cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, April 27, 2014

Kashmir Paradise on Earth (6) - Visiting Mansion of Madras Store.


Story on Friday, April 11, 2014
Visitng Fahad's family. 


Sebelum i tulis catatan i ini i nak bagi tau for those yang baru baca my blog ni.. some thot this is my first visit to Kashmir.. Nak bagi tau semuanya bahawa this is my second time in Kashmir.. last time i was here in 2012.. bulan April juga. timenya kurang lebih sama je.. cuma this year Spring nya delay. tu yang agak berbeza dari pengalaman yang pertama.. So for this N3 i nak you all buat perbezaan.. So boleh lah tengok this n3. Visiting Fahad's Family.. Anyway, ini tidak termasuk dalam package tau.. Sebenarnya Fahad ni not only my tour guide for 2012, tapi i have already known  him since 2011. In fact Fahad ni dah pernah visited my house in Shah Alam masa baru - baru kahwin.. Dia pun pernah kerja dengan uncle dia di Malaysia.. so dia ni pandai sikit - sikit Bahasa Melayu. 

Ok lahh.. hari ni N3 khas "ziarah sedara di Kashmir".. heeeee..... melawat sedara mara i you.. yelah.. since memang dah rapat jadi sebelum i sampai di Kashmir for the second time, i dah pesan dengan Fahad i nak melawat balik this mansion. lagi satu i memang nak ke kubur arwah grandfather and mother Fahad. (Mother Fahad died after two weeks i back from Kashmir. April 28, 2012 and grandfather dia about a year ago kalau tak silap). 


first time we went here on the day before we went to Manasbal Lake. singgah sebab nak tengok Apple Orchard. Last time mai sini i dah tengok, so teringin nak datang lagi. ALHAMDULILAH dapat lah.. Teguh pagar mansion ni.. Madras Store tertulis di situ. 


imbas kembali.. Kata Fahad masa kecik - kecik dulu di bungalow ini didiami oleh lebih kurang 30 orang members.. but now just 5 orang je kot..


kami sampai langsung disambut oleh uncle Fahad.. Mr Muzaffar. See.. memang orang Kashmir ni romantic - romantic kot.. siap bagi bunga buat kami. heeee.. so sweet. (i like his voice.. very the macho gitu). Kalau tak silap he is the eldest now in the family. 


all of us got Daffodils. fresh sangat.. yang ni white one. jom kita look around this mansion. 


yang ni Yellow Daffodil . 


at the back there Walnut Tree. last time i siap bergambar di bawah pokok ni. 


yang ni pokok apa ek?.. kalau tak silap Pear kot.. memang tak ingat dah. 


Cherries maybe. 


i enjoyed to see the Pansies. This one Purple.. so nice. 


white and blue.


yellow and white.. hhhhh..


white and blue. 


we moved to the back of this guest house.. nak melawat ladang apple milik family Fahad.. 


yang penting setiap sudut ada je pandangan yang indah. tengok tu.. snow capped mountains. how nice... 


kalau tak silap this mansion consist of 3 or 4 bungalows milik adik - beradik Mr Muzaffar. 


the rest mengikut Mr Muzaffar.. dia lah yang meneragkan itu ini pada the rest.. let them enjoy the moment. 


see.. the actor with the gurls.. i perhatikan dari jauh sebab i noticed tanah tak berapa rata. takut sikit. so duk diam - diam belah ni.


memang seronok dengar Mr Muzaffar bercerita.. sentiasa.. tak putus - putus bercerita tentang kebuan depa ni.. you all kalau tengah berbunga, MASYALLAHHH.. cantik sangat lah.. tengok my last N3 about my first time here ye..



small stream.. air dari gunung.. best nya kann.. 


bersebelah dengan kebun apples ni ada ruang kubur.. family graveyard. tapi yang ini belongs to the other neighbors. 


yang ini baru milik family Fahad.. ini kubur arwah mama Fahad and his grandfather. Dapatlah kami bersedekah Al Fatihah buat mereka.. lepas hajat hati i..  in 2012 i  jumpa dua - dua nya... tak sangka in 2014 i hanya dapat melihat ini saja. tengok kawasan kubur depa.. cantik je kan.. siap penuh dengan Daffodils. 





after some times we back to the guest house and Masalla Chai ready for us. 


kalau in 2012 i met Fahad's cousin, Madihah.. but she got married and now staying at her in laws house.. and this time jumpa another cousin, Fawad.


seronok tu. minum chai sambail dijamu biscuits. 


satu lagi... i ada bagi tau Fahad i memang teringin sangat nak makan Paneer Curry. I fall in love with this masa makan di rumah family ini in 2012.. tapi Fahad kata kami tak makan di rumah family dia.. so i tak kesah lah.. maybe boleh makan di any resto..tapi masa cerita - cerita di situ terus i bagi tau i missed their dish esp Paneer Curry.. tup -tup aunties dia terus ke dapur dan hidangkan kepada kami. YA ALLAHHHH.. macam dunia ini ana yang punya.. macam orang mengidam i.. haiii..depa ni memang baik - baik.. terus kami dipelawa oleh Uncle and his aunties untuk lunch esok.. he..hee..hee. nak tak nak, kami terima je lah.. Laipun kata Fahad dah rezeki accept je lah.. ALHAMDULILAH.. so esok punya plan, lunch at Mansion. 


sebelum kami bertolak ke Manasbal and Wular Lake, gambar dulu yaaa..They were so warm.. so touched with their hospitality. hhhh.. nak wat cam ne.. "sedara mara gitu" even hidung dan mata tak sama. heeee

Keesokan harinya...after Friday Prayer. 

