cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, March 27, 2014

Tetiba ke Melaka.

Story on March 19, 2014 - Wednesday
Melaka.


Tak sangka lah pulak nak ke Melaka.. bukan pegi bercuti ye.. pegi balik hari je. pun bukan pegi bersiar - siar bagai.. wanna pick up my parents yang ikut  CiRah ke Melaka.. Dengan CiRah of coz my parents akan hanya stay dalam bilik je lah gamaknya...Lagipun My Mommi tak berapa sihat sikit.  That's why my parents asked me to pick them up there and brought them to Shah Alam.. Maka dalam pukul 10.30am gitu lah berangkatlah i berdua dengan Chef CiJu ke Melaka. ALHAMDULLILAH after about 1 hrs 45minutes sampai lah we all di Melaka. 



sampai je di hotel, terus masuk bilik depa ni.. tengok si kecik tu. pakai kasut i. bebudak kecik memang sukakan pakai kasut cam gini.. comel je kita mandang nya..We decided to have our late lunch dan keluar dari bilik. Then lepas tu baru balik semula ke Shah Alam.. Jom jengah Melaka kejap.. 


Melaka ada ni, Penang pun ada, KL dah lama. Patutlah Putrajaya nak gak. heeee..


Macam best je.. Indah gak negara sendiri. 


Memasuki jalan ni,melonjak hati nak explore tempat - tempat ni. Ye lah i rasa sudah banyak kali i ke Melaka, tapi takat pegi then balik. pegi then balik. kalau explore pun tu dia masa sekolah kat KPP Shah Alam tu. it was about 25 years ago kot.. or maybe around 30 years.. Mak aiii.. koman spana betul.. tu lah maka terus teringin nak ke sini.. terus berangan, that Friday masa nak hantar My Mommi and My Daddi back to Melaka, i nak jelajah Melaka.. 





menyusuri Jonker's Street. bestnyaaa..sebenarnya tujuan asal kan nak cari kedai makan. kami tak tau nak celah ke mana..


terjumpa road block, terus Abang Polis bagi arah. terima kasih ye banggg... Abang Polis bagi tau, elok makan kat Warung Cek Nah.. dia bagi direction.. akhir sampai lah kami di area depan Taming Sari tu.. tapi kedai Cek Nah tutup. cuma ada satu kedai di sebelahnya.. singgah lah kami. 


sian depa kelaparan. dan cuaca di luar pun agak panas perit.. membahang.. masuk je ke dalam ni, terus mintak air.. food yang disediakan pun berbagai.. nasi campur pun ada. western food pun ada.. ok lah tu kan.. nampak ambiance pun ok. bersih dan agak menarik decoration kedai ni..Ingat nak order makan panas- panas.. tapi wa sentap bila tengok yang ni.......


ada cencalok bebbbb.. terus tukar menu. 


ini wa punyaaa... sedappp..ada asam pedas lagi tuuu.


Macam - macam ada. 


semua dah lapar..




dan itu Tokey kedai.. Gaya ala - ala Wak Doyok.. kelas u.. Sangat ramah tamah. macam dah kenal bertahun.. Tetiba i boleh lupa nama kedai dia ni.. tapi nanti i edit balik pasal nama kedai dia ye.. senang je nak cari kedai dia ni.. bertentangan memang dengan Dataran Taming Sari ni. betul - betul mengadap jalan tu. Kedai Abah? bukann.. nanti lah ye.. i edit balik ye..Anyway food pun tak mahal. sedang elok je. lepas makan terus kami ke area sebelah.. nak cari ole - ole...




Lepas beli apa patut. terus lah kami hantar CiRah balik hotel dan kami langsung balik ke Shah Alam. tiba rumah dah nak dekat maghrib dah.. settle kerja hari ni.. so paln nak ke Melaka terpaksa di kensel sebab CiRah datang pulak ke Shah Alam on Friday tu.. memang tak de rezeki jelajah Melaka gamaknya.. tak pe,, nanti kita pulun yeee..

18 comments:

  1. lama dah tak pulang ke kampung halaman ni...

    ReplyDelete
  2. Saya sendiri yang duduk di Melaka pun teruja kalau balik Melaka kak...hehehehehe. Mari..mari...kasi meriah sikit Melaka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. for sure.. nnt tunggu hubby outstation boleh lah jelajah.. dia tak berapa suka.. hee

      Delete
  3. Tak apa kak nanti cuti2 Melaka, best jugak bunyinya tu.

    ReplyDelete
  4. oo kedai tu saya selalu jugak makan kat situ. foods nya sedap tapi mahai sket. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo mahai ke.. rasa macam ok je.. baik pulak tokey dia tu. siap bagi ticket parking kat akak lagi. hee

      Delete
  5. Replies
    1. memanglah.. tapi kan sometimes expenses agak mahai.. esp hotel.. nak yg best pasti mahal sangat.

      Delete
  6. Sejak duk utara, belum sempat singgah melaka. Straight balik johor. Kalau cuti sekolah, jammed. Nak cari hotel on the spot pun tak ada.

    P/s besar dah nephew yan. Macam baru saja tengok dia masa baby

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok sebenarnya Anim Melaka ni. i suka.

      Memang dah besar dah Anim.. kejap je..

      Delete
  7. Saya selalu ke Melaka pergi pagi balik petang...tapi bila sampai Melaka mesti blur tak tau nak singgah kedai makan yang mana satu... selalu jumpa yang kurang sedap

    ReplyDelete

cliks..cliks