cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, April 24, 2014

Kashmir Paradise on Earth (4) - Manasbal Lake and Wular Lake.

 Story on Thursday April 10, 2014
Manasbal Lake adn Wular Lake.

We went to the northern part of Kashmir. we went to 2 big lakes. First, Manasbal Lake. It is a lake located in Safapora area of Ganderbal District in Jammu and Kashmir. This lake is encircled by 3 lakes, Jarokbal, Kondabal and Ganderbal.. It is stated as the deepest lake in Kashmir, 13m or 43ft depth. It is about 30km from Srinagar. It means plus minus about 1 hour to  reach there.


i put here some of the pics and i want you to enjoy the view all the way to Manasbal Lake.. memang tak puas mata memandang. Indahnya ciptaan  ALLAH.. rasa macam kecik je kita yang memandang ni.. jari ni dah pasti tak lepas - lepas click and click.. sepanjang jalan i memang tak tidur. lelap - lelap ayam je lah.. sebab hati tak senang.. hati i tak aman kalau jari tak sibuk menangkap apa saja pemandangan di luar tingkap sana.. WALLAHI... it was a fairly easy trip with great views of the countryside outside of Srinagar.. 


tengok lah.. not beautiful???? stunning view rite.. Manasbal was my first visit  for me.. before this in 2012 i didnt go to this place due to the weather.. ye lah.. trip di Kashmir ni need to suit with the weather.. tak boleh nak agak..Means kalau itinerary hari ini supposed boleh pegi ke sini, tapi tup - tup cuaca tak mengizikan..so need to change ke hari lain. cam tu lah.. But,  ALHAMDULILAH lah waktu kami di sini, cuaca was so good with us so far. 


Mustard field memang sesuatu yang sentiasa menawan hati i.. malah hati semua orang lah pada i.. but at this moment we needed to rush to Manasbal Lake. sebab dah agak tinggi hari dah.. sooo, no stop here.. kalau stop mau berjam - jam kat sini.. memasing pasti macam orang kemabukan tangkap gambar sana - sini.. selfie bagai gamaknya. Jadi, baik kita skip this place.. INSYALLAH later on. 


After driving about one hour plus, we arrived at Manasbal Lake. This lake is much quieter and a pleasant getaway from hustle bustle of Srinagar City.. tak dengar honk here and there.. aman telinga you..tapi tu lah.. beauty of Kashmir. heee..


Park entrance at Manasbal Lake. see the entrance fee dia.. tapi for us, all the entrance fee dah included in our package. so diam - diam je lah. 


clean and well kept park. 


Clear crystal water of lake. Less crowded, and you can enjoy Shikara Ride here. But we skipped this activity.. 


tengok lah cantik kan. kalau you all nak tau during July and August, this lake ni lagi cantik sebab kat sini banyak sungguh lotus.. Nature lovers delight when pink petals of lotus kiss the fringes of this lake. in Summer lah gitu.


Shikara man sedang berehat.. tak ramai yang boating ketika ini. Maybe bukan weekend kot.. and we all had to skip for sure.. tak sempat. lagi pun semua dah rasa naik shikara.. tapii m sure the experience must be different.. tak pe. mana tau next year boleh mai lagi.. heeee


tengok lah pakcik ni. sedap betul dia tidur.. menikmati suasana panas setelah lama sejuk kan.. memang tak panas lah ketika ini even matahari, tuuuu dia.. menyinar.. but people here love sun. not like us lah. heee.kita sedap duk dalam air cond je. 


Di hujung sana, kira like village lah.. some area di sini ada small hotels with basic facilities. 


Ok lah.. saying good bye to this place.. we got invitation dari kawan Fahad.. Tea time sambil menikmati keindahan tasik ini. di mana tuuu????


di situ.. nampak tak? Exclusive Guest Accommodation. Just for VVIP.. macam pak menteri or DIF2 terhormat lah.. and as i told u tadi, this area hotel - hotel yang ada just yang kecik - kecik aja.and this is the biggest lah.. tapi not open to the public tau.. mana dia tu?? .tu haahh.. about 500 ft away from the lake shore and situated on a terrace that overlooks the lake. 