Behennnn, kami dah sampai.. nak makannn. hee..heee.. hanya sempat dibawak buah tangan Kashmir je.. buah - buah.. 


this gurl, CiLi, masih tak sihat.. gastric punya pasal.. 


maid depa, lelaki tau.. guna kendi gitu buat kami.. berat tu kedai dia. 


behen were serving the food for us.. 


yeahh.. ready.. ready to eat..


bujang depa, Fawad pun busy melayan kami.. 


setiap pinggan tu diaaa.. nasi penuh siap dengan seketul ayam.. i makan habis youuu.. ya ampunn.. 


and this time i loved this sooo much. ini macam lobak putih tau. i memang tak tau apa nama masakan dia ni.. but i tell u.. wonderfulll.


ini mutton kot. i tak ingat ni.


sayur depa tau.. 


chicken curry.. sedappppp...


and Curry Paneerrrrr.. yeahhh... again i dapat makan di sini... besttt sangat..satu lagi i noticed. this time not too salty like before.. hee.. macam dah tau pulak tekak orang Mesia ni..


sweet time..tak tau apa nama.. makan je lah.. 


sebenarnya we all menanti satu lagi invitation for tea time.. ya allah. makan minum free hari ni.. Fahad invited us to his MIL's house.. jadi sementara tu.. picca - picca lah kann..


gambar dengan behen again.


ok lah we all kena keluar rumah.. nak picca - picca kat luar.. sempat lagi mamat ni cuci kereta.. memang tak duk diam dia dengan kereta dia ni..tak boleh tengok kotor.. mesti membasuh. 






sembunyi...hee


both of his aunties memang best best belaka.. like my own sisters.. yang tu another Fahad's uncle.. 


almost ready to go.. 


we now at Fahad's MIL house.. nak tengok this cutey.. Muhammad Esa.. Lahir masa Fahad ada di Malaysia.. now 3 months plus.. muka like his father lah.."Ella - yang Baba kata terrorist tu another cucu dia.. anak kakak Fahad. heee.. memang lasak budak tu"..


after welcoming drinks, ada pulak kehwa.. tu dia tengok maids depa.. lelaki weiii.. kalau lah boleh dibawak balik, mau mak hangkut dua... heee... cam no leh jadi cam ni ek..ingat nak tanya Fahad lah cam ne nak apply...heeeee


ada Kahwa, ada orange juice, ada nuts, ada biscuits. memacam ada.. 


sempatlah pulak Baba bercerita pasal samovar ni.. one day i will bring this back.. since 2012 teringin. tapi kan berat sangat.. 


last but not least picca with the whole family. Baba came to see us at his DIL's house. kira datang rumah besan lah.. just nak jumpa kami.. 

Ok lahh.. ada lagi sebenarnya cerita for hari ini. tapi i nak hold dulu.. takut muntah ijo kang miker. heee..hee. i nak you all tengok gambar bawah ni.. yang ini time nya sama macam taun ni.. just this year, spring delay..of coz berbeza dengan 2012..


cantikkan.. apple orchard. tempat yang depa jelajah tadi tu..


ini kira setentang dengan Walnut tree belakang rumah besar tu.


ini me with Madihah. Fawad's sister..Fahad's cousin lah.. berbeza sangat kan.. So Yanie, if your rezeki ada, you will see all this.. INSYALLAH..


15 comments:

  1. Menarik.. Tertarik.. Ko memang Da Bomb la kak... Ngee... How's your back ache?

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee. menarik memang Nai. the best lah gitu.. tak mampu nak ke Europe gitu. Kashmir pun jadik lahh.

      Delete
  2. kak, next visit time musim buah epal plak...cam kita blik kg time musim buah...menarik tu...

    ReplyDelete
  3. ooo akak dah ada plan dahhh. tak boleh tak pegi tu.. nak kena rasa gak..

    ReplyDelete
  4. assalam,

    suka sangat kak yan kat sini ye...sampai mai 2 kali

    tengok gambar2 ni ...rasa mcm ati pun ada kat sana...best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak akan ulang lagi tau Ati.. nak rasa autumn pulak.. best agaknya.

      Delete
  5. Cantiknya Kak Yannnn....simpan azam nak pi satu family nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dont worry aina.. baigi tau akak je nanti..

      Delete
  6. beruntung akak n the gang...baik2 betul dorang nikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. sangat2 beruntung. ALHAMDULLILAH..

      Delete
  7. Assalam Azian,
    Wow, very nice place....mesti enjoy holiday disana..
    kita yang tengok gambar2 semua macam terasa ada kat situ..imagininglah gitu..haha..
    entah bila lah dapat kesana...
    ni kita bawa nasi minyak, daging haryali & pajeri nenas..rasa2lah ya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam Ayu..

      alhamdulilah mmg enjoy sakan semuanya.. tak pe.. one day sure u boleh pegi punya..


      Alahhhh.. lapar lah pulak..

      Delete
  8. ASSALAMUALAIKUM

    KHASMIR TEMPAT YG YG INDAH CANTIK SUBHANALLAH..

    PALAK PANIR ENAK..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam..

      Palak Paneer.. Palak tu apa ek?

      Delete
  9. Masih lg blom dpt figure out who is arwah fahad...

    ReplyDelete

cliks..cliks