cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, November 13, 2013

Cameron Highlands for 3 days 2 nites.


Story on November 6, 2013 - Wednesday
Cameron Highlands


Without any plan, tetiba jejak kaki ke Cameron Highlands.. Tetiba gitu.. ye lah... few months ago we just back from Cameron Highlands for 2 days,.. so tak terfikirlah akan ulang ke sana dalam waktu terdekat.. actually My BIL, Chek Zul ada hal di CH.. terus pelawa My Mommi untuk ikut ke sana.. then My Mommi ni kalau without me, memang tak akan panjang langkah lah kan.. maka i pun mengterpaksakan diri drove there without Hubby.. Almaklumlah weekdays kan.. plus Hubby ada few meetings yang tak boleh tidak tak pegi.. so i pun mengagahkan diri memandu sendirian ke sana.. 

agak pagi lah kami dari Shah Alam.. the traffic was so great.. tapi weather lah yang tak berapa.. sekejap hujan sekejap berhenti.. then mendung and all the sudden pulak panas.. but ALHAMDULILAH selamat sampai di Simpang Pulai.. maka terus i drove to CH.. and here... ya ampunnn.. kabuss... tak nampak sekeliling.. serem gak but at the same time excited gak drive dalam kabus ni. heeee...distance i just nampak lampu kereta depan i je yang tak sampai few meters.. 


gini lah gamaknya rupa kabus yang terpaksa ditempuhi.. ALHAMDULILAH.. sampai gak 


then kami terus ke Heritage Hotel  yang terletak di Tanah Rata  to fetch CiRah yang dah sampai a day before. we all terus gi lunch.. dalam hujan tuuu..  we just took our lunch kat warung nearby... food pun banyak dah habis. 


ini yang i ngap.. sedap je. perut dah lapar. sejuk pulak tu.. licingg..


plus i took sup ekoq..


After lunch malas nak balik hotel, kami terus ke somewhere.. kunun nak pegi petik strawberry.  unfortunately the section tutup.. so just amik - amik gambar je lah.. Hujan masih lebat lagi.. 



ambik gambar then terus ke tempat lain.

Then we went to S Corner.. We bought mushrooms.. It is a must.. kenapa beli ek...  awal takut esok - esok tak ada sebab, dah tak banyak mushrooms.. jadi Chef CiJu rembat je lah..



Sebelum balik, we had our tea here.. 


sempat lah tangkap scone.. tapi not so good lah.. 


balik ke Tanah Rata balik dan checked in hotel.. we took triple room. MASYALLAHHHH.. so cool... awesome the view from our room. time to relax kejap..


My Daddi kesejukan..lelap kejap before we went out. 

After took some rest,  at nite we went to Brinchang.. Dinner.. tak tau nak ke mana. terus ke kedai makan  yang ada di area Hotel Rosa Pasadena. 


tengok apa yang kami makan..




sampai hotel, terus siap - siap nak tidur.. lady driver dah tak larat.. wa tidur sangat sedap looo...penat dan mengantuk.. 

**********************************

Story on November 7, 2013 - Thursday.


Sedar - sedar dah pukul 6.00am.. terus mandi.. kalau lewat - lewat mandi takut pulak nanti lagi sejuk. lepas mandi tunggu matahari naik, terus snap....snap....cantiknya 


then we took breakfast.. tak perlu nak keluar. just makan di hotel.. 





orang tak ramai.. so pulun pelan - pelan sambil hirup udara segar.

jom tengok activity kami sepanjang hari ni.. we went to Mardi




sambil layan depa ni makan ice cream, strawberry chocolate and dadih. then terus kami ke Jeruk Pak Ali. nak bawak Little Ali ke ke kedai Jeruk Pak Ali. heeeee.


.tapi Little Ali tidur pulak


banyak yang kami borong untuk orang yang ditinggalkan..

Then we went to Butterfly Park. 


Ingat nak lunch.. so we went to Tea Plantation Bharat.


bersemangat kami bila ke sini. nak makannn.lapauuu..



tup -tuppp  ni je yang tinggal..


dan donuts..nak wat cam ne.. makan je lah buat alas perut..

bila patah balik ke Berinchang, we all singgah je kedai makan kat area tepi jalan tu.. 





kami semua kelaparan.. so ordered Nasi.. Pelbagai nasi ada.. heeeee.. licinggg..then terus balik.. dan rehat. 

since tak ke mana - mana.. me, Chef CiJu, and CiRah saje - saje had tea kat coffee house. 


we took ...


sepanjang petang sampai ke malam HUJAN.. sejuk.. we just went to the warung nearby for dinner. i just took pratha. since tadi tu dah minum banyak teh dah..Hujan masih tak berhenti.. masuk bilik, tidur lah jawab nya.. malam ni tidur i agak terganggu.. dua tiga kali tersedar.. tak sedap hati..

****************************
Story on November 8, 2013 - Friday.


last day kat sini. pepagi dah mandi dan..pagi ni hujan.. hati memang benar - benar rasa tak sedap.. breakfast kat hotel gak..memula ingat nak ronda - ronda baru checked out. since  tengok cuaca macam ok je masa breakfast tu, terus  we  checked out. CiRah tak balik lagi tunggu Chek Zul.. masih lagi ada course di sini...



checked out lebih awal..

otw ke bawah, kami singgah nak beli sayur mayur..then we stopped kat Kea Farm.. Chef CiJu pun bersemangat membeli sayur - mayur. nak parking kete memang sangat susah.. orang dah makin ramai.. 




tapi we stopped kat satu area sebelum Kea Farm.. ada satu kedai orang Islam di antara kedai - kedai Chinese kat situ.. ALHAMDULILAH.. 




 on the way sempat singgah ke Lavender Garden. Last stop gamaknya.

lepas Kea Farm i terus pandu keluar.. sebenarnya kenapa i dah tak rasa selesa nak stay lelama di CH.. Ya ALLAH.. malam tadi lepas we all took tea kat coffee house hotel tu my BIL Chek Zul duk sembang pasal condition CH.. Cameron Highland dah tak selamat untuk dikunjungi.. siang tu he went out to the some area yang mana struktur tanah agak sangat kurang selamat.. tanah runtuh akan happpen at anytime. so just need berhati - hati lah.. Memang lah nak mati kat mana - mana.. tapi kalau masih ada akal yang waras.. kena lah berhati - hati.. sesiapa yang masih  teringin nak ke sana, still boleh pegi lah.. lalu Tapah.. tapi  area i tak suka jalan nya.. jalan ular.  

