cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, July 20, 2011

Exhibition of the Sword of Prophet Muhammad and his Companions.

Depression mood datang lagi on last week. Lepas sent Hubby to the office i drove back. On the way, kepala berjalan merata - rata. Suddenly i remembered someone told me about one Exhibition was held in Shah Alam. I promised to go there on Wednesday. Tapi disebabkan masalah dalaman i ni, maka i decided to go to the exhibition. Mudah - mudahan terhibur sikit. Lagipun bila i ingat - ingat kan yang hari tu hari Isnin, sure tak ramai orang.. Tapi..MASYALLAHH.. ramainya...I was afraid that i would have a problem of parking. Takut kena park jauh, then my feet not really afford to walk jauh - jauh. Tapi SUBHANALLAH.. i got the parking which was so close to the main entrance.. I noticed ramai sangat mat - mat askar and i was alone masa tu..Terasa nampak hijau je..
On that day almost at 12.20PM haze was in Shah Alam.
I came here for the Festival Al-Quran dan Kesenian Islam. Ada exhibition of the Sword of Prophet Muhammad. But it just replica. MASYALLAH..even itu hanya replica, i terpanggil untuk ke sana...
Walau dah duduk almost 9 years in Shah Alam, and this complex was ther in 2004, this was the first time i menjejakkan kaki di sini. Kalau tak kerana information from my fren, sure sampai la i tak ke sana. Tapi sebenarnya sebelum tu pun masa lalu depan this complex dan ternampak signboard and banners i memang dah bercadang nak ke sini.
This exhibition is organized by Restu Foundation, the leading non-profit Islamic Arts Centre in South East Asia. Masa i tiba tu i tengok ramainya manusia. They were having their lunch. Banyak foreigners. Press pun ramai.. I dok fikir, alaaaaah salah time lah. But i just teruskan niat. P counter. The admission fee just RM10 for adult n half of it for kid. At the entrance tu hati i berdebar - debar je.. Ye lah..nak tengok barang hak milik our Prophet Muhammad. MASYALLAH... N at the same time ada menteri lak masuk. Datuk Zahid Hamidi.. I tengok kat luar dah stated " NO PHOTOGRAPHY "..Emmm.. cam ne i nak show to my fren some of the replicas...

Masa kat sini menteri sibuk amik gambar. Press pun lip lap snap. I pun macam press gak.. Amik kesempatan.. Tapi ketaq gak.. Yelah macam buat benda salah.. Tapi i tengok orang semua sibuk snap...emmm teman pun serupa.. ALHAMDULLILAH.. dapat gak.
The famous Al - Matsur sword owned by Prophet Muhammad S.A.W since his youth. Both the hilt and the cross guard are studded with ruby and turquoise in gold mount.
Replica Sword of Al- Qadib
Sandals and the footprint of Prophet Muhammad S.A.W. MASYALLAHHHH...feel like to cry.
Right - Walking Stick of Prophet Muhammad S.A.W
Left - Walking Stick of Musa A.S
Replica Sword of Utsman bin Affan
Replica Sword Al Hatf. The weight is almost 4.618kg. Just imagine.. Berat betul. Sekali swing, menyembah ke bumi terus sang musuh.
Replica Swords of A Companion of Muhammad.
Sebenarnya lepas tengok all the replicas i terus balik.. Rasa sayu je.. Rupa - rupa nya i missed replica rumah Rasullah. So, on Thursday i brought all my kiddos, and My Mommy, My Daddi, Chef CiJu and TokNgah to ther again. Ada peluang bagi i nak tengok rumah Rasullah.. SUBHANALLAH...
The courtyard.
The figs tree in front of the house.
Abang 'Imran berangan minum dari bekas minuman Rasullah..
Sayu sangat... Ni Musollah Rasullah...
Ini sarung kakinya.
Ring of Rasullah
Another sandals of Rasullah.
Room of Rasullah.. MAYSALLAH.. Just imagine bilik tidur kita yang bermegah - megah...Lengkap segala. Seagung - agung manusia ini punya bilik yang boleh memuatkan hanya 2 orang sahaja...
Nampak tak? i cuma ada nail clipper and mirror. Nampak gaya i nak cari berus gigi dan sikat. Tapi celak tu cam ne ek? heee Bagi idea sikit...
Compare our guest room dengan Rasullah punya guest room...
Ni kira macam wet kitchen lah..No water heater, no island kitchen, no basin, no and no... SUBAHANALLAH...
Besides the replicas kita leh gak tengok banyak manuscripts kat sini.. All around the world termasuk Malaysia gak.. Cantik - cantik semuanya...
Golden hand written of an shari al maghribi. Surah al hijr 71-99..
Surah Al-Hajj
Manuscript from Africa.
Bergambar kenangan..
Sebenarnya if i m not mistaken some of the original belongings of our Prophet ada di Topkapi Palace Musuem, Istanbul, Turkey.. Nanti i ingat nak tanya dengan Kak Kasihredha. Akak kan dah pernah ke sana.. Boleh kan kak????
Kat mane ek tempat ni.. Okk... sebelah this Blue Mosque.. Senang nak cari..


p/s: see here too for more informations.
youtube pun ada.
if u like, click here.

