cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, March 2, 2014

Kisah bibik dengan alas segala alas

 Random story 

Bibik dengan Kain Lap


Hari ni bagi i mengumpat sikit,, actually bukan mengumpatlah.. kira macam session luahan hati.. Kisah bibik i. Bibik i ni baru je balik ke Indonesia for good.. So sekarang ni we all tak ada pembantu rumah...ada best dan ada tak bestnya bila pembantu tup - tup hilang. Bagi orang yang dah biasa tak mengunakan khidmat pembantu tu mungkin tak menjadi issue. anyway hari ni i tak nak cakap pasal buruk baik guna pembantu. I nak cerita perihal ex maid i yang dah berhenti tu. dah balik Selasa lepas. so now hanya ada i Chef CiJu, Hubby dan anak - anak.. 

Ex maid i ni bukan jenis melawan cakap i ..kalau ditegur hanya engeh je lah.. (iya je.lah).. tapi dia lawan secara senyap.. cam ne? DEGIL.. kalau kita cakap kena buat cam ni, depan kita dia kata..IYA BUK.. tapi selang tak sampai 5 minutes dia akan ulang kesalahan yang dah ditegur tu. bukan sekali tau, berkali - kali.. Itu yang buat kan darah i naik je.. Sampai kan tiap kali bangun tidur siap berdua'a jangan lah i ni cepat naik darah dengan hal Bibik hari ni.. Dari hal memasak.. Bila dia masak dia akan letak gula pasir.. Kita kata jangan letak. dia akan jawab, iya buk.. tapiii.. dia tetap akan letak jugak sampai masakan dia memang manis.. jadi cam ne tu??? so akhirnya kita limitkan dia dari memasak sakan untuk kita.. so took over by my chef lah.. Chef CiJu...

Hal membasuh pulak.. dah diterangkan pakaian budak dengan orang tua asingkan.. hanya kata Iya Buk.. tapi tetap campurkan jugak.. disuruh gunakan pencuci secara berhemah, dia jawab Iya Buk.. tapi seliter pencuci akan habis tak sampai seminggu.. kita kata jangan campur baju putih dengan baju berwarna, dia kata Iya Buk. tapiii. tetap akan bercampur jugak.. kain lap dapur dicampur dengan baju seharian kita.. sudah dikasi warning.. Iya Buk.. tapi tetap juga berlaku.. caranya cam ne kita tau.. Hidu lah baju tu. pasti berbau minyak masak.. aduiii.. Akhirnya untuk mengelakkan kepusingan kepala kami, kami suruh dia jangan mencuci.. and again Took Over by Chef CiJu.. 

Kalau hal socks tu tak payah cerita lah... beratus habis duit membeli yang baru.. Kenapa??? kalau dah hanya tinggal selai tanpa ada pasangan, cam ne tu.. beli baru 8 pasang, seminggu tinggal 4 pasang.. cam ne tu.. dah berbagai cara untuk mengelakkan daripada tak hilang tu.. tapi tak jalan.. kira i memang keluar tanduk lah bila cerita pasal socks ni.. hhhhhh.. tired....

Sampai lah ke hal kain - kain lap di dapur dan jugak kain alas makan.. bayangkan lah kain lap pun bermasalah.. i ni memang jenis suka membeli kain lap or kain alas makan ni.. memang sentiasa membeli.. tambah lagi bila tengok kain alas meja tu dah kusam je.. beli baru, kejap je rosak kain alas tu. sebabnya.. dia tak suka menjaga hal - hal ini.. kalau i lah bila kain alas tu basah, kita gantungkan sampai lah nanti time kita nak cuci kan. jadi tak lah bertaik lalat kan.. tapi dia tetap tak buat seperti yang kita suruh.. sure digumpal - gumpal kan nya.. beli lagi baru, jadi lagi cam tu.. tu je lah kerjanya.. memang pening i.. Ini dia dah balik.. sooo i pun mengemaslah kain - kain lap yang ditinggalkan oleh bibik i tu.. nak screen test.. mana yang masih elok dan mana yang perlu diasingkan..

ini sebahagian kain lap yang tinggal... memang banyak yang sudah tak ada. i rasa dia ni jenis yang kalau dah teruk kain lap tu, dibungkus dan terus dibuang lah gitu gamaknya. sebab i memang dah tak nampak lagi..