Ok lahh. ini lah cerita i ke Cameron Highlands..maybe this is the last lah.. kalau condition there still tak membaik, i tak rasa nak ke sana lagi. but ALHAMDULLILAH i dah pun ke sana 5 times.. and the last for me, tapi FRIST TIME for My Mommi..  seronok plus ada sikit nervous.. Hanya ALLAH yang maha mengetahui segalanya..Just duaa for the bset lahh. AMEEN.

28 comments:

  1. Seram plak bacanya....last thun lepas sy pgi...mmg nmpk yg tanah runtuh kat jln tu mkin mmbesar...then..otw blik...ikut jln smpng pulai tu juga...sebijik batu besar jatuh...btul2 tgh jalan....nauzubillah....mmg seriau la skit...nasib x de sape yg lalu...da la masa tu hujan saje..

    Tp...btul la...klau da smpi ajal...sape kita nak menidakkannnya kan....wallahualam....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. nothing happened to u..

      harap2 ada sesuatu yg mereka dapat lakukan..



      Delete
  2. Kena tunggu hujung tahun gi Cameron highland baru ada kabus... bestnya, nampak sejukkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah. mmg sedap kalau ada kabus2 ni.. tapi tu lah bila berkabus maksudnya nak kena tunggu hujan.. tp bila lah kalau dah hujan tu maksudnya keadaan kat sana not so safe.. payah kan..

      Delete
  3. saya mmg plan nak p tp bila keluar cter psl air dam d lepaskan tu, terus cancel...

    Alhmdlh, smua ok & gmbr matahari terbit tu, superb lawa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. better not for the time being lah dear.. later..

      waktu pagi was the best masa kat situ.

      Delete
  4. Sayang tempat cantik sebegitu dibiarkan rosak oleh perbuatan manusia sendiri. Teringin nak pergi tapi akhir tahun musim hujan risau pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. better not Aina.. baca je lah paper ari ni.. teruk dah tu..

      Delete
  5. Assalam kak yan. Lama x keudara. Aha. Sy teringin sgt ke sni. Dh bpuluh thn x ksni. Dlu kck2 sll. Xde lain tmpt dh mse tu slain kltn, lgkwi n . Igt nk la kmbalik kn nostalgia bwk hubby. Tp apakan daya. Xde rejki. Hr tu nk ber babymoon mak plk bsing tkot sy tberanak kt ch. huhu now dh ok nk pg structure plk ade mslh. Tgk blog kak yan je la gamaknye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lahh.. awwak pun senyap je.. akak pun dah lama tak ke rumah awwak.. that place mmg dah tak selamat.. better not lah dear..

      Delete
  6. salam Kak Yan......

    bestnya.....lama dah yan tak pergi CH nie.....ingat cuti sekolah nie nak kesana.....tq...kongsi cerita2 best kat CH nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. better tak payah pegi dulu lah.. kalau nak pegi pun kena tunggu musim panas lah.. hujan2 ni bit dangerous.

      Delete
  7. Kak Yan... ikut Tapah pun banyak lereng yang ada tanah runtuh now and then. If Simpang Pulai also bahaya, nampak gayanya Cameron Highlands bukan tempat selamat untuk pelanconganlah gamaknya. Soooo sad. I love Cameron Highland soooo much...huuhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg daj tak selamat dah.. baca je lah paper ari ni..

      Delete
  8. Seram pulak mendengarnya, sis! Tapi itulah ajal maut di tangan Tuhan. Bukan boleh diagak-agak mahupun diteka. Betul kata sis, kalau ada fikiran yang waras, seharusnya berhati-hati. Apa-apa yang boleh dielak, lebih baik elakkan. Beruntung sis dapat ke sana sebanyak 5 kali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kann.. dah terpaksa.. nak buat cam ne kan..

      Delete
  9. Askm kak....bestnyer gi CH....rindu nak ke sana lagi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam dear. now kena stop dulu lah ke sana. better not now.. later maybe.

      Delete
  10. seronok tgk akak jln2 ngn family ramai2 gini... msti riuh semua ada kan... yelah kak skrg nih kan musim ujan, lps yg tnh runtuh aritu seram pulak nk ke CH, tp sygnyer kalu CH dh tak boleh dikunjungi lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kecoh Dana.. heee..

      better not now lah kalau nak ke Cameron. lepas few days dah ada yg kena tanah runtuh dah..

      Delete
  11. Sukaa
    Kalau gi ch...Geram je nak beli sayur Dan bunga kan
    Jgung mutiara pun best gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya kakkk.. saya suka dgn jagung mutiara tu. siap makan raw je.. manis sangat.

      Delete
  12. CH mmg bestlah cuma satu jelah dah sesejuk mcm dulu2 lah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. macamana nak sejuk lagi, dah tak ada hutan dahhh.. hilang..

      Delete
  13. seronoknya sis :) alhamdulillah selamat pergi dan pulang. risau gak time2 hujan ni kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. ntah bila tah sampai lagi kat sana tu..

      Delete

cliks..cliks