cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, February 13, 2015

Sabah lagi - ke Kundasang dan Mesilau Nature Resort (1)

Just back from Sabah.. Company trip.. company trip ni kalau tak silap since 2009.. first kami ke Medan, then Bandung dan Jakarta, then Phuket, Bali and last our outbound adalah ke Hanoi.. last year trip, kami ke Pulau Langkawi. tapi i tak lah enjoyed that trip since ke sana hanya semalam sebab terpaksa balik keesokkan harinya. Hal keluarga.. 



then tahun ni kami ke Sabah pulak.. ALHAMDULLILAH, at least dapat gak bawak the staffs jalan - jalan kan.. even just in Malaysia... Ye lah.. even dalam Malaysia, most of them tak pernah sampai pun ke Sabah.. and i guess it's only me yang dah ke sana.. i went there in 2012 with my big family. cerita kat  S I N I.. so this time ada lah sikit experience nak guide this group.



maka last February 6, Friday, berangkat lah kami ke Sabah.. very early flight.. 6.45AM dan terbang kami bertujuh ke sana. this time Chef CiJu tak ikut as usual.. masih lagi letih after back from Terengganu. selalunya not only me, partners, and staffs, Chef CiJu, my cousins pun pernah joined our trip..ramai - ramai kan seronok..






i just took a cab.. malas nak susah - susahkan Hubby nak kena hantar awal - awal pagi ke airport.. Ke KLIA2 pulak tu.. so i decided to take a cab and went there with my two staffs, Miz Husna and Miz Mimi..bertolak dari rumah at 4.30AM.. then we arrived at the airport at 5.10AM.. gilos laju pakcik taxi tu bawak.. ingatkan nak lelapkan mata on the way to the airport tu.. almaklumlah malam tadi tu tak nyenyak tidur gara - gara takut terlewat bangun. tapi bila rasa macam kapal terbang je taxi pakcik tu, terus tak jadi.. rasa ngeri bila laju sangat..






since awal lagi plus nak tunggu the others sampai, i ajak depa to have early breakfast.. malam tadi i tak makan apa - apa.. rasa lapo lah pulak.. terus cari - cari dah singgah di Bumbu Desa..






the lightest breakfast i rasa ni lah.. Bubur Nasi.. biasa - biasa je.. asal alas perut.. tak berkeroncong pulak nanti perut.. 






ini lah ahli rombongan.. 3 bosses with 4 staffs... i tukang amik gambo. luggages drop at 5.45AM then terus masuk untuk boarding.. nak kena ke pintu J22.. tu diaaa nun jauh tu.. cari  - cari gak buggy.. dah nampak, tapi tak sempat nak naik.. jalan pelan - pelan lah.. but the rest dah ke depan agak awal. depa nak solat fajar.. tapi i ABC (ALLAH BAGI CUTI)..maka sendirian lah i berjalan.. terus dengar, panggilan terakhir bagi....... ada kurang lebih 30 minutes lagi.. 






saja je dari jauh i tangkap gambar depa.. hee..heee.. berlari - lari depa u.. kalau i tu, sure dah tertinggal jauh di belakang.. 









termengah - mengah depa berlari.. sebenarnya ada lagi satu musolah in between tu. tapi ye lah.. baru first time nak naik kapal kat sini.. i was here before. tapi tu masa balik dari Langkawi.. Last year.. sure tak familiar with the surrounding.. 






at 6.45AM berlepaslah kami ke Sabah.. 






almost at 10.10 dah nampak Sabah.. Aerial view of the beach..






sampai dahh.. ALHAMDULILAH.. our flight was so smooth.. macam - macam ayat dibaca.. maklumlah kannn..






we rent Innova for 7 of us.. drive sendiri. Mem Sabar yang drive.. syukur sangat sebab dia agak berani.. i ok gak. tapi since many problems tu, agak mengelaklah kalau nak drive lelama ni.. Kami terus menuju ke Kundasang.. nak sejuk  sejuk.. nak relax - relax di sana.. 






