cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, February 14, 2015

Sabah Lagi - Dairy Cattle Farm dan Dinner at Mesilau Nature Resort (2)


sambung lagi dari  S I N I...

after refreshing, we went out from the hotel.. nak ke third spot pulak.. tak mandi semuanya.. sebab rushing.. nak kena cepat...takut nanti tak sempat nak catch up some places.. rugi je kan... so kena keluar lagi.. di luar hujan.. actually bukan hujan tau.. kabus bila agak tebal, sure lah hujan... memang sangatttt sejuk... gegel you..


ALHAMDULILAH lah i ni berbungkus - bungkus. so kurang sikit rasa sejuk tu.. tambah lagi i pakai wool shawl masa nak keluar ni.. so kurang lah sikit gegel tu.. bila keluar je dari kawasan hotel, hujan pun berhenti lah..





bila keluar tu of coz meluncur je lah Innova kami.. tak macam kalau kami naik tadi.. merangkak sungguh.. memang seram lahh.. ye lah first time kat sini lah kann.. kata orang nature menegur kita.. hee..heeee.. saje je lah kannn... tak perlu percaya..






nampak tak cerah di sana tu.. tu dia town Kundasang.. cerah sungguh.. berbeza dengan yang di atas tadi.. hujan, sejuk, gigil.. masuk toilet melompat - lompat. heeeeeee... haru sungguh... okk... sambung cerita.. half way, sampailah kami di sini..






kami ke Desa dairy Farm.....nak masuk kena bayar.. RM4 kalau tak silap.. i ni jenis lupa sungguh lahh.. kalau nak ke sini, make sure sebelum pukul 5.00PM tau... tutup that time.. first time i sampai di sini, belum ada ni lagi.. pegi in 2012.. now dah berubah sikit lahh....






berhenti separuh jalan.. sebab nya... jadi excited tengok all the cows with the lush green view.. MASYALLAHH...






so mak dara pun ambik kesempatan.. picca - picca lahhh.. let them look higher than me..






anak - anak dara lah lagi terlebih... siap tak cukup bateri tu. heeeee..






bumi ALLAH dan ciptaannya... 






how happy they are.. me of coz not in there.. tukang tangkap gambaq... tak pe..  itu yang memang i suka.. banyak gambar orang dari gambar i sendiri. kepuasan..






then depa tangkap gambaq i lak.. love all the views.. the surroundings memang menakjubkan...






i ambik gambar keliling.. gambar lombu kambing malas nak amik lagi.. lagipun i kejap at the barn...  but the rest enjoyed bagi food kat lembu dan kambing..






Pekan Kundasang can be seen from here..






picca - picca lagi lahhhh.... 









after about one hour here, almost 5.00PM kami pun meninggalkan this farm.. cuaca  lak redup je....we decided to go back to the hotel earlier.. risau dengan jalan  nak ke atas tu.. takut kalau malam sure gelap sekeliling..  tapi sebelum tu singgah kejap di stalls yang jual all the tid bits dan sayur - sayur..buah - buah gak ada.. tapi kami capai sikit je.. ye lah kat hotel nanti boleh makan - makan...






sempat lah depa ni beli roses.. ada kejutan nak dibuat.. planned nak surprised seseorang...






okk..cepat - cepat sikit.. cuaca macam masih cerah lagi..masa ni dah pukul 5.30PM cam tu...umpama dah pukul 6.30PM di Semenanjung lahh.





cepattt... cepattt..






then merangkak naik ke reception area.. we all decided to have our dinner at the restaurant di sini je.. sebab takut lah tuu.heeeeee..cam serem je bila nak naik balik tadi.. we made a good decision to have our dinner at the hotel's restaurant  je.. 






the surrounding at the reception area..






so sejukkkkk...






angin sejuk menyapa muka kami.. kematu rasa.. ingat nak makan kat luar ni.. oiiiii...






or maybe kat sini kot.. tapiiiiii






masa picca - picca ni pun dah tak tahan semua... cam ne nak makan kannn.. macam 16 or maybe 14 ke or 12 degres you kat luar ni... berasap - asap mulut masa sembang..







so we decided nak makan di dalam.. lagipun our place memang dah di reserved di sini.. masa sampai tadi  i dah bagi tau kat Taufik dah... so dia set kan our dinner di sini...






time to order..






dari siang lagi tadi Mem Sabar dok sibuk nak makan Goreng Pisang.. so kami ordered Goreng Pisang as our starter.. sabar je kan... kalau tak silap one plate ni dalam RM 8 ringgit kot.. ada 6 ketul je.






thennnnn. supriseddd!!!!!...birtdday cake....ada yang sambut birthday...Mem Sabar.. 






kami saja delayed kan the celebration.. sebab nak sambut kat sini..






cake tu i dapat dari my silent reader yang sampai sudah tak bersua muka.. sedih kann.. tapi thanks a lot to her.. 






Red Velvet untuk Mem Sabar..






Tomyam for Mem Sabar.









Fish and Chip.. biasa - biasa je 






Mee Goreng Special Kundasang.. i tak sure di mana specialnya.. heee.. tak habis pun makan.. tapau bawak balik hotel...






habis makan about 8.30PM cam tu.. nak kena masuk bilik..






sejukkkkk...






