cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, March 6, 2014

Nameste India - Buat visa di KL

Story on March 5,  2014 - Weddnesday

Hari ni planned nak ke KL nak buat India Visa.. kan dah nak jalan - jalan kannn.. janji dengan Kakcik Ella. but unfortunately macam - macam hal jadi pagi tu. memula set nak pick up her at Giant.. tapi masa breakfast nampak flat tyre.. aduiii.. nak ganti memang tak larat. terus mintak Ella came to my house and kira car poll lah ke KL..

Tapi tah macamana, tetiba Hubby kata boleh ke petrol pam dan isi angin. then boleh terus ke kedai tyre.. so cakap balik dengan Ella i will pick her up balik. tapi disebabkan masa tu my phone pulak kena barred. (malas nak bayar bil).. but after my phone active balik, terus i called balik Ella dan kira macam ok lah terus nak ke KL..

Tup - tup Ella kata kalau nak buat visa kena ada flight ticket. aduiii.. ye ke.. seingat i masa 2012 dulu tak ada lah pulak.. then confirm balik dengan group Cikgu dari Melaka ni, terus dia confirmed kan tak payah.. So, i pun terus lah ke KL without Ella.. Tapi cuak gak dalam hati.. But since Chef CiJu kata ada dalam email dia, so i tak heran sangat lah.. tunjuk je lah email tu dan suruh je depa print kan..

dari Shah Alam alam pukul 11.00am.. we used Federal Highway.. so smooth.. stuck sikit - sikit tu biasalah kann.Federal Highway.. then we arrived in KL at about 11.30am.. mak aiii. parking yang dulu tu (2012) dah tadak.. keliling dah berubah..cepatnya KL ni.. ulang balik kat area Mahkamah tu.. memang tadak parking space pun. terus ke Daya Bumi..  baru dapat.. easy pun nak parking kat sini..



parked our car at Dayabum. terus kami menapak ke Wisma Strait. Trading..seronok gak.. sebab this area hijau dengan pokok - pokok.. sedap sangat..



seberang ke sebelah sana.. laluan main road di sini tak terlalu busy..



masuk ke sini, boleh tahan lah ramai gak.. i terus ke counter dan tanya apa yang patut// memang tak bawak apa pum masa ke sini.. tawakal je lah..the receptionist suruh i queued to get the number untuk dapat kan service dari agent yang menguruskan. sama macam yang pernah  i buat in 2012.. meaning i tak bawak apa - apa pun kecuali passport. 

masa menunggu queue here, one lady asked my dan tanya nak guna which service.. i pun tak tau dan dia explained to me that i boleh guna premium service.. so i tnaya how? meaning i have to pay extra charge RM50 dan everything akan di guide and hanya memakan masa sekejap. kir amaam VVIP gitu lah gamaknya. heee. i kata OK.. then dia suruh i and Chef CiJu masuk Prenium Lounge. nanti ada seseorang will assist me.. 

then about 3 minutes waiting one lady came to us.. tanya ada form ke tak, i jawab tak, ada gambar tak, i jawab tak.. then she said NEVER MIND.. you can do yr pic there.. terus dia bawak ke bahagian registration.. took pic for 4 pcs.. Kat sini mahal.. sekeping RM10.. so 4 keping RM40.. My advise  ambik gambar siap - siap with back ground PUTIH. dia charge RM40 for 4 pcs tapi hanya guna 2 keping saja... 

DONE bahagian gambar.. then pergi bahagian registeration.. this lady tunggu we all took pics. then terus tunjukkan bahagian mana we sud go.. terus je ke officers bahagian registration. menaing no need u nak buat ONLINE.. dia akan buatkan for u di situ. just give her yr IC and PASSPORT..

Here, important you kena bagi CONTACT NUMBER INDIA and ADDRESS HOTEL di INDIA. kalau tak ada contact number or any hotel address, yr application akan dibatalkan termasuk fee akan burnt.. and the address must be yang betul tau.. Settle bahagian ini, we all diminta tunggu balik ke Premium Lounge tu balik. tunggu pun tak sampai 2 minutes terus dipanggil.. kat sini i kena bayar RM50 for PREMIUM SERVICE and RM40 for photos. 