first spot - Rumah Terbalik...after driving about 45 minutes sampai dah.. entrance fee still RM10. kalau ikutkan i, memang dah malas i nak singgah.. but since yang lain kan tak pernah sampai.. so masuk gak lah..ada sedikit perubahan lah di sini...  tiba di sini, cahaya matahari dah mencalang dah.. ya ampaunnn panas sungguh..







must spot lah... rasanya dah ditukar kereta ni..






spot kedua - Pekan Nabalu.   ingat nak suruh anak - anak dara berempat tu naik ke menara tinjau tu.. tapi tengok macam tak selamat je, so tak jadi..






kita suruh je depa posing..






dapat tengok buah ni.. i lupa lah nama dia.. Taras? Teras? sedap.. i bought sebijik dan  bawak masuk hotel.. tapi  bau setelah dibukak tu sangat tak selesa.. bau hangit.. macam getah terbakar... tapi isinya tetap sedap..






ada durian.. tapi kurang menarik perhatian i.






sempat lak i beli sebungkus beras Bario.






tak lama lepas tu, sampailah kami di Kundasang.. cuaca agak berawan.. mendung sedikit - sedikit lahh. kami tiba sini kurang lebih dalam jam 12.30PM.. perut dah lapo..






tak ada tempat lain.. di sini gak sama macam my family trip dulu.. kami makan di sini..









food sekedar mengenyangkan perut. tak leh nak complain lebih - lebih lah.. since kita pun tak tau nak makan kat mana.. 






yang penting happy.. dah kenyang dahhh..habis makan dalam pukul 1.30PM.. dah boleh nak check in hotel dah.. 






nampak gelap tu.. then kami menuju ke Mesilau Nature Resort..






merangkak - rangkak Innova kami.. never thot that Mesilau ni jauh ke dalam hutan ni...heeeee..suspend youuuu.. berdebar - debar. since jarang sangat jumpa mana - mana pick up or 4 wheel drives sepanjang perjalanan.. hujan mula  renyai - renyai... semua pakat diam je.. 






jumpa bridge macam - macam bridge dah.. mana lahhh hotel kami ni..






nak ilangkan rasa suspend ni tau. heeeeee.






jauh lagiiii.. mana ni Mesilau.. menyesal dalam hati ada gak sebab dok pilih hotel ni. gara - gara tengok gambar - gambar yang Hubby snapped masa dia dengan clients ke sini dulu..






selepas bridge ke empat dan merangkak sungguh innova kami, baru kami tiba di kawasan Mesilau Nature Resort.. Hujan agak kasar gak lah.. turun dari Innova, SUBHANALLAHHHHH.. sejukkkk.. cantikkkk... speechless...superb rasa berada di sini.. kami kiranya berada di kaki Mount Kinabalu..






hanya terdengar bunyi hujan dan desiran angin... (hamboiiii...) berkabus habis..






rupa - rupanya bukan di sini reception office nya.. kena naik lagi wooooo!!!!... nampak tak Mem Sue tu.. merangkak dia menapak ke atas.. ya ampunnn.. gimana gue ni.. so we  drove up to there.. Ya Rabbbb..suspend tauuu.. macam tak naik Innova kami.. rasa macam nak tolak dari belakang. heeeeee.. memang seram lahhhhh.. dah lah suasana kelam dan suram, dalam hutan pulak tu.. hujan lagi... bertambah - tambah rasa di dalam ni....






then akhirnya sampai gak kami di reception area ni...the reception masa memula sampai, no electricity... aduhhhh....settle few things kat sini, terus kami menuju our rooms..






bawah tu sungai tau.. kuat bunyi airnya...






inilah the entrance to our room.. This young boy, Taufik, sangat membantu kami.. terutama menarik luggage kami tu.. fit sungguhlah..







