cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, July 31, 2011

Kerenah Immigration. Menyakitkan Hati..

Kenapa ada gambar muka tak senonoh kat bawah ni ek??
Sebenarnya i nak cite sikit pasal karenah Immigration. I m so sorry kalau i  am so vocal pasal ni. But it happened to me recently. Ingat tak lagi pasal maid i yang dah balik bulan May lalu. Bibik Turipah. Actually i applied maid after two weeks lepas Bibik Turipah balik. Bila dah dapat medical report dan passport new maid, the doc pun dikirim ke i bersama - sama another 2 maids. One of my fren terus ke Immigration Seremban untuk process. Tiba je kat counter, offficer tu kata, "Ooo sekarang ni kalau nak apply maid, suruh maid tu masuk as pelancong dulu.Then baru buat kat sini."..Laaaa..pulak doh. So, bila dah kata cam tu maka berubahlah segala perancangan.

Then atas nasihat dari "SEMUA PEGAWAI IMMIGRATION (SEREMBAN, PUTRAJAYA, DAN SHAH ALAM), maka 3 orang 'pelancong' dari Jawa Tengah ni pun masuk lah pada hari Selasa. Kalau pelancong, mereka harus ada:

1. Ticket pulang balik. (ada it costs me about RM890 perhead).

2. Duit tunjuk sebanyak 3 Juta. ( i bagi setiap sorang RM1200.)

3. Ada passport lah yang semestinya.

Semuanya sudah lengkap. Maka menunggu lah i kat LCCT untuk picked them up. Tengok2 kat pintu keluar tu, bayang pun tak ada. I dah risau ni.. Cari habis satu LCCT. Setiap surau i redah dalam keadaan kaki yang terkepai - kepai ni.. Perasaan bercampur baur. Kalau ketiga - tiga ni "Kabur, gimana sih?".

At last, kami called pejabat Immigration dan bertanya kan lah perihal ketiga - tiga 'pelancong' ni.. Rupa - rupanya mereka ditahan di dalam.Aiiikkk!!!! pelancong ditahan tu. Immigration beri jaminan mereka ni boleh masuk tanpa halangan kalau syarat2 di atas dipenuhi. Now???? apa hal??? Bengang memang bengang. Immigration ni memang bangang.. Memang i sakit hati.. I called balik ke pejabat, then i bersoal jawab dengan officer tu. Dia kata, mereka mencurigakan.. Pada i peduli apa dengan mencurigakan. Kalau syarat2 dah ok.. Tinggi gak suara i sebab tak puas hati. Tapi nak buat cam mane. Kita ni kan macam timun.. DEPA ni DURIAN SIAM..Buat lah cam ne pun.. kita tetap kalah.. GERAMMMMM..

Then at last, we all disuruh datang lagi esok. tapi bukan ke LCCT. Mesti ke KLIA. Suruh buat rayuan. I tanya, rayuan atas alasan apa? Tetiba lak kata, ooo bukan rayuan tapi jaminan. Buat surat jaminan mengatakan yang 'pelancong' ni memang bawah jaminan kita. Aduhaiiiii!!!! system apa yang immigration ni pakai.. Officer tu jawab, tujuan kita buat macam ni, untuk menyenangkan rakyat jugak.. "Kepala hotak diarang"..I memang pissed off. Memang hilang sabar i.

Pasal apa:

i memang dah penat mencari tadi tu.
Kaki i ni memang dah sakit sangat.
Maid i kena tahan.
I nak kena menjawab soalan2 dari Bibik Is yang marah di Jawa sana.
Kena menjawab soalan2 dari suami - suami maid2 ni semua.

Makanya keluar perrkataan "kepala Hotak" tu tadi.. Menyenangkan??? pelikkan....
I nak je tanya, "Nak duit ke?"..Tapi masih berfikiran waras lagi i..

So, nak tak nak we all balik lah. Okk..kita sambung cerita ni di lain episode. Apa - apa pun i nak kasi tau i datang ke LCCT ni dengan Chef KoYa yang sedang berpuasa. Bila dah nak tiba waktu berbuka, tak kan i nak blah balik.. So, bawak lah dia makan di sini.. Marah - marah gak tadi tu.. Makan tetap makan kan.. Lagipun kesian kat hamba ALLAH yang berpuasa ni... Well we cool down, kita makan duluuuu...

Kitarang ke sini.. Chocolate.
Muka yang sedang kelaparan.
Depa belasah cake ni. Cheezy2 gitu.
Cheff CiJu memang tak boleh dipisahkan dengan nasi..
Lasagna forr Chef KoYa.

Apa nama ntah, i pun tak kosa nak amik pot.. Nak minum je i ingat..
Chef KoYa punya.
This is mine. Kenyang. Tadi tu lapar lah kot sebab tu masuk setan kejap..heee.
Bibik tak dapat, bill yang i dapat.. eemmmm..
Kami diberri free chocolate..
Makan lepas habis makan, bertolak balik lah kitarang. Tu yang singgah di Petronas LCCT dan terserrempak dengan Cyana. Cite pasal apa yang terjadi esoknya, kita sambung nanti . K...Apa - apa pun SELAMAT BERPUASA buat semua.

