cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, April 26, 2014

Kashmir Paradise on Earth (5) - Check Out Houseboat and visit Zain-Ul-Abedin Budshah Gate / Naseem Barg

Story on April10, Thursday
Hotel transfer and Zain Ul Abedin Budshah Gate

Today was the third day we in Kashmir.. meaning 2 nites already.. so today was the last day kami di houseboat.. so malam ni kami akan stay di hotel pulak.. tak bestnya.. my first experience was totally different. that time i was all alone.. memang tak best bebeno sebab i sengsorang.. so boring. and this time reramai.. tu yang rasa lebih seronok. ingat nak mintak extended for another one nite. but since all have been arranged by Fahad, tak nak lah kan. susahkan dia pulak. lagipun maybe tak ada kosong kat sini.. just ikut je lah plan yang telah dbuat. 

So we packed at the early morning.. luggage needed to be transferred to our new hotel. tapi sebelum tu, i needed to see around for the last one for this year. heeee.. sure akan mai lagi. i berangan nak spend about 4 nites here doing nothing.. nak relax - relax je.. itu my plan.. tengok lah dulu ye.


Cepat - cepat berkemas.. i nak spent time di luar. i nak jelajah kawasan houseboat ni. keluar je ke veranda.. MASYALLAH.. nice vew, nice smell, nice sound....hhhhh everything was nice..  rasa sayang nya nak tinggal this place.. but what to do.. we have to do what we have to do.. Fitrahnya lah kan.. anyway, come with me.. kita teroka this place. 


still sunyi.. not much activities here. budak pun belum pegi sekolah..



kalau you all lah (those yang suka nature). dah berhari - hari duduk di tempat yang sebegini.. menghirup udara yang sangat bersih, nyaman, segar, rasa sedih dan sayang tak nak tinggal kan semua ni.. hhhh. this was my second time, but still i have the same feeling.. rasa sayu sangat nak tinggalkan houseboat. fikir keenapalah cepat sangat ek.. cam tu lah.. surely itu yang i rasa.. tak tau lah orang lain.. yang lain tu, come....come to Kashmir.. experience it.. u will fall in love. believe me.. the rest memang dah jatuh cinta.. 



pagi ni..very  sunny.. memang best.. nampak matahari tapi udara sangat nyaman.


i wanted to go to the back of this houseboat. 


sangat menarik area belakang ni.. ini dibahagian sebelah houseboat owner. depa ni ada rumah lain.. 



ini laluan yang sering Akhbar gunakan untuk menguruskan houseboat.


Mr Bashir with his kangri. Kangri ni  serves as mobile heater during the harsh winter. It is carried under the 'pheran'  (baju panas macam yang Mr Bashir pakai tu lah).. kangri keeps the body warm. 

syok sangat click sana click sini, tup - tup keluar tuan rumah dari dalam. hee.. terkejut dia bila ternampak i. heeee... Ini dia Mr Bashir.. kawin dengan orang Singapore.. now bercuti balik kampung di Kashmir.. sama macam i rupa - rupanya. heee. sebab tu lah this houseboat ramai guests dari Malaysia dan Singapore.. 


kami sama - sama menuju ke halaman.. 


last seen....daffodil. 




bunga - bunga masih malu nak berkembang.. tunggu lagi seminggu dua kot.. memang cantik lah...


ini pandangan dari deck.

Oklah.. dah nak check out. nak breakfast dulu.. kalau sebab tak nak ke mana - mana, malas rasanya na breakfast pagi ni.. nak spent lama - lama menikmati alam di sini.. tapi nak wat cam no kan..


masih segar lagi Yembarzal pemberian Mr Yacub, adik owner of this houseboat.. terkejut den bila dia sambut dengan bunga. heeee.. seeee..romantic kan orang Kashmir ni.. (sorry b i terlupa u kejap..heee..raya mintak maaf yee).


Breakfast dah ready dah.. depa pun dah started it. Ada Mee Goreng. ada toast.. i nak pekena last Masala Chai di houseboat. Itu lah i cakap, menu di sini dah macam style Malaysia sikit. pengaruh guests yang datang.. ingat nanti nak bawak Tomyam Paste. suruh Akhbar buat. ok gak kan..


Mem verangan kejap yeee..


Once dah ready to go to, picca - picca lah.. Kak Zu with Mr Yacub.


Ayang with him too. 


Mr Yacub ni is still bachelor dan memang berkenankan orang Malaysia..so sesiapa nak isi borang boleh melalui i).


Haahh.. ini cover tu semua.. Ada Mr Yacub, ada 2 Akhbar, the butler and the cook,  the shikara men, Azad and (siapa ek sorang lagi tu), dan Mr Asyraf.. they were so friendly people.. so warm..


 say good bye.. tapi jamu mata lagi..


tak indah ke??? tell me... tak indah??


at the shikara station, tengok anak - anak nak ke sekolah.. i panggil this gurl dan berikan candy..



seronok depa bila dapat candy.. terus nak gambar sama - sama.. nak bawak balik tak boleh kan.. tangkap gambar je lah..


ada yang menangis sebab tak dapat gula - gula. heeee.. sian that gurl.. terus i suruh depa buat line then i bagi lagi 2 ketul sorang.. suka lah depa..lepas ni, Mustaq hangkut kami ke hotel. 