ALHAMDULILAH.. tiba di bilik terus pasang heater.. otherwise memang tak leh tidur lah sebab kesejukan...pukul 9.00PM pun mata i dah berat.. tak sangka lepas borak - borak kejap dengan Mem Sabar and Mem Sue, i dah tak larat nak bukak mata.. weiiiii.. i slept at 9.30PM youuuu.. neverrr..never happened kalau i ada di rumah.. even i stayed kat memana, even penat i tak tido seawal itu..antara sebabnya.. NO TELEVISION, NO INTERNET,  SOOOOO COLD and SOOOO TIRED....SO NATURE NATURE  LAH.... mata tak leh angkat..9.30PM i dah beranyuttt.. ALHAMDULILAH..nikmatnya... ok lahh.. nanti i ceritakan pasal hotel yeeee...



28 comments:

  1. yan..mesti happy mem sabar bila you all surprisedkan dia...
    alahai sweetnyer..

    p/s saya baru nak panaskan enjin yan. lama tak berblog. kaku rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. ye Anim... berbahagia.. selalunya depa je yang dapat celebrate kalau company ada trip sebab awal tahun..mine tgh tahun..

      P/S: tak pe anim.. pelan2.... still waiting yr story.

      Delete
  2. Fuh......view macam ket obersea je kak yan...hehehe..wa ke kundasang ni 7 tahun yg lepas...mesti sekarang dah banyak berubah kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cam tu lah..verangan kejap kami.. dah tu sejuk gegel dear... cam kat kashmir lak..heeee now dah banyak berubah dahh.

      Delete

  3. Masa kat dairy farm tu,mmg cuaca mendung ke kak?Tgk langit tu hitam berat semacam aja...
    Kalau kat hotel macam tu, mmg la we all anak beranak suka,coz kitaorang suka sejuk2...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak DZ.. the weather changed drastically.. kejap cam mendung dan berkabus then all the sudden terus terang benderang..

      bit cloudy lahh..

      the hotel mmg sejuk beb.. gi lahhh.. sure u all suka.. sangatttttt sejuk.. kena pakai heater.

      Delete
  4. cantiknya view teringinlah kaknoor nak gi, walaupun dah duk kat Brunei tapi belum pernah sampai lagi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantik kak Nooriah... boleh lah pegi nanti tu..

      Delete
  5. Kak. Saya stay kay j residence masa pergi kundasang. Environment mcm ni la. Best kan nature. Tp xde la jauh ke dalam mcm tmpt akak pergi ni. j residence tu 400m je dari kinabalu park

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke fishah... so mean jauh gak lah u dari pekan tu kan..

      Delete
  6. kak yan...bestnya sejuk sejuk ni....saya pergi dulu pun belum ada dairy farm tu.
    akak saya suka nenas sabah....mmg sedap sesangat. pagi2 kat hotel dah makan nenas....hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Now dah happeming sikit lah suzie..

      tpt makan still a big problem. .tak ada pilihan .

      Delete
  7. thorbaikkk... especially lelembu tu.. terus terbayang new zealand... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dah ke NZ boleh lah terbayang ye..heeee...akak macam angam2 lah gitu...

      Delete
  8. Kak yannn cantiknya pemandangan kat dairy farm dh mcm oversea lak kann. Subhanallah memang cantik tempat tu. Mudah2-an dpt smpai sana one day,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cantik dear..pegi awal tahun...sejuk lagi lah tpt tu..

      Delete
  9. sy sgt rindu dgn susu kat farm tu.. sedap sgt rasanya..

    ReplyDelete
  10. subhanallah mmg cantik betul pemandangan kt farm tuh kak, mcm kt oversea lak...
    menu makanan tu pun nmpak sedap2... pisang grg special tuh nun di atas sana sbb tu agak mahal

    huhuhu ptt lah cpt tido, mmg btl2 nature kt situ...

    ReplyDelete
  11. mcam lebih sejuk dari cameron je...
    akak... bustel kat klebang tue agak sempit dan tak ada tingkap.

    ReplyDelete
  12. Satu pilihan yg bijak... kalau ke Kundasang tak sah kalau tak ke Desa Cattle nih... sedapnya red velvet tu... kegemaran saya tu... lagi satu kalau tak salah kat Mesilau tu tak der signal hp kan... kalau malam tu lepas makan memang teruslah nak beradu jer... best honeymoon kat situ

    ReplyDelete
  13. Assalam kak yan,
    waaaaaaaaaa
    tak leh terima dek akai iols la rege pisang goreng tu he3

    ReplyDelete
  14. Sejuk tu ... feeling feeling macam kat oversea yg ada winter huhuhhu... semoga ceria selalu.. :D

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum, sejuk ka kundasang. Kebetulam saya pergi ke sana baru baru ni :)

    ReplyDelete
  16. pisang goreng standard hotel kan...kalau kat luar rm8 mau dapat satu bahai...hahaha (kak yan, dah banyak kali pergi sabah mesti pernah dengar orang cakap bahai kan?)..

    ReplyDelete
  17. Tak sabar..ingin ke Dairy Farm di Kundasang ini.

    ReplyDelete
  18. Selamat Sejahtera everyone! smile emoticon

    To those who are planning their holidays in advance, we would like to let you know reservations for July - Sept 2015 are now ready for booking smile emoticon Our room rates are maintained as usual and there won't be any price adjustment.

    Kindly visit our website during your free time @
    www.jresidence.com

    Lots of Love,
    J Residence

    ReplyDelete
  19. Hello All =)

    New Resort near Taman Kinabalu Park: Ayana Holiday Resort
    www.AyanaHolidayResort.com

    Please contact us directly and we may offer you 50% - 60% discount.

    Thank you.

    Best Regards.

    ReplyDelete

cliks..cliks