Then terus dibawa ke counter pembayaran.. kat sini i kena bayar RM 167.80 (kalau tak silap)..then duduk kejap menunggu tak sampai 5 minutes terus dipanggil untuk buat bayaran.. terus diberi receipt dan diberitahu i boleh collect the visa n Friday.. meaning tomorrow. then kalau i nak ambik pun i dont have to wait till 4.30PM for collection time.. so i datang pukul 12 pun i boleh terus ambil my visa sebab i took PREMIUM SERVICE... seeeeee. 

kejap je dah siap. i masuk ke sini dalam 12.00AM.. terus siap dalam masa setengah jam.. tapi bagi sesiapa yang tak guna service ni boleh gak. cuma u have to wait n queue lahh.. kira macam i ni tak perlu.. maka tu yang sangat cepat..SELESAI sudahhh..


jalan balik menuju ke parking area..seronok memasing berjalan bawah pokok ni. sejuk walaupun cuaca sangat terik masa ni.. now pun bibir i dah pecah.. kering sangat semalam..tapi ALHAMDULILAH kawasan ini sejuk sikit. 


see... sejuk je.. sebelah tu Sungai Gombak dan Sungai Kelang.. my kids tanya longkang apa tu bu.. heeee...


sambil melihat dari jauh... Central Market.. banyak kenangan terindah di sini. heeee..


dan satu lagi bangunan yang cukup terkenal dulu lah. Dayabumi..


sempat pulakkkk. heeeeee..


ATTENTION..

1. mulai this coming Monday, March 10, 2014.. setiap pemohon MESTI menghadirkan diri.. tak de nya wakil - wakil lagi.. 

2. setiap permohonan MESTI disertakan FLIGHT TICKET...

ALHAMDULILAH.. kami terawal sikit.. So... tunggu esok RESULT visa kami.. tunguuuu...

26 comments:

  1. selamat bercuti kak, lama dah tak jejak area dayabumi tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear.. akak pun dah lama sangat.. macam jakun pulak ari tu. hee

      Delete
  2. waaa...bestnya akak dapt g jln2 jauh...teringin sangat nk pergi jln jauh...btw,selamat bercuti aka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti sure u boleh pegi.. maybe now belum masanya.. sabar yee..

      Delete
  3. wow bestnye pi travel :) mudahan segala urusan dipermudahkan Aamin :)

    ReplyDelete
  4. Ingat Aina sorang je yang banyakkk knangan terindah kat Central Market tu.

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Yan...India bahagian mana syok tu pergi ramai2..Saya baru-baru ini dapat free tiket airasia ke Cennai tapi utk seorang jer, nak gi sorang2 cam tak berani..kena beli utk hubby klau nak pergi., Kak buat bayaran visa ke India tu harga utk satu kepala ker?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dear...

      Akak nak ke Agra, Jaipur, Delhi and Kashmir

      Visa tu dalam RM161....cam tu lah..

      Delete
  6. yan..saya pun tak faham nape lama tak singgah blog yan. blog yang (i wonder why) missing dlm bloglist sebelum ni..
    tau2 nak p india dah..huhu..saya ni cuma jengok little india yg ada di ipoh ajalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terdelete kot.. mana tau masa adjust2 tu..

      Jom ke India.. he..hee. little india ye.. tak pe.. memula ke situ then nanti2 ke India..

      Delete
  7. Kalau boleh, jangan lupa ambik vaksin Typhoid...just as precaution ke India :)

    ReplyDelete
  8. perrghhhh....siap ada premium service...pandai betul depa buat side income...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun.. tapi menyenangkan why not.. esp bagi akak ni. jenis yang tak larat nak tunggu2 dan diri lama2..

      Delete
  9. bestnya nak gi cuti-cuti chenta ni.... jauh tu naik belon

    ReplyDelete
  10. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  11. salam..nk tanya..betul ke takbleh apply visa online?kena buat sendiri?

    ReplyDelete
  12. nak ikooootttt.... lama betol tak ke central market... tempat lepak masa kat kolej...

    ReplyDelete
  13. Nak ke India ghupanya ... Settled dah visa so anytime dah boleh terbanglah ni kalau tak sabar-sabar nak ber'namaste' dengan orang sanalah ya kak :)

    ReplyDelete

cliks..cliks