cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, September 20, 2017

Ole - ole Bandung.


Salamualaikum semua. 
Apa khabar bapak2, ibu2 semua. 
sihat yaaa..

mood Bandung tak habis lagi ni. 
baru sampai rumah petang tadi. 
capek badan i you. 
bukan nya sebab masa kat Bandung tu jalan sakan. 
selalunya kalau travel ni kan, all procedure kat airport tu yang amat memenatkan kan.
Especially flight pagi. 
Bangun memang nak kena pepagi hari lah kan. 
then nak kena check in. 
2 jam awal dah kena ada kat airport. 
then semua steps kat airport tu kena buat dalam keadaan yang stress kan. 
especially bila your luggage banyak dan helpers nya tak ada. 
heeeeee.
Ye lah, Chef CiJu and me je. 
apa tak nya. 

anyway, i belum lagi nak cerita hal2 masa kat Bandung tu. 
I kemaruk nak cerita pasal ole2 yang i bawak balik. 
Eeee.. bukan all the keychains lah, FM lah.
ini hal food. 
Almaklumlah Bandung kan terkenal dengan Kota Kuliner. 
Soooo..
kita tayang food dia ye. 
Ole2 kami adalah food saja. 
Kami suka ke Kartika Sari. 
In fact semua yang ke Bandung akan ke Kartina Sari. 
and Bandung usually synonym dengan Brownies. 
Tapi we all prefer Chef CiJu punya.
Lagi terangkat lah. heeeee (kembang Chef CiJu).


I bought this. 
Sodap lah pulakkkk. 
Based Ubi Kayu. 
Nyesal tak beli banyak. 
sebenarnya tak cukup masa nak beli. 
On the way ke airport, baru pegi beli.
Yang putih tu dipanggil Singkong Bangkok, Rph2000 (RM0.70)
Yang  hitam dipanggil Lolos Mutiara.
Same price. 


Satu lagi favorite kalau ke Kartika Sari, suka beli Molen. 
Macam2 jenis. 
how to describe apa tu molen ek?
i only cud describe this like, pastry dan ada inti lah gitu. 
menurut orang Bandung, molen ni has 2 types. 
ada yang digoreng dan ada yang dibakar. 
so yang atas ni yang dibakar. 
in fact i pun tak pernah makan yang digoreng. 
our choices Molen Nanas yang sedap. 
Siapa yang suka durian, Molen Duren is the best. 
Chef CiJu beli Molen Cheese kot, and satu lagi tu apa tah..
tak ingat. 
We all dah pandai dah. 
tak nak beli one whole box gitu.
kita campur2 kan. 
Untuk sekotak atas tu dalam Rph51,000. (RM18++).
Ini Chef CiJu beli kat airport. 
bit mahal kot. 
Tapi kalau u all terlepas nak beli kat Bandung, beli je kat airport Bandung tu. 


Ini pun sedap.
Ini Bika Ambon. 
First time makan masa pegi Medan dulu. 
Perghhh.. makan panas2 weiii..
memang best masa tu. 
Kami beli dgn our tour guide. 
Wife dia buat Bika Ambon.
Kat Kartika Sari pun ada. 

We went to Holland Bakery dan cuba Bika Ambon depa, 
But the taste was totally out lah. 
Siap ada rasa daun limau purut. 
Sib baik tak beli. 
So i suggest, beli di Kartika Sari. 
Balik rumah makan, sedap pulak you. 
Nyesal beli sekotak je ni. 
heeeeeee
Harganya Rph40,000. (RM12++).


Ini pun Bika Ambon. 
tapi ditambah sikit dengan almond flakes kat situ. 
pun sedap. 
Rph4000 (RM1.30).


satu lagi favorite seisi rumah, LEMPER.
makanan orang Jawa ni kan. 
Beli banyak ni. 
Sebab anak bujang i sorang yang tinggal tu pesan mende ni ler. 


Orang Jawa usually buat Lemper ni macam yang tengah tu. 
Harga Lemper ni beza2. 
Lemper Lapis tu, Rph5000 (RM1.60)
yang tengah tu, Lemper Ayam, Rph2000 (RM0.70)
Lemper Rendang, Rph 2500 (RM0.80)
Lemper ni semua pun kita beli dekat 16 bijik. 
Sakan kan. 


Yang ini pulak kat tepi2 jalan tu.
sedap. 
tapi kena cari yang betul2 sedap di tekak. 


