cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, September 4, 2017

Eid ul Adha yang simple je.


Selamat hari raya haji semua. 
Adha Mubarak. 
dah pun hari ke dua kan. 
kejap je masa berlalu. 
some countries sambut hari ni. 
pelik gak tu kan. 

anyway, we all sambut biasa2 je..
masak pun yang biasa2 je. 
mood ada kureng sikit. 
sebab??
biasa lah buah hati dua orang tu kat Bandung. 
raya sesama santri di sana. 
mereka ngak libur gitu. 

but ALHAMDULILAH dapat lah video call dengan dua2nya.
depa happy2 je..
cuma my little one cakap dia rindu. 
Alahaiiii...
minggu depan ibu ke sana ye yanggg.
sabar ye..


ok lahhh...
tak nak sedih2.
i tayang sikit food kat sini. 
memang tak prepare apa2 sangat. 
even my big table pun i tak prepare bersungguh. 
itu yang kami buat breakfast. 
lauk simple lebihan semalamnya.


Ketupat palas yang my SIL buatkan. 


Nasi Impit yang direbus sendiri. 


Lemang 4 batang yang dibeli Hubby. 


Ini lah lauk for our eid. 


Chef CiJu masak Sambal Goreng Nekminah as usual lah. 


and Daging Osmot. 



I pulak buat ni. 
Last time i masak Manchurian Lamb. 
This time i ada rusa.  
So jadi lah Manchurian Deer. 
Amacam??
Curlass gitu. 
Hubby bought daging rusa fresh.
I tak pandai nak masak apa pun.
so i masak je lah benda ni. 


i tak buat dessert. 
i just bought this. 
letakkan fruit je. 
Grapes and dates. 
sedap tamar muda tu. 
kelat2 manis. 


I letakkan chocolate tu. 
sedap tekak kan. 
and cheese tarts tu i beli gak. 


I dah lama teringin nak ngulang makan benda ni .
Pudding Raja. 
Ingat nak order dari yang pernah i beli dulu. 
tup2 dia balik kampung. 
so beli lah yang ni. 
tapi kurang sikit dari yang pernah i makan. 
Jala mas nya tu agak kering. 
so nak bagi jala tu lembut, i rendam kan cam ni haaahh..
Baru ok sikit. 


Dan pagi tadi makan breakfast with all this. 
lebihan lauk semalam dengan Mee Hoon.
ALHAMDULILAH..
you all pulak macamana celebrationnya. 
meriah?
sederhana je?
atau tak sambut pun. 
pegi jenjalan yeee..
Apa2 pun semoga bahagia selalu. 
buat apa yang kita rasa kita happy nak buat lah kan.

10 comments:

  1. omaigad kak.. ur table is full with food semuanyaaaa sedap. hihi.. pudding raja tu x pernah rasa. tamar muda i like.. crunchy gituu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..hee.. kurang meriah tu dear.. sebab jiwa lara tu. kalau tak lg melebih2 gitu.
      Pudding raja now ramai yg jual online. tp nak kena cari yang sedap lah. kali ni macam kurang je.
      tamar muda tu mahal jugak tu. tp sedap kan. kelat2 gitu.

      Delete
  2. banyak giler juadah raya mkcik yan tuuh., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu kira sikit wak. sebab dayuh nya tak ada. mkn sendiri je.

      Delete
  3. Tak masak sangat, pagi raya tu just nasi dagang, then blk kg suami kt Rembau, angkut bawak balik Rembau jer.

    ReplyDelete
  4. Tiada sambutan pun bagi keluarga kakcik... :(

    ReplyDelete
  5. Simple2 pun pelbagai jugak juadahnya.

    ReplyDelete
  6. tengah menghitung hari la agaknya sekarang ni ye..sambil membelek2 tiket ..seminggu je lagi..terubat la rindu Pn Azian kita..

    ReplyDelete
  7. mcmni akak katak takde buat apa? penuh meja.... sedapnya sambal goreng tuh kak... dana nk sgt buat tp risau tak abis... yelah dulu adik ada yg jns jawa sama2 selera nya lain... ni org terengganu selra tak sama mcm jawa, klu mkn pun skit je sambalnya

    ReplyDelete
  8. meriah raya akak..saya raya rumah abang ipar di kelantan, dia buat korban so agak sibuk.first time raya takde rendang dan ketupat..haha

    ReplyDelete

cliks..cliks