cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, November 9, 2013

Hari ni kita ke Vietnam...Asiari SACC jeee..

Story on October 31, 2013 - Friday.

Masa kat office lagi Chef CiJu tanya nak keluar makan or not..for me tak kesah lah..so keluarlah kami pada kurang lebih jam 2.30pm. Everyone tak lunch lagi.. berkira - kira nak  makan kat mane ek.. Ke Uncle K sudah selalu.. ke Secret Recipe pun udah kerap.. jadi tetiba nak ke Vietnam je lah. heee.. hee.. bukan lah sampai nak kena naik Air Asia lah.. kami hanya ke Asiari di SACC.



jom kita tengok apa yang we all makan ye..



i suka yang ni. memang a big portion. but semuanya jenis vege lah.. tak banyak mana pun..ada sayur - sayuran, ada sauces, ada ayam dan daging.. macam menu seimbang je kan. sihat. 



makan buah dulu tau..why i suka this dish? sebab dia very vietnamese lah. fresh vege yang kena makan dengan rice paper.. 


ini rice paper nya.. depa served rice papers yang tak berapa elok. i mintak diganti lain.. 


rice paper tu kering.. jadi harus disapu air bagi melembutkan nya.. fungsi rice paper ni adalah untuk membalut all the vege yang dibagi tadi tu. 


ok.. see the vege tu.. letakkan lah yang besar dulu di bawahnya. then letakkan semua vege yang ada. itu ikut suka memasing lah kan.. i letak semuanya.. semua i suka terutama kecambah..(taugeh).


kemudian letakkan isi ayam or daging. lepas tu letakkan sauces yang diberi.. 


kemudian wrap kan.. jadi lah cam ni.. 


dalam tray tadi tu ada popiah tau.. ini yang famous di Vietnam.. kulit tu guna kulit yang macam rice paper tu lah...dan ada sate.. macam kat Bali.. Sate lilit.. batang tu dari tebu. kalau di Bali dia guna serai.. 


Chef CiJu jenis pemakan nasi.. so memang kena ada. kalau i cukup yang atas tadi tu.. 


dah drinks yang sangat best.. guna soda.. merbeles. 


sambil makan sambil perhati sekeliling resto. dan Mr B duk parking di luar sana.. suasana ketika i hujan lebat.. risau sangat bila hujan lebat.. hati nak balik cepat. maccam rasa selamat kalau berada di rumah sendiri.. now hujan lain macam sikit kan.. banjir tetiba je.


lepas makan terus kami balik.. hujan masih lagi lebat.. tapi bila dah ada di rumah, jiwa rasa bit relax..Ok lah.. nak share this place. those yang teringin nak makan vietnamese food.. boleh lah ke SACC.. dekat pintu masuk SACC je.. dekat dengan Secret Recipe.. selamat mencuba.. 

nampak gaya i nak kena cepat - cepat dan rajin update blog. cerita melambak sangat. tapi penyakit malas i ni plus bit busy lately.. semakin teruk layanan atas blog. duaa i kuta semangat.. nanti kita share my trip to somewhere last few days.. tunggu yeee..

18 comments:

  1. oh, mcm tu rupanya makan dia.. sy suk fikir juga plastik tadi guna utk apa. tapi bila dah basahkan tu, tak lembik ke kak? jd mcm popiah basah ke..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg dia jadi lembut. but still u can wrap lah... ini lebih nipis dari kulit popiah basah tu..

      Delete
  2. selalu lai, tgk lalu depan, belum nak masuk lagi, tgk kak yan makan, rasa boleh try, kalau tak, uncle k je selalunya, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. boleh lah cuba nanti.. oooo kaki Uncle K gak ye.. nanti kita lating lahh. heee,,

      Delete
  3. hulk aloh jiaan..ingatkn you dah kat halong bay!! terkezuut i

    ReplyDelete
  4. Ni dah bulan Nov semakin sibuklah Kak Yan. Phoo Mee dia pernah rasa tak kat sini kak?

    ReplyDelete
  5. Kak yan bestnya ....ada hari tu tgk tv x ingat tajuk tapi dia ajar buat sup daging vietnam n popia yg akak makan tu. Bila nak p shah alam huhuhu macam best lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke.. tapi akak tau makan je lah. heee...jom lah ke sini..

      Delete
  6. Assalam
    Masyaallah, kreatif dan uniknya makanan Vietnam itu. Juga menyelerakan jer..

    ReplyDelete
  7. Alahai, sis...first time dengar pasal rice paper. Nampak sangat tekak kemelayuan yang menebal ni. Saya pun kalau tiga hari tak makan nasi, rasa macam nak pengsan aje tak cukup zat :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee..tgh diet ye. good luck.. now i m trying too.. dah melambut dah ni..

      Delete
  8. assalam...hai kak Yan..lama tak singgah sini. rice paper saya pernah try kat ho chi min dulu...bole ler..

    ReplyDelete

cliks..cliks