Tempe Goreng. 


dan Pocari Sweat ni. 
dipesan anak bujang i lah. 
i beli 6 liters tu. 
heeeeee.


dan yang paling ngetop. 
heeeee
ini dia sekarang. 
Bandung Makuta. 
haaaaa!!!!.
bukan lagi brownies bandung yeeee..
nak beli ni beratur sakannnn. 
Tapi ALHAMDULILAH. 
masa kami beli, tak terlalu ramai. 
ada yang bagi tau, masa memula bukak kedai ni, orang beratur hampir setengah km tau. 
macam tak caya kan. 
tapi itu kenyataannya di situ. 

Kenapa hot kuih ni. 
Hahhh. 
Tokeynya, Laudya Cyntia Bella. 
allaaaaaa.. artis indonesia yang menikah dengan Engku Emran tu. 
ex husband Erra Fazira tu. 
Memang hot sangat lah kan. 


Ada macam2 flavors. 
Ini chocolate. 


Ini Lemon flavors. 
Abang Luqman suka sangat ni. 


Ini Cheese flavor. 


ini yang extra cheese. 


Ini yang favorite i guess. 
Caramel flavors. 
Ini i ingat berapa harganya. 
dalam Rph65,000 sekotak ni. 
RM20.


saje tunjuk lebih2 kat sini. 
Harga i rasa lain2. 
ada satu lagi tu Blueberry. 
Tapi kami tak dapat.
Masih dibakar. 
kena tunggu 2 3 jam lagi. 

ALHAMDULILAH..
dapat bawak balik untuk dishare2 kan dengan ahli keluarga. 
Abang Irfan dan Abang Luqman pun bawak balik ke asrama masing2.
and i share sikit tips lah kiranya di sini kan. 
We bought dalam 13 kotak macam tu lah. 
puas gak nak mengangkatnya tu. 
Tapi syukur selamat sampai Malaysia. 

Ok lah.. 
nanti cerita lain lah pulak kan. 
See yaaaa.

16 comments:

  1. Yang kuih bandung makuta tulah paling tempting kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap lah..
      lain sikit dari brownies yang selalu sgt org bawak balik Malaysia tu.

      Delete
  2. Tiba2 teringat apa tu...walnut fudge ke apa yang di Kashmir tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..hee... walnut tart kakcik..
      berkotak2 ye kak.

      Delete
  3. kedai yg jual bandung mahkota tu mungkin ada pelaris kot. kalau tak yak kan hingga setengah kilometer orang beratur. saya lom sampai ke bandung. tempat lain dah pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No Adam.. reality nya masyarakat Indonesia ni mmg obsess dgn artis.
      jadi tak mustahil rakyat dia yang hampir menuju 300 juta tu boleh jadikan barisannya sepanjang itu.
      dan rakyat indonesia semangat indonesia nya tu kuat. brand luar mmg susah nak jalan.

      Delete
  4. kat indonesia saya suka tengok gadis menjaja jamu.
    tapi bandung saya lom sampai. tak taulah kat bandung ada yg berjaja tu.
    anak dara kita tak sangup berjaja macam tu,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lah nampak pulak anak2 dara bawak bakul jamu berjaja Adam. Anak2 dara semua berjual dlm kedai.
      u kena pegi lah gamaknya tu.

      Delete
  5. banyakkkk nyaaa shoppinggg..nampak sedapp2 belake semuanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shopping food je you..heeeee
      Benda lain akak mmg x berapa suka.

      Delete
  6. wah kena pergi bandung lagi lah kalau macam nie.....agaknya kalau akk cerita kain renda kuranglah sikit, tapi pasal dessert ini mmg suka. kerepek pisang dan tempe tu mmg sedap.
    setakat ini selalu pesan bika ambon medan sbb ada orang medan satu tempat kerja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah pegi Bandung almost 6 kali, akak mmg jarang beli kain2 lace tu. I prefer more on food.

      Delete
  7. alaaa sis nampak best je bandung makuta tu dahler banyak perisa

    ReplyDelete
  8. Kartika sari tu emmm memang rambang mata tenguk semuanya sedap tapi bila fikir nak bawa balik huhuhuhu... bandung makuta tu nampak best sebab banyak variety rasa....dulu takde pulak...emmm macam kena repeat pi bandung lagi le nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul. nak cargo sure rosak semuanya.
      kena bawak pakai tangan. jenuh.
      Makuta tu yg paru attraction dia. tgh betul2 hot ni.

      Delete

cliks..cliks