kain - kain lap yang kecik - kecik ni i beli di Giant. I rasa - rasalah sepanjang dia kerja dengan i, kain lap ni dah ada kurang lebih 6 bungkus.. tapi lepas i semak, tinggal hanya 1 bungkus 2 helai..so bayangkan kann.. sisa yang lama pun tak  nampak bayang. semalam i ke Ikea dan rembat 2 sets kain lap yang rege RM9.90 tu.. itu nak uji pulak pembantu yang baru nanti. cam ne dia gunakan kain lap tu.. tunggu lah je resultnya.


ALHAMDULILAH masa mengemas tu table cloth yang i beli masa ke Beijing in 2001 tu masih ada.. cuma napkins nya dah di'makan' oleh pembantu yang kedua sebelum bibik yang baru balik ni.. habis 12 helai napkins langsung tak bersisa.. sudah puas dicari, tapi tak berjumpa.. i takut bila dia noticed napkins tu bertaik lalat, tu yang dibuang terus.. sedihnya iiiii.. bayangkan lah.. kain alas yang dibeli about 13 years ago masih elok lagi. kenapa masih elok? sebab dijaga dengan elok lah kann.. i tau orang akan kata.. alahh. rete dunia..tak bawak mati. ye lahh.. i tau.. tapi kan kalau benda ni sesuatu yang berharga, kita sure nak jaga dengan baik kan..  
 

ada satu lagi yang i beli di Beijing.. Ada kesan gulai kat atas tu. sebelum dia datang kain alas ni memang putih bersih.. tapi sebab dia penyukkan maka gulai tu tak nak hilangkan. lambat dicuci..tak pe lah. nanti - nanti kita clorox kan pulak. heeee....sayang sebab ada sulaman yang menarik kat kain alas ni..
  
ALHAMDULILAH yang ni masih lagi ok. ini my fren yang bagi.. about 8 years ago dari India..  
disebabkan nak mengelakkan daripada yang atas tadi jadi mangsa tong sampah secara senyap - senyap, maka masa i ke Jogjakarta bulan June 2013, i borong alas batik pulak.. seee.. biar tak nampak cacat atas alas tu.. ada satu lagi warna biru. tapi dah nampak lusuh dah... walaupun baru 9 bulan digunakan..
dan yang ini pulak masa i ke Hanoi. dan shopping alas cotton ni.. memang cantik. i suka alas makan berwarna putih. bersihh gitu tapi kalau dapat bibik yang tidak berperasaan macam tu memang susah lah.. tapi yang ini ALHAMDULILAH.. masih belum ternoda lah.. heeeee.. sekarang ni kami dah screen test dah.. so yang tinggal hanya yang elok - elok je.. tunggu lah bibik baru nanti. cam ne agaknya dia menguruskan rumah tangga.. harap - harap mendengar katalah kann.. dua'a for me.. AMEEN..

27 comments:

  1. betul ke dia buang dalam tong sampah kak Yan... jangan jadi mcm bibik sepupu saya... tiap kali nak balik kg 2-3 beg barangnya... bila dia dah tak jadi bibik baru perasan banyak benda yang hilang, dari barang hiasan sampai kain baju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntah lah ye..mungkin ye mungkin tidak..tp so far tak de lah brg apa2 yg ilang.takat napkins je lah..

      Delete
  2. sama lah kita... kalau nak bercerita pasal maid memang tak pernah habis...hanya orang yang ada or pernah menggunakan khidmat maid sahaja yang mengetahui tentang perangai buruk mereka (memang ada maid yg elok perangai tp majoritinya yang tak elok)...

    bila maid balik kg... macam mana saya nak check beg nya... maid siap jahit 'mulut' bag tu... hehehe kita tengok pun jadi terkedu... hehehe

    selagi memerlukan khidmat mereka, kena banyak bersedia dari segi mental, financial, spiritual, fizikal dan banyak lagi....sabar sahaja lah yer Yan.. (yr faithfull silent reader)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks a lot Rdimple sebab sudi baca...

      mana nak.ter check lah bags depa ni.. i ni lah jenis yg x akan buat benda cam tu...tp so far z de lah benda besar yg ilang..takat kain lap yg hilang tah kemana...