Jom kita naik ke area atas ni. Tersergam bungalow ni.. well maintained by the J&K Tourism.  


this place was sooo fresh. sooo nice.. hhhhh... tengok lah anak dara dua ni.. berposing sakan dengan Mustaq..disuruh beraksi, maka beraski lah si Mustaq yang sporting tu. heeee


dan lepass kan lah pandangan di sini.. SUBHANALLAHHH.... so nice. 


dan lagi.. MASYALLAHH.



what do u think guys?


from here lah kita nampak all the spectacular views.. dan di sini lah we had our tea.. 


they were preparing the tea and biscuits. 


busy lah i kekonon tolong aturkan.. depa ni susunkan setiap orang ada sepiring kuih.. tapi siapa lah boleh terrhabiskan...even perut lapar.. lunch time patutnya.. makan macam ni mana boleh..kat sini just for fun actually.. sambil ngeteh sambil tengok lake.. hhahhh..


our group...with our tour guide, Fahad, and driver, Mustaq.


we had our Masala Chai here.. Soooo nice.. hhh.. with Ginger Biscuit, and Samosa.. we bought in Srinagar.. 


and this one also.. Walnut Tart. sorry... not we but Fahad bought for us. Fahad belanja. we all makan free je. actually  i really missed to have this and asked Fahad to buy.. first time was introduced by Fahad also on the first day i arrived in Kashmir. so bila sampai Kashmir je terus i bagi tau Fahad i nak makan ni.. ye lah. kalau dulu makan sorang - sorang. kali ni makan reramai.. memang best.. (for your information walnut tart ni beza - beza from other stores.. i baru je tau.. i thot sama je in every shop.). Tak apa lah.. all this dipanggil pengalaman.. so those yang ke Kashmir dan nak rasa Walnut Tart ni, sila lah ke Moon Light ni.. Tapi ini tak termasuk dalam package ye.. heee.. ini i found out before i came to Kashmir in 2012... Cerita MY FIRST TIME IN KASHMIR kat sini ye.. 


ok lah.. dah minum, kami diberi kesempatan meninjau kawasan rest house ni.. cantik kann. 


bahagian atas. cantik sebab nya hampir keseluruhan decor dia guna kayu.. 


main hall.


one of the room.. rooms here kesemuanya menghadap lake. next group yang akan ke Kashmir hari Ahad ini akan dapat stay di sini.. exclusive for them.. for anniversary.. no one allowed to stay kat sini tau. but Fahad dapat specialty di sini.. 


 Chinar Leave craving banyak kita boleh tengok di sini.. memang synonym dengan Kashmir. 

Anyway... sambung balik our journey.. we wanted to go to Wular Lake. the biggest fresh water lake in Asia.. sebenarnya i ni agak kurang berpengetahuan tentang  fresh water lake ni.. ada sesiapa tau? apa2 pun just enjoy the pics ye.. dan cerita kami di sini.. 


sebenarnya area kampung di sini banyak dengan kawasan rice field.. kalau ke sini waktu sawah tengah hijau, sure tambah warna di sini.. best tu kan..


gambar kambing pun rasa  cantik je.. tu lah kalau hati dah suka kan.. semuanya indah belaka. heee... nak wat cam no. orang balik kampung lah katakan.. 


satu lagi yang i suka di Kashmir ni adalah activity anak - anak sekolah.. depa ni suka main cricket. depa boleh main di mana saje even atas jalan raya.. cricket kan kebanggan mereka. ok lahh.. tengok je lah gambar - gambar di sini. especially pada yang  inbox me dan bertanyakan tentang Kashmir. 





we almost reached at  Wular Lake. Actually from Manasbal Lake to Wular Lake it took about almost 1 hour.. and today was a good weather.. sunny.  very sunny. 


jalan dia memang best lah.. he..hee.. sapa gayat susah lah tu. kena dok balik sana. for me, i just enjoyed the moment.. click and click.. 



Kampung di area ini.



sebahagian daripada Wular Lake. even half part pun dah rasa cantik sangat.




 cantik tak?? What a view


sayang sepatutnya kami maju lah ke hadapan.. tapi diberitahu temannya, kami tidak dapat ke sana kerana ditutup.. bila dah diberitahu tak boleh proceeded tmeaning no need lah kann.. kang ada pulak benda - benda yang tak sepatutnya berlaku boleh terjadi.. maklum lah kita bukan kat Malaysia.. bukan kampung sendiri. so we stopped at one resto. Dan pemandangan di sini pun sudah cukup menyenangkan.. bahagia betul rasa hati.. 


