cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, February 26, 2015

6 hours at the Immigration Counter...


Chef CiJu and Abang Luqman needed to renew their passports.. really need to do that coz i nak beli transit ticket yang perlukan valid passports. so they decided to do the renewal kat Shah Alam. They went on Monday.. bagi tau, Immigration office full dengan orang.. ticket pun sampai 300 lebih dan pergerakan number sangat slow.. 


then they went again on Tuesday.. since Abang Luqman pun tak boleh buat sendiri. need me for authorisation. still number pun macam a day before.. they again gave up and yesterday we went to Putrajaya.. bertolak dari rumah bit early lah.. around 8.30AM.. jalan lak penuh.. orang pergi office kan.. then plus minus after 30 minutes, sampailah kami di depan Immigration.. lega rasanya setelah agak few minutes pusing - pusing mencari parking.. sakan memang parking area dia.. 


sampai je, di dalam bangunan Immigration tu terus tanya dengan abang - abang guards tu.. dengan suara tegas nya terus bagi tau, ooooo bangunan sebelah sana.. adui makkkkk... menguji sabarkan.. tanya kat mana tu.. then diterangkanlah... terus sambung jalan.. (practise kena jalan bebanyak ni.. demi cabaran travel nanti.)






just next to the immigration building.. Wisma Ikhlas.. tak nampak any signboard dari sebelah bangunan immigration ni..  ikut je lah direction yang ditampal di dinding tu..






akhirnya.. ya ampunnn. ramai gakk dahh.. kami sampai di sini kurang lebih dalam 9.30AM.. terus amik number.. diberi number 234 dan 235.. yang sedang berjalan now, number 23 kot cam tu.. pergghhhh!!!!... 







tunggu je lah.. but since 3 of us tak breakfast lagi, so we decided to go out and find something to eat lah lepas confirm dengan officer dalam tu agak - agak berapa lama lagi our numbers akan dipanggil.. katanya kurang lebih dalam another one hour.. fine...means 10.30AM boleh mai balik.. now just about 9.45AM...






masa naik ke Level 3 tadi tu i dah tercium bau coffee.. Gloria Jean's ada di situ..the one and only... (sesiapa memang nak niaga food, memang sangat sesuai cari peluang di sini.. ) 






muka dua orang yang stress...i pun sama sebenarnya...






Happy sikit lepas hidu caffeine..





me and Chef CiJu lepak kat situ then Abang Luqman stationed di counter lah.. then at 12.30PM, baru kitarang naik bila number kitarang dah hampir. 






now, paperless...tak yah nak tulis - tulis bagai..nak pakai dakwat itam lah itu lah ini lah.. tadak dah...baguih kan..






soooo  this excited mamat pun bergambar.. lepas amik gambar,  i dipanggil untuk diamik chop jempol gak as the guardian..  We had  to wait for about plus minus 20 minutes, then number dipanggil lagi for payment.. RM200 bertukar tangan then we needed to wait another one hour to collect the passport.. tapiiiiiii since our process almost dah tengahari, at 1.00PM, akak - akak dan abang - abang officers nak keluar makan dan rewang - rewang.  sooo kami kena tunggu  sampai pukul 2.00PM nanti to collect it..






pukul 2.30PM, we went back to the counter tapi masih belum ready lagi.. so tunggu lagi.. ini budak sudah stress...






then at 3.00PM baru number dipanggil.happy lah budak berdua tuuu..






dah semakin dekat dahh... selingan.. nampak kan Pakcik depan Chef CiJu tu.. bila dia checked his name, WRONG SPELLING.. so dia kena buat balik lah kan.. dia kena tunggu dan datang balik lah kan.. dia kena cuti lagi lah kan hari esok.. aduiyaiiii.. kesian kan.. almost 6 hours you..Pakcik tu nampak stress habis.. duduk balik di kerusi sambil picit kepala.. kesian sungguh.. 






Habis lah cite Pakcik Malang tu... Yang depa ni dah berbahagia.. Settle hal depa.. at 3.45PM kitarang berangkat balik.. penat weiiiii.. sepanjang jalan yang kepanasan tu i betul - betul mengantuk.. tiba rumah at 4.30PM... YA RABBBB.. lepak habis.. terus terlelap 5 minutes.. now lepak lagi.. dah ingat nak tidur dahhh.. well few things need to do before fly.. will update soon..now TIDURRRR....

13 comments:

  1. Saya biasanya renew pasport pada hari Sabtu atau Ahad...tak payah cuti dan pergi seawal mungkin...

    ReplyDelete
  2. Nilah kemelut di jabatan imigresen. Org Sgt pack. Rsnya kalau nak dtg..kene pagi-pagi subuh kut....

    ReplyDelete
  3. Adoii.....seharian duduk c2! Klau travel dri johor...sampai dah peneng tu...huhuhu...

    ReplyDelete
  4. Kakcik tuari buat kat Pudu Sentral, dari waktu tiba hingga dapat pasport, makan 5 jam juga tak silap kakcik...

    ReplyDelete
  5. aduhla kak... kata sejam boleh siap tp proses dr awal tu sbbkan 1hari baru blh siap... banyak yg diaorg kene perbaiki supaya org awam tak perlu nk mengeluh tunggu berejam2 utk dpt pasport

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya buat passport memang sejam je tp yang melambatkan sebab ramai sangat orang...

      Delete
  6. Awat tak mai Sri Rampai..kejap jerk!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh I belanja uols Mee Udang Mak Jah lagii

      Delete
  7. Sekarang ni semua orang sudah mampu terbang2 sebab tulah Imigresen penuhhh sokmo.

    ReplyDelete
  8. Assalam kak yan,
    betui3
    paling maleh kalo nak renew pasport
    ni pasport iols nak matik dah
    matiklaaaa nakg renew pulop he3

    ReplyDelete
  9. Agaknya sbb dah murah tu pasal ramai yg buat passport. Saya dulu renew separuh hari menunggu.

    ReplyDelete
  10. nasib sungguh lah kena begitu teruk... ada gak blog blog yang cerita senang jer dapat... rasanya lebih mudah kalau buat kat pejabat Imigresen yang bukan utama macam di Shah Alam atau Putrajaya tu... dah semakin murah kan... tu lah pasal makin ramai yang buat

    ReplyDelete

cliks..cliks