I nak share something dari pameran ni yang i dapat.
Amalan Rasullah:
1. Kalau pakai kasut, harus duduk.
2. Bertongkat itu sunnah sekalipun kita mampu berjalan dengan betul.
3. Nabi suka pakai cincin.
4. Nabi suka makan buah tin (buah yang menjadi penutup aurat Nabi Adam dan Hawa di syurga setelah memakan buah terlarang)
4. Jangan pakai kasut yang sudah koyak dan sebagainya lah.
5. Membakar kemenyan di malam jumaat itu amalan Rasullah dengan tujuan mewangikan ruang rumah bukan puja - puja ye.

MASYALLAHH..senangnya nak dapat pahala..

25 comments:

  1. Boleh ambil gambar, ya Yan? Sebelum ni kakcik ada baca (kat blog siapa tak ingat) dilarang ambil gambar.

    ReplyDelete
  2. subnallah....

    terima kasih atas pengkongsian nie ya kak yan.....

    ayu ingat2 masa ayu sekolah tingkatan 2, ayu pergi ke kanival seperti itu..
    alquran besar
    pedang
    pakaian
    semuanya yang rasullulah pernah guna.........

    ReplyDelete
  3. Kakcik,

    memang tak boleh tapi diarang not too strict.. saya pun amik kesempatan lah kak.. rasa sayang sangat kalau tak dapat amik gambar.. Bila ada gambar, saya rasa PUASSSS sangat..Kebetulan waktu tu ada menteri yang sibuk2 bergambar kat replicas tuu.. So, saya pun apa lagi.. hee

    ReplyDelete
  4. Ayu,

    sharing this kind of thing will not cost me anything.. INSYALLAH..

    ReplyDelete
  5. as salam, dah lama tak singgah kat blog akak nie..almaklum ler skg klu nak bukak internat bukak kat rumah jerrr...

    ReplyDelete
  6. wasalam BSB,

    mudah2an ALLAH beri kekuatan pada akak. So, boleh lak kita selalu keep in touch here.INSYALLAH

    ReplyDelete
  7. waktu akak kecik dulu selalu kena beli kasut sekolah...asyik koyak je

    Dulu kat Turki tak leh ambik gambar pedang rasulullah ni...pengawalnya pun garang sgt.

    ReplyDelete
  8. oo ye ke kak..kasut kain ke kasut getah?


    sayang kan kalau ke tempat2 macam tu kita tak leh mengabadi kannya.. rasa macam miss something..

    ReplyDelete
  9. SUBHANALLAHHH banyaknya tinggalan sejarah dari para nabi kan .. kagum saya yan :)

    ReplyDelete
  10. ALHAMDULLILAH Ieda.

    kita masih boleh dapat melihatnya walaupun hanya replica.

    ReplyDelete
  11. kak yan, rindu kt akak! ehehe...

    sronok kn dpt tgk semua yg kt atas tu...terase kite dekat dgn Rasulullah :)

    ReplyDelete
  12. Shaaaaaa.. akak pun windu kat awak..

    ALHAMDULLILAH digerakkan ALLAH hati akak nak ke sana hari tu.. SO, boleh kita kongsikan bersama.

    ReplyDelete
  13. Kak Yan,


    Sampai bila ni kak ? Along mesti suka kalau bawak diaorang ke sana.

    ReplyDelete
  14. Astargfirullah.. lupa nak letak Azrina.. sampai August 8 nanti. P lah.. seronok..

    ReplyDelete
  15. sayu je tgk gbr2 tu..
    menakjubkan..insyaAllah..ada kesempatan nanti nak pegi sana..

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah..dapat pengetahuan baru yg berguna kat sini..thanks sis..=)

    ReplyDelete
  17. masih ader lagi tak pameran ni..sampai bile ek...nak juga la visit it..

    ReplyDelete
  18. pegi lah kass. rasa tak rugi malah pahala kita dapat.. INSYALLAH

    ReplyDelete
  19. Cik Nani sayang,

    sharing tu kan digalakkan..ALHAMDULLILAH...

    ReplyDelete
  20. Hyazz,

    ada lagi sampai Aug 8, INSYALLAH..

    ReplyDelete
  21. InsyaAllah...kalau sempat nak pi la..

    oo kak yan, ambik gambar curi2 eh.....boleh repot ni..kekekekek

    ReplyDelete
  22. Fida,

    pegi lah. serronok tau.

    hee.. shhh!!! jangan cakap orang ye..

    ReplyDelete
  23. saye pun dah pegi kat situ..bawak anak2..mmg seronok mcm2 dpt tengokann...

    ReplyDelete
  24. bawak anak anak ke sana mesti diorang seronok nih.

    ReplyDelete
  25. Kak Yan... thanks for sharing. sayu+teruja tgk koleksi2 Rasul junjungan kita. Semoga dapat la juga kita dapat mengikut amalannya walaupun tak byk. InshaAllah.

    ReplyDelete

cliks..cliks