Ini lah resto yang kami singgah. kalau nak cari tempat makan lain kami tak tau di area sini. Tapi one thing lah depa ni. dari atas tadi we all noticed tak ada siapa pun. the workers just lepak - lepak di halaman.. once they saw us, terus bangun dan maybe siap - siap nak prepare for the lunch.






yang kami ni, terus lah bergambar - gambar.. sambil menikmati cahaya terik di sini. silau sungguh.. tapi depa ni siap baring  - baring lagi.. dan tak lama lepas tu terus food kami sampai.. tak ada nasi you.. just makan Kambing dan Ayam.. even roti pun tak ada.. kesian gak pada yang gastric tu.. nak wat cam no.. 


i love this chicken. tak tau apa namanya.. 


Kebab Kambing ni. superb.. superb.. sedapppp. lepas makan terus kami decided balik.. kami tak patah balik. Mustaq tau jalan pintas.. meaning kami akan melalui area Pakistan.. boarder je lah. Yelah.. kalau kami patah balik, i will take about another 2 or 3 hours baru sampai Srinagar.. 






tapi apa - apa pun i enjoyed to see all the view.. MASYALLAHHH.. 


pandangan yang  indah bagi i.. tengok anak - anak bertudung begini. So sweet.. muka dah lawa, tambah berhijab begini.. MASYALLAH.. Hijab adalah pakaian wajib for gurls to school.



come lahh.


once tiba sini, meaning kurang lebih another 30 minutes je lah akan sampai ke Srinagar. 


kurang lebih at 6 pm we all sampai hotel. Hotel Ibni Kabeer. Supposedly i stayed at this hotel masa i pegi in 2012. tapi tah cam ne, i tak rasa nak duduk sini. I chose Comrade Inn..so petang ni we all decided nak jenjalan di kawasan ni. dan Comrade Inn kalau tak silap just few block dari Ibni Kabeer Hotel. 



Comrade Inn just depan sana.. dekat dengan fruit stall. some of us teringin nak beli mango. tu yang kami berjalan ke sana tu sambil menikmati udara di sini ketika ini. 


tup - tup bila tiba sini, the hotel owner, Mr Altaf stopped his car, and berlawak, "wanna lift?".. i told him we just wanted to go to buy some fruit. Tapi dia pelawa ke rumah dia.. sebenarnya he is Fahad's cousin. Yang i ni dah rasa penat berjalan, terus je cakap. ok lah i nak tumpang sampai fruit stall tu.. tup - tup semua nak naik kereta Mr Altaf. heeeee... once ada dalam  kereta tu, he offered us to come to his house.. emmmmm..apa lagi, semua nya nak je lahh..


ramah - ramah orang dalam bungalow ni.. besar beb rumah diaaaa..


ini nenek Mr Altaf. tak tau English.. but still they enjoyed talked to each others.. sakan depa. 


Ini dia.. Mr Altaf, his wife,Rubiah. his mother and his grandother. and sorang lagi jejaka handsome tu, anak dia..

then we were introduced to his family.. beautiful wife he has.. friendly mother.. talkative and warm kids.. MASYALLAH.. tu lah kann.. ALLAH is the best planner.. tak sangka daripada nak beli buah, terus dapat singgah rumah hotel owner.. Tulah as manusia ni berkah sungguh bila kita redha atas apa jua yang berlaku.. ditarik satu tapi ALLAH bagi sepuluh.. like our experience ni lah.. tak dapat tuju ke area sebenar - benar Wular Lake, tapi kami dapat menikmati layanan dari owner hotel ni sampai boleh diajak ke rumah. kalau kat Malaysia, boleh ke? lagipun sebelum ni i memang pernah bercontact dengan Mr Altaf ni.. memang orang nya suka ketawa.. Then after awhile kami mintak diri.. dan dihantar balik ke hotel oleh Mr Altaf.. Ok.. enuf for this time.. later i sambung balik. Ada lagi nikmat - nikmat lain yang ALLAH bagi kat kami semasa di Kashmir ni.. Khas buat Yanie yang akan berangkat ke Kashmir Ahad ni dengan service dari Fahad, akak dua'a kan u  happy there. enjoy every moment.. selamat beristirehat. selamat pergi dan selamat kembali. hajat u nak tengok tulips INSYALLAH dapat.. :-)

26 comments:

  1. subhanallah cantik cantik cantik sangat especially mustard field tu. kalau ada rezeki dan duit lebih boleh la ke sana
    ni tumpang tengok pic dulu lah heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah boleh pegi punya...kalau boleh ke korea ke, ke Bali, pasti boleh ke kashmir...

      Delete
  2. Memang cantik semuanyaa!

