah berjalan sampai ke bahagian belakang tu. i duk lepak je kat bawah pokok.. tup - tup menachi - menachi dengan hero - hero tamil ni nak amik gambo ada dihalaunya teman yang tengah verangan kat situ.. eeeee.. gerem betul teman.. kacau betul.. ok lahh.. layan gambo - gambo teman kat sini yeeee.. 


seluas mata memandang.. The biggest in Asia tau. malas nak berfakta.. you all goole lah ye.. teman bagi tengok bunga je yeee..








yang ini baru tulip.. kunin.


yang merah..


purple pun ada you. kalau tak silap masa 2012 dulu tak lah nampak yang kaler ni...














cantik - cantik kan.. ini belum kembang sangat kan. pun dah cantik. apa tah lagi kalau bila dah kembang penuh. (bunga kembang memang lawa, teman kembang, aduiii.. larik orang.. hhhh) . boleh lah tengok tulip yang dah kembang banyak di S I N I.. cantik - cantik. 


ini gambar my fren dari Kashmir kirim.. (sekarang dah macam ni dah). 


Lama gak lah kami di sini.. we rushed back sebab kejap lagi dah nak Friday prayer.. Fahad and Mustaq nak solat jemaat.. kami nak hikut gak.. ala - ala musafir ni kot - kot lah mustajab dua'a nanti kann.. 


bagi mak verangan kejap yeeee. hee..hee..ya ampun... kasut teman kotoq. nampak selekeh betul.. 


sebelum ke Jamia mosque we went back to the hotel.. hangkut yang 2 orang lagi tu.. even Cili not fully recovered, they needed to follow us.. sebab after this kami nak had lunch at Fahad's uncle house.. kat Mansion.. Kan dapat lunch invitation dari Mr Muzaffar semalam.. so kena pegi semuanya. Sampai je masjid, kedengaran khutbah depa.. kita dengar je lah kannn..


Muslimat area.. ramai gak tau.. kami kat belakang memerjati gelagat local bersolat di sini.. beza gak lah dengan kita ni.  kaki boleh nampak..


bukan takat kaki nampak tau, rambut pun nampak.. depa ni mazhab Hanafi.


hangkut bawak masuk kasut.. 


ketakjuban i pada wooden pillars ni.. memang cantik je pada mata i ni.. 


dalam pada tunggu nak solat tu, i nampak this little gurl. panggil dekat dengan i.. i terus bagi candy kat dia.. suka dia.. terus bila i nak kiss dia, dia tadah je pipi dia.. comelll.. kalau boleh i hangkut bawak balik.. so cute kann..


CiLi tengah khusyuk dengar khutbah.. yang i sibuk click sana click sini. 


paling i suka waktu ni adalah melihat jemaah yang bersolat kat atas rumput ni.. best sangat.. depa ni solat sunnah..nanti kalau sebbahyang jemmat, depa kat bahagian dalam.




lebih kurang sejam setengah kami  di sini..ALHAMDULILAH.. terasa nikmat ALLAH.. sampai gak hajat i bersolat jemaat di sini.. (first time dulu, hampa.. i ABC heee... ALLAH BAGI CUTI.) tak lah merasanya.. tapi kali ni dapat.. Hhhh besar syukurullahh...kan dua'a orang musafir katanya mustajab.. LAUSHA ALLAH..


then kami berjumpa dengan yang lelain.. depa menyopping you.. sakan kannn.


kalau boleh i nak penuhkan di sini gambar - gambar yang i amik lepas solat ni.. tapi kan. takut orang menyampah pulak letak bebanyak.. but i really enjoy tak pe.. some of the pics i put in my Fanpage.. so boleh lah ke sana ye. 


sebenarnya lepas habis solat terus kami gerak ke M a n s i o n.. nak lunch.. dan kami melalui kawasan - kawasan kubur ini.. ini merupakan kawasan kubur yang terbesar di Kashmir. kebiasaan depa ni kalau lepas jemaat je depa terus ke kubur. tak macam kita, tunggu raya nanti.. sebab itu lah kot, area kubur depa ni tak lah menakutkan.. Ok lahhh.. for this day, cukup dulu.. i have few N3 lagi about Kashmir.. nanti baca ye.. till then.. daaaa....

22 comments:

  1. Cantik kak tak jemu tengok...letaklah banyak2 gambar pun takper...

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. INSYALLAH i will. tapi ponek gak lah kann..

      Delete
  2. Salam kak yan..
    cantiikknyaaa pemandangan kak yann.. :)
    Kak yan pun cantik jugak.. :)
    Bila lah masanya dpt jejak kan kaki di sana..

    #sob..sob

    kak yan, lepas ni, trip ke mana?? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam dear..

      cantik2 kan.. alaaa akak tuek dahh.. Insyallah u akan boleh ke sana.


      ohh.. trip kena kensel lepas ke kashmir. he..hee. terover pulak dulu tu.

      Delete
  3. tulips purple tu yg sgt2 cantik...tak bleh petik ke ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lahh akak pun baru tengok yg color tu kat situ. in 2012 tak ada. takkk..tak boleh petik. kena fine nanti..

      Delete
  4. Assalammualikum kak yan .....sukanya tengok. Rasa cam heroin hindustan jap .....hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam... he..hee.. mana hero nya tuuu..

      Delete
  5. tulips garden di kashmir ni mmg one of my wishlist....hehehe cantiknyaaaa

    ReplyDelete
  6. cantiknya kashmir...boleh masuk dalam next list travel nie...divert sikit slalu org g korea n jepong kan...kt cni pon cantikkk! ;)

    salam kenal....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal.. n thanks sebab sudi baca..


      mmg betull.. kat sini pulak lagi senang nak makan..

      Delete
  7. Best nye Yan tengok bunga2 tu, kita pun teringin jugak nak ke sana..

    ReplyDelete
  8. Tak pe Kak Yan letak banyakkkkk2 pun tak jemu tengok.

    ReplyDelete
  9. Cantiknye akk bunga kat sana....tulips dia...adoi...mcm dlm mmpi jer tgk....bunga kecik kecik tu pown cantik...mcm rerama...

    ReplyDelete
  10. mana tulips i takde pong...i tunggu gak kot ada bouque tulips untuk besday
    biasalah cikli tu pantang silap makan
    siaan Fahad ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulips mana boleh petik. kang ada i terus jadi Kashmiri nanti. heee. u pegi je lah sendiri nanti. Fahad tunggu tu..

      Tulah.. anak dara awak dengan sorang lagi anak dara Pak Long tu.. hhhh.. orang yang sakit berjalan ni ok je.. depa yang rebah.. harap kan pagar.. hhhh

      Delete
  11. Replies
    1. yes.. no doubt.. memang cantik. sangat cantik.

      Delete

cliks..cliks