      Delete
  3. hahahha like my bibik. semuanya "iya bukkk " .. "baik buk .... tapi tetap buat juga. Tak boleh dilrang nanti merajuk. Eehheekkkk ... ini sapa jaga hati sapa. I punya pun dah balik bulan 12 lepas. i prefer tak mau dah ambik .... walaupun sikaa mengemas tu .. ditanggung sendiri. tapi hati rasa lapang .... tenang .
    Mereka memang banyak meringankan beban kita .... tapi kadang2 memberi bebanan kejiwaan pada kita .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg banyak menyenangkan kalau depa ni ngikut kata..patut nya kita ni boss ikut lah cakap boss kan..ini tak..hhhhhh

      Delete
  4. Sabarlah Kak Yan risiko ada maid macam tulah. Bodoh tak boleh nak di ajar cerdeik tak boleh nak di pakai kekdahnyer.

    ReplyDelete
  5. aduhla mcm2 kerenah yek kak... iya buk iya buk tp tak ikut lak apa yg kite arahkan... takpe kak mungkin belum jumpa lg yg baik n sesuai ngn akak sefamily kot... syg betul alas2 meja ngn kain lap tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg tgh tunggu yg betul2 bagus lah..palimg tidak tak lawan kita lah...jadi hati x panas.

      Delete
  6. Macam nielah klu bibik tu kerja x ikhlas,memang semua kerja x memuaskan kita,klu diajar xnak ikut plk....
    semoga lepas nie dpt bibik yg mahu bekerja betul2.

    ReplyDelete
  7. memang ada baik burukla kalau ada maid ni ye kan kak yan

    ReplyDelete
  8. ala kak.. kite pun tension gak ngan bibik baru. sudahnye malam, kite cepat2 balik n masak.. kalau suruh menyapu tu, die sapu yg die nmpak jek. bawah kerusi, meja makan, die tak sapu. bile disuruh sapu balik, muncungggg... pastu suke tgk tv n tdo. huhuhu...

    tapi kalau die takde, susah jgk, sbb anak 3 org, kecik2, kelam kabut kalau kene buat semua sorg2.. kalau blk lambat, nk amik anak, nk masak, layan anak, baby lagi nk susu badan n nanges... huhuhu.. mmg advantage bibik ni, time kite masak, die jaga anak. time ajar anak 6 thn belajar n mengaji, die boleh jaga baby.. adela kan kak, pro n con nye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang agak susah bagi yg bekerja dan ada anak kecik...tp bagi sesetengah org maybe tak kesah sangat..akak pulak bila dah pakai bibik audah hampir 14 tahun..bila tal ada tu sangat susah..tambah lagi dengan kesihatan yg kurang mengizinkan..jadi sabar je lah.

      Delete
  9. dorg ni k.yan mmg style nak senang keje je. rasa rata2 majoriti mmg cam gitu. ada la yg betul2 ikhlas keje betul2 tapi blh bilang dgn jari. huhu!!!harap2 new comer maid tu elok le buat keje.

    ReplyDelete
  10. Pengsan bila ingat bibik ni. Saya bila ada bibik je mula la stress. Skrg ada bibik datang sehari 4 jam. Oklah bab bab mob lantai semua settle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah..ingat nak buat cam tu lah..tp tunggu nanti bila anak2 dah ke Indonesia...mungkin mudah sikit.

      Delete
  11. Dulu masa anak2 kecil bibik jaga anak aje...semua kerja rumah saya yg buat..sampai mak saya kata siapa yg bibik nie? skg anak2 saya hantar rumah pengasuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiii...lagi haru kan...tak pe lah..mmg macam.ni lah gamaknya kita yg pakai pembantu ni..

      Delete
  12. iya buk... hahaha..
    semua kain2 tu comfirm ar.. dia pakai buang je kot..

    ReplyDelete
  13. cuba kak yan kira botol perfume... cukup tak semua.
    hihihi

    ReplyDelete
  14. hehehehe... maid ni bukan tau nk berjimat.. de yg paham tu ok la.. klu x.. mmg x terjimat la

    ReplyDelete

cliks..cliks