cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, February 3, 2015

Ke Ganu kita dan first time sampai Sultan Mahmud Kuala Terengganu Airport.

Dah planned about a month ago nak ke Terengganu lagi.. nak pergi berubat. bukan ke hospital.. tapi mengunjungi seorang ustaz yang berada di Gong Balai, Merchang, Terengganu.. Ustaz ni dah pernah datang ke rumah i di Shah Alam atas urusan berubat jugaklah.. then selepas tu rawatan susulan  dengan beliau.. maka kami ke Terengganu lah.. dah 2 kali ulang ke sana sebelum ni dalam masa dua tahun lah.. 


maka last Sunday i ke Terengganu lagi atas susulan pengubatan dengan ustaz.. kalau dah kata berubat dengan ustaz ni maka bermaksud bukan berubat dengan hal - hal zahir lah kan.. kita ni sebagai manusia dah disuruh oleh ALLAH berusaha.. kalau sakit yang dapat dilihat secara zahir, ke doctor lah kita jumpa.. tapi yang ini sudah tentu lah yang tak dapat dijejak di mata dan akal juga.. 






disebabkan i tak sanggup melihat Hubby bersusah payah drive there malah i sendiri tak sanggup nak duduk dalam kereta berjam - jam, maka we went there by using Firefly.. senang.. amik je di Subang Airport, fly about one hour then landed.. lega.. 






offered to My Mommi and Chef CiJu.. nak ambik flight sama tak. atau nak naik kereta dan tempuh masa berjam - jam tu.. then both agreed to go with me.. biasalah kan..bila dah bersama - sama warga yang gering - gering ni, meals memang nak kena jaga.. perut mesti nak sentiasa penuh.. sementelah dah keluar dari rumah tu awal coz our flight was at 9.50am all of us tak breakfast lagi.. then after got our boarding pass and dropped our luggages, we had our early meals.. nak breakfast.. 






My Mommi took croissant.. i love the syrup tu.. coffee syrup namanya..









tak de lah pulak roti canai kat sini.. maka jadi mat and minah saleh kami pepagi ari ni.. sekedar alas perut lah kata orang...






never been to Terengganu by flight.. so mean this was the first time i tengok airport Terengganu..






memang sangat cantik airport Sultan Mahmud ni... berdiri gah.. penuh ukiran.. 






ini di hadapan nya.. memang menarik hati kami semua. 






after picked up our luggages, terus ke counter car rental.. mau cari - cari mana kereta yang sesuai...






nice... memang menarik this airport.. Berbangga lah ye orang Terengganu.. 






sampai sudah.. another groups naik kereta.. ada dua kereta lagi.. 






not so much choices, so kami chose this.. sehari dalam RM150.. we used for one and a half days.. so we were charged dalam RM270.






since awal lagi kami tak boleh checked in lagi.. so kami ronda - ronda.. lalu di bahagian waterfront ni.. dulu masa ke sini, masih belum ok lagi.. masih under construction. 






almost 1pm, so kami singgah lah ke sini.. sebenarnya apa hal ke Terengganu makan tempat cam ne.. tapi since malas nak berpanas - panas kami bo saja lah..jomm tengok apa kami ngap or sekedar alas - alas perut lahh.. sebab banyak benda lain lagi kami boleh ngap.. lagipun anggota family yang lain masih lagi dalam perjalanan.. 










our drinks. 






Hubby took this.. sedap.. tapi serving dia tak banyak lah.. just nice.. 






i took this.. tapiiii.. sedih.. garlic dia terlalu banyak dah kurang masak.. rasa peda.. tau peda tak.. rasa garlic mentah lah tu..i tak makan habis.. just makan suku je..






ini Chef CiJu punya... biasa - biasa aje lah... 


Anyway... groups yang lain sudah sampai Terengganu.. depa terus checked in.. then we all pun ke hotel lah.. ingat petang - petang nanti boleh sambung jenjalan.. tapi kan sebenarnya dah terlanjur ada dekat Pasar Payang tu, we all pun singgah kejap.. lagipun esok sure i tak sempat nak singgah.. bukan apa i bought kain batik for me... kena special punya.. yang buatan Terengganu je sesuai buat i yang besar tinggi ni. sempat lah rembat 6 helai.. okk.. ke hotel kitaaa.. nak rehat. penat dahhh...

21 comments:

  1. Tahun ini tiga kali dalam sebulan kak zai ke Terengganu mengikut hubby outstaion. Boleh aje naik flight tapi kak zai takut naik firefly sbb terbang rendah. Enjoy naik kereta blh tengok pemandangan n blh beli macam2 sepanjang jalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..haa..haaa ye kak zai..rendah dia terbang..sy suka pulak...boleh tgk memacam dr atas...esp kalau ke Johor..tgk selat melaka.

      sy tak tahan tulang belakang sy kak zai...sakit..tu pasai amik flight...

      Delete
  2. huishhh terliur tengok makanan tu semuaaa. lama dah tak jejak terengganu :)

    ReplyDelete
  3. Cantiknya pemandangan waterfront tu...

    Mahal juga sewa kereta sekarang, ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik kak...dah tu kawasan kg cina tu yg lagi menarik..macam kat Melaka..


      ooo mahal ye kak...ingatkan ok dah tu.

      Delete
  4. saya kalau balik kampung tak pernah lagi singgah dekat Tappers ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. food dia bese he Ann.. tp kalau takat nak mencoba, apa salahnya... western food tu banyak lah..

      Delete
  5. Salam kak....selamat dtg ke Trg tanah tumpah darahku....hehehehhe....kalo lah saya ada kat sana...boleh lah roger2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasaalm..

      thanks. heeeee..seronok tgk airport.. mmg menarik sungguh...
      INSYALLAH one day boleh kita jumpa ..

      Delete
  6. Welcome to my hometown kak yan.mkn kopok lekor nasik dagang ke tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks... sume belasah dear.. segala mak nenek.. cuma tak bersungguh lah sebab ada kije..

      Delete
  7. lama tak wat short trip ke ganu ni... bole plan ni.. ^_^

    ReplyDelete
  8. Aina dah 13 tahun tak ke Terengganu tapi kalau ke sana memang syurga makan. Pilih2 je nak apa...semua rasa sedappp...

    ReplyDelete
  9. cny ni nak balik ganu...balik besut. kelantan n ganu memang syurga makan....lama juga x turun kuala tganu....byk ke kb lagi....dulu drive lalu bandar skrg dah masuk highway x sempat smp bandar...

    ReplyDelete
  10. kena berusaha..In shaa Allah, akan berhasil...memang rambang mata tengok batik pasang kt Pasar Payang...cantik2..esp yg lukis tangan..

    ReplyDelete
  11. With CarRental8 you can find cheap rental cars at over 50000 locations worldwide.

    ReplyDelete

cliks..cliks