Witti Lodge 1 - 4.. menapak lagi naik ke atas tu.. ya ampunnnn.. balik rumah tengok weighing scale, tak gak turun nombor tu.heeeee







dan inilah our room.. we took 2 units.. dalam every unit ada 3 bedrooms.. semalam satu unit kurang lebih (i tak berapa sure) RM900 or maybe 800.. we stayed here for 2 nites. ok lahh.. sambung nanti i cerita apa lepas tu kami buat and i will make the entry pasal this hotel.. nak menikmati  nature  lah gamaknya kami... sejuk hingga mengigit ke tulang.. rasa - rasanya dalam 16 or maybe 18 degree lot masa ni... ok lah.. sembang nanti yeeee...

23 comments:

  1. Buah tu namanya buah tarap atau dipanggil juga buah terap.

    Kundasang memang tempat impian dan idaman kakcik kalau ke Sabah... sejukkkk je.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lupa lak nama dia kak.. saya mmg suka tu..

      Kundasang mmg pilihan hati.. cuma tu lahhh.. jauh sangat..

      Delete
  2. Betul2 masuk dalam nature ni kak. Mesti memukau kan pemandangannya... Oh, kalau saya nak kesini, it will be good kalau buat fitness routine 2-3 months dulu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul2 in nature dear.. masuk hutan tu.. berada di kaki gunung..

      tak payah lahh. sebab akak pun bukan fit mana pun..heeeeee...layan jeee

      Delete
  3. Satu-satunya negeri di msia yg BSB belum jejak...SABAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pegi BSB..mmg best... esp bawak kids.. sure nak repeat lagi.. sebab sejuk lahhh.

      Delete
  4. itu buah tarap tuh kak... kire mcm durian or cempedak lah kt sana tuh...

    cantik betul view kt sana tp yg scary sbb msk dlm hutan nun... tang nk mendaki kalu dana pun surrender

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Dana... akak lupa nama dia. heee.. dah dua kali rasa dah.. sukaaa


      mmg cantik but bit scary.. penuh challenge lahh.. insyalllah boleh Dana..

      Delete
  5. Salam kak,

    jalan menuju ke mesilau tu mmg azab sungguh,kesian kereta sbb mcm x boleh naik kan..main paksa jer tekan minyak.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam dear...

      ha..haa..haaa... yesss Azab.. esp bila malam..haa..haa.. tatutttt... tapi kami gagah kan juga..

      Delete
  6. nampak hijau sungguh tu kak yan..sy boleh rasa sejuknye tgk gambar2 tu.

    ReplyDelete
  7. best kak sabah....saya pergi tahun 2008 tgh pregnantkan anak bongsu saya...tapi 1 mlm je di kundasang , rasa rugi pula....sejukkkkkk best sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pegi lagi tu dear.. mmg sangat best.. now dah macam2 kat sana..

      Delete
  8. sabah, percutian menarik .
    kundasang tu kan tempat sejuk di kaki gunung kinabalu....mesti sejukkkkkkk

    ReplyDelete
  9. Kak zai pun pergi Sabah tahun 2012. Ingat lps ini nak pergi Sandakan pulak.

    ReplyDelete
  10. Gila punya jauh ke dalam hutan!
    No wonder akak decided makan malam kat hotel aja ( rujuk your next entry)...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat jauh ke dalam dear.. dr Kundasang tu pelan2 dalam 45 minutes gak lahh..baru nak jejak ke atas.. tapiiii... wonderful lahh..

      Delete
  11. Assalam kak yan,
    ada koje kosong dak dlm company akak????? he3
    sempat lagik kan3 :)

    ReplyDelete
  12. Ee ziyan seb baik xde mngilai malam..hu..u

    ReplyDelete
  13. Dah lama tak merasa buah tarap...bila balik kampung takde musim pulak..

    ReplyDelete

cliks..cliks