25 comments:

  1. isykkkk tumpang geram jugak la gitu kak...
    huhuhu
    diorg igt kita ni cop duit ke jap itu jap ini ...

    ReplyDelete
  2. salam ramadhan n selamat berpuasa jugak dari kami sekeluarga

    ReplyDelete
  3. mmg sakit hati sz.. melampau diarang ni.

    ReplyDelete
  4. selamat berpuasa kak yan...

    hmmm gitulah kerenah pihak imigresen yg selalu menyusahkan rakyat....

    ReplyDelete
  5. Kak Yan... sy baca pun geram jugak. mmg betul menyusahkan jek. huh!

    naseb masa jumpa saya tu sume dah kenyang kan? kalo tk sure jumpa akak muka tgh mencuka mcm gmbo pertama tu. hehe

    ReplyDelete
  6. susah gak ye..fuhh

    selamat berpuasa ye yab

    ReplyDelete
  7. Tulah Leez. Tak faham akak dengan immigration ni. Dah almost 13 yrs dah pakai maid, rules nya senantiasa berubah2.

    ReplyDelete
  8. Cyana,

    tulah kan Nasib baik dah makan..heee..kalau tak sure Cyana pun akak tak nampak.

    ReplyDelete
  9. Kak kasihredha,
    saya tak kesah kalau process nya susah. Tapi be clear. Tak memperkotak katik kan kita.

    ReplyDelete
  10. akak
    rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

    ok dah
    heheh
    pasal imigresen ni kan, yan ade kisah lagi best...sampai hubby dapat warning letter dr company dia....hahhaha....

    malas nak citer lebih, kang masuk paper lak...

    ReplyDelete
  11. Hello Yan,
    Telah berlabur tirai Syaaban menjelma pula Ramadhan.
    Saya ucapkan moga berjaya menunaikan puasa dengan Jayanya.
    My best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
  12. Mmg hampeh tul diaorang tu kan..kalau saya pun geram..bulan 5 dulu pun saya kena juga ngan imegresen kedah..mmg saya siap buat n3 lagi..nak g danok..bt border RM10 xblh sbb PDRM..tp bt passport RM100 boleh plak..p tempat yg sama..mmg saja nak makan duit..

    ReplyDelete
  13. Sian kak yan...mei lepas baru je melalui situasi yg sama. Maid masuk sebagai pelancong dan ada surat jaminan lagi tp bila tiba pat Penang Airpot kena tahan. Pegawai kat dlm tepon hubby surh masuk dlm..bila pi kat kaunter kata nak masuk dlm tak dibenarkn pulak...lepas tu surun kawan yg uruskan telefon terus dgn pengarah imegresen sbb sebelum ni dia yg tolong berurusan dengan pengarah tersebut. Elok je lepas tu dlm 10 maid saya boleh kluar....mmg sakit hati...dah la kos masuk lebih dpd biasa....

    ReplyDelete
  14. lorhh kak yan...ape teruk sgt smpi cmtu...iskk iskk....

    xpela kak, sbr byk²...slmt bpuasa ya

    ReplyDelete
  15. saye pon pernah kene macam ni jugak mase uruskam maid bos tahun lepas. tapi sorang jer... tapi sebab saye uruskan dari opis jer..so..derebar yang amik tu yang kene... last sekali bos saye yang gi sendiri..tapi saye berurusan ngan pihak derang..memang sakit hati..!!

    ReplyDelete
  16. mmm la hai... akak kasi ayat power lebih skit, biar dorang takut kat aka plak.. hadoi... dorg mmg mcm2 hal kak.. nyampassss

    ReplyDelete
  17. Dah acap kali cerita buruk pasal "PENJAGA PINTU MASUK NEGARA" kkita dengar...Sabar aja lah kak...lainlah kalau ada kabel atau org kat dalam tu nak bersuap, mudah aja keja nya..

    ReplyDelete
  18. yan..akak pun windu kat awak. senyap je.

    mmg malas sebenarnya nak cite hal depa ni. tp sesekali nak kena gak. baru dia tau kita ni sapa kan..

    ReplyDelete
  19. zu, depa ni ada kosa, sebab tu jd macam tu..

    ReplyDelete
  20. nak duit turun dari langit la tu..cubela akak offer..sure senyum2 kambeng n lepas maid akak..

    ReplyDelete
  21. astaghfirullah...saya baca n3 akak ni saya lak yg sakit hati!!
    bengong betul!!

    takpe la kak, yg penting akak dah dpt maid yg boleh buat nasi dagang...kelassssss gitu...

    ReplyDelete
  22. laa boleh pulak gitu, esok smbg story ekk

    ReplyDelete
  23. Sabar Kak Yan, 'birokrasi' mmg macam tue, 'biodiorangkeraskitakasi' jewrrr

    ReplyDelete

cliks..cliks