Our new place for tonite.. Ibni Kabeer Hotel.. We all letak luggage je, then terus keluar menuju ke Manasbal Lake.


Cantikkan.



Zabarwan Mountain. so nice that we can see from here.. snow capped mountains. always make my heart feel happy.. 



On the way, kami singgah di sini.. MY FIRST TIME here.. masa tu Chinar ok sikit lah.. ada daun sikit - sikit.. yang ni agak togel.. belum ada daun lagi.. 


memang agak luas.. this park also called as Naseem Barg.. The Chinar trees here ada yang dah berumur ratusan tahun.. dan kalau ke sini waktu autumn lagi cantik kot.... kalau tak silap recent info kat sini ada plus minus 700 Chinar. and Kashmir University is fortunate to have a picturesque location which can match any beautiful campus in the World. 


again i show u chinar leaf.. 


i malas dah nak gambar2 ni.. so depa ni lah my models. 

Rulers declared Chinar a protected tree as it became a symbol of Kahsmir's heritage and beauty. So kat memana akan terlihat lambang Chinar ni..Tak perrcay, kena pegi lah. heee... Felling off or even lopping of its branches is forbidden by law.. dont simply tau.. 


Chinars need to be planted more as the are oxygen purifiers and a carbon - dioxide sink.  They are also nesting places for many bird species here. 


Chinar tree is about 14 to 15 meter tall and the circumference of its stem is about 32meter.


our escort man. hee.. hee. di mana - mana aje.. 


menyakan depa ni kann.


boleh tumpang sekaki. heeee


come - come depa ni. 


malu - malu lahh..


ok lah..stop dulu cerita Chinars ni.. i just teringin nak tengok Chinar in Autumn..fiery Chinar katanya.. cammana lah gamaknya ye.. so meaning i memang akan ke sana lagi during autumn.. ada sesiapa teringin???


Cerita malam pertama di Hotel Ibni Kabeer.

Our first dinner here. not like in houseboat ok.. manja bila Akhbar yang served.. sini macam penghuni hotel yang lain - lain tu yeee.. jangan nak mangada. heeee..but stilll tell you, layanan depa memang superb.. baik - baik sungguh pekerja Ibni Kabeer Hotel. 


thumbs up bukan takat staffs nya tau, tapi food dia.. tengok je lah pinggan i tu.. licing. ada paneer curry gak tauuu.. haiii.. makan paneer je.. mau naik berkilo niiii.. ghisau.tapi tekak punya pasai, wa ngap je lahhh..  PANEER = CHEESE.


tengokkk.. bukan takat roti je tau.. ada naik gak..



apa tah? maybe dhal kot. 


ini mabe mutton.. besttt.


ehh.. yang ni ke dhal. heee. tak tau lahh..


ini Paneer. bukan tadi tu.. 


last, ada dessert. tapi we all tak tau nama.. tau makan je.. sodap weiiii.. licingggg... badan makin panas lah gamaknya.. kat luar memang sejuk.. lepas makan we all sibuk berchatthing lah, ber facebooking lah. kira malam memang tak ke mana - mana.. we all just lepak dalam hotel sebab kat luar sejuk. baik tengok gambar - gambar yang diamik tadi tu.. banyak tu.. so layan dulu sebelum tidur.. apa - apa pun nanti tunggu N3 yang baru ye.. enjoy reading.. 

14 comments:

  1. mmg bestlah kak yan..seronok follow yr journey...kalau single2 lagi sure dah book nak ikut nie,...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee. tunggu anak2 besar sikit. sure boleh punya..

      Delete
  2. subhanallah cantik sangat2 pemandangan nya kan. suka tengok bunga2 yang ada
    foods macam sedap je kan. makan kat mamak sama tak rasa dia hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sangat cantik.. mata tu kira puas melihat..

      ooo food dia tak macam mamak pun.. itu south india.. ini north india.

      Delete
  3. Seronoknya.... insyaallah salah satu target destination

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMEEN... apa2 lemme know. INSYALLAH i will help you.

      Delete
  4. Next trip Kak Yan saya nak ikut bleh?...hehehe,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sureee.. boleh.. kalau nak boleh je.. kumpul duit dari sekarang.

      Delete
  5. cantiknya pic yg nampak pelangi tu...pic lain semua nya cantik2 best kan dpt relax kan negara orang ;)

    ReplyDelete
  6. Tngk gmbr je mmg dh tau sngt cntuk tmpt ni.. mknan pon best... houseboat ni ala2 homestay ker? Siap ada mkn lagi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Houseboat tu kira hotel atas air lah..tp ada butler...

      Delete
  7. kan i suruh u bwak balik papan kat dinding tu nak tempek kat rumah i nii

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduii.. excess weii... mana nak hangkut. itu kena pegi sendiri lahhh..

      Delete

cliks..cliks