    Bila lah boleh sampai sini...hrmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau berhajat boleh lah kumpul duit dr sekarang....tak mahal mana pun.


      Delete
  3. gambar2 view kat kashmir tu semua lawo2 belaka
    untung depa pergi sn
    eh tu mcm kak cik ella kan..ooo dia pun join gak ek
    pttlah dia up entry kashmir hehehe
    w/pun tgh musim panas tp x terasa panas eh kat sn..sejuk ek
    bestlahhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Now spring time..mmg seronok dan nyaman ..suasana mmg Cantik2. ..

      kakcik ella mmg pegi sama akak...depa bergumbire...

      Delete
  4. MasyaAllah, cantiknya bumi khasmir...pengalaman amat berharga kan kak dapat melihat dan merasai pemadangan indah macam ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes dear... akak macam balik kampung lahh. he..heee..

      Delete
  5. SubhanaAllah....very the awesoome kak yan....kena kumpul duit lelaju ni...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kumpul bebanyak yee.... mesti u happy nanti..

      Delete
  6. berkilometer entrynya ;) tapi puas membaca nya smpi terasa ada kt sana jugak..yg pasti pic semua tu cantik2 belaka...yg part owner hotel jemput dtg umah mmng takkan belaku kot kt m'sia ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. try my best nak share my experience.
      pengalaman tu mmg amat berharga.

      Delete
  7. Subhanallah...Subhanallah... Kak Yan, cantiknya all the view... Saya rasa kalau saya mesti sanggup nak bersidai lama2 kat tepi tebing tu untuk enjoy the scenery.... amazing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aziela.. memang sangat cantik.. kata orang teruja lah. menghayati alam ciptaan ALLAH ni. suka sangat..

      ta boleh nak bersidai sangat.. we were rushing..

      Delete
  8. Sedap pakcik tu baring kan.. layan matahari yang tak berapa panas selepas musiim sejuk :D

    ReplyDelete
  9. Satu blog yg berinformasi terbaik. Camner saya nak dapat informasi Mr Fahad?

    ReplyDelete
  10. ya Allah cantik betul pemandangan kt situ kak... paling cantik tasik tuh... pstu dpt lak minum ptg tp tasik mmg syokkk... kalu yg cite industan lawo2 view tuh diaorg bt kt kashmir lah kot ek kak...

    ReplyDelete
  11. Cantik sungguh ler kak yan... brp suhu masa ni?

    ReplyDelete
  12. waa lpas ni jadi travel agent lah you ye

    ReplyDelete
  13. SUBHANALLAH!!!!!

    I myself enjoyed the views so much on that that.
    being a local I often go to Wular and Manasbal.
    but this day was something really awesome ans stunning.
    It was like Allah was welcoming us on a green beautiful carpet.
    and saying" Enjoy my creation oh my believers.and praise ME alone"

    seeing these pictures I often come to realise how lucky Iam to be a native
    of Kashmir ALHAMDULILLAH. I jus wanna keep my head bowed down before
    Allah for giving me a wonderful homeland.

    YA ALLAH I THANK AND PRAISE YOU FROM THE CORE OF MY HEART
    INDEED YOU ARE THE BEST CREATOR.

    ALLAH U AKBAR!!!

    ReplyDelete
  14. Sap Beyjho Hayukka
    Sap Beyjho Hayukka menyediakan Khidmat Transport Di Bandung &
    Jakarta indonesia Pemandu berpengalaman, mesra,jujur, dan peramah

    Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

    Kereta + Pemandu +Parking +petrol + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Berikut daftar kendaraan yang kami miliki :


    Suzuki APV

    Nissan Evalia

    Toyota Avanza

    KIA Pregio

    Isuzu ELF

    Toyota Inova

    dan masih banyak yang lain


    Tentative Program Day1
    *Tiba di airport Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *Membeli-belah di Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage, Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
    Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Lunch
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
    *Dinner & kembali ke Hotel

    Day3
    *Check out Hotel
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    andaikan abang/kaka mempunyai itinerary tersendiri, Sap Beyjho Hayukka siap melayani perjalanan kaka/abang selama di bandung.

    CALL / text / whatsapp

    No HP : +62 813 2216 7717 (fast response)
    WhatsApp : +62 812 1474 1600
    pin blackberry : 5353C30C
    bejohayukka78@gmail.com

    HAYUKKA BANDOENG (insha allah) jom jom bercuti di bandung indonesia murah jer TERIMAKASIH :)

    ReplyDelete

cliks..cliks