cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, November 26, 2013

Gambar raya...eid qurban 2013.

Story on October 14/15, 2013 - Eid Qurban


Orang dah berkurun dah merakam memory dalam blog.. cerita dah berkurun. heee.. cerita raya you.. cerita raya haji dulu.. al maklum penyakit datang semua hilang. hilang mood nak menulis.. tak kesah lahh..yang penting i tetap buat kan  N3.. actually nothing much to say, just i wanna share the pictures.. see the activities je lah yee...

a day before..

of coz some preparation... food especially FOOD..


dibantu oleh Chef KoYa.. tengah nak prepare bahan - bahan for SAMBAL GORENG.


My Mommi prepared BERASAK. Food keturunan. hee..ok lah.. ta payah cerita panjang about the food. just tengok gambar kami on the eid qurban.. bukan gambar elok2 gitu.. gambar tangkap muat je..

On the eid day



ini gambar pagi raya selepas depa balik dari masjid..


semua orang tah ke mana mana tah.. jadi siapa sempat je lah yang sempat bergambo..


ok lah cerita apa kami masak for that special day..


ini lah dia..


Chef CiJu masak nasi.. i pun dah tak ingat nasi apa ek.. heee...lupaa..


dah lama tak masak, so i pun masak ni.. Pacri Nenas memang favoritte Hubby..


heee..hee.. pun lupa apa tah..but i m sure something with daging.. 


pedas nak kena ada bila food dihidangkan.. kalau tak, sure tak umphhhh..


raya kami memang tak complete without this benda.. BURASAK.. thot hanya dibuat kalau raya di kampung, tapi tetap dibuat kalau raya di rumah i..My Mommi akan bawak dari kampung.


ada  gak ketupat daun kelapa.. i buat sikit je.. 10 ketul je. heee cukup lahh.


ada gak lemang.. Hubby beli. 


lauknya.. SAMBAL GORENG..


Lamb Curry.


Ini pulak Kuih Kepal. 


tak ingat air apa tah.. 


just waiting for us..di pagi raya..


mana yang lain? depa ni dah tak leh tunggu dah.. dah lapar..


okkk.. ini pulak malam nya.. gathering kami malam ni lagi meriah.. semua berkumpul waktu malam.. 


seeee... ini what we served at nite. 


ahli jemaah kami..




ini budak sudah kekenyangan..



sempat lagi sambut birthday... CiLi birthday.. yang ke.. tuuttt..




nak gambar lagi. hee.. yang pasti, orang lelaki tak suka berrgambo.. makanya.. kami je lah...

38 comments:

  1. Lho orang dah gi mekah emula dah ziyaan

    ReplyDelete
  2. meriahnya juadah rayaaaa. Burasak tu apa kak? Satgi I nak google :) selamat hari raya hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. berasak or burasak traditional food orang Bugis.. sangat sedap..

      Delete
  3. Replies
    1. iye dear... kitarang ni mmg cam tu.. sambut sampai 3 4 kali kalau bergather - gather ni lah..

      Delete
  4. salam kenal kak yan, kak yan keturunan Bugis ker makan burasak?....faveret saya tu burasak, satu kemestian juadah orang bugis di pagi raya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal gak dear..

      akak keturunan jawa ada sikit. bugis pun ada sikit.. tp my mom mmg org jawa cuma belajar dr MIL dia dan MIL dia pun bukan org bugis.. cuma belajar buat berasak dari org Bugis.

      Delete
  5. Burasak tu makanan orang jawa tau bugis ek? tapi yang pasti ia nya memang sedap di makan :D
    meriah nyer memasak di pagi raya.. beraneka juadah.. terbaik ..!!!

    ReplyDelete
  6. salam kenal
    tulisan-tulisan dalam blognya sangat bagus dan foto-fotonya juga bagus2

    ReplyDelete
  7. kena ucap selamat hari raya ker nie akak..heheh gurau jer..
    hii mskn chef ju mmg menggoda sungguh...:)

    ReplyDelete
  8. Beraya dengan NekCik juga ye Kak Yan...seronok family besar nikan?

    ReplyDelete
  9. salam kak yan, tengok entri raya haji kak yan baru teringat kite pun tak buat entri jugak.hehe

    ReplyDelete
  10. sedapnya tgk burasak tuh...xpernah makan..nnt akak kongsi ler resepi nasi burasak tuh..tq2..

    http://norfaezah-zakaria.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak rasa akak dah buat dah. nnt akak up balik yee..

      Delete
  11. walapun lamabt tp takpe... seronoknyer kalu dtg berkunjung umah akak msti akan mkn mkn n mkn je keje nyer heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. makannn je.. bila org tegur nampak gemuk, hati panas je.. hhhhh

      Delete
  12. meriah tul sis...
    meriah dgn famili...
    meriah dgn food....
    best!

    ReplyDelete
  13. penuh satu meja tu sis.. meriah lagi. Burasak tu 1st time KA dgr !

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilah.. berasak is a must lah.. jom mai raya taun depan. hee

      Delete
  14. woaaahhhh.... all so yummeh... seronok makan ramai2 kan...

    ReplyDelete
  15. wah meriahnye...cantik rumah awak...family pun ramai...beshnye :)

    ReplyDelete
  16. Sedapnya sambal goreng n burasak.. Its one of my fav food tuh. Susahnya nak carik..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess.. traditional food.. very rare.. dan sangat sedap..

      Delete
  17. Bestnya sis ramai jemaah makan beramai-ramai. Penuh semeja makanan. Memang kenyanglah kalau gitu kekdah sambut raya :D Btw, berasak tu kenapa nampak macam kuih lepat aje? Sis tak tunjuk pulak isi di dalamnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cam tu lah kami.. sentiasa ramai bila bab makan dan jalan .heee

      berasak tu cara lipat pun kurang lebih mcm lepat..

      Delete

cliks..cliks