cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, February 13, 2014

Jenjalan Pulau Pinang - baru rancan - rancang..

Tomorrow we all nak ke Penang. so nak kena cari hotel. semalam satu malam mencari hotel di area Georgetown. semuanya almost fully booked. Ingat nak stay in Chulia Heritage Hotel like we did somewhere in 2011.. macam tu lah.. tapi penuh..cari - cari yang lain pun macam tu lah.. penuh. i dok berkira kenapa agaknya penuh ye.. baru teringat.. maybe sebab Valentine's Day kot. i mengagak saja..

dah verangan nak jelajah Jalan Chowrasta dan nak belanja asam jeruk lah.bukan i yang nak makan sangat. i boleh bagi - bagi kat orang kampung. heee.. saje  je lah kann..

pic credit to google..
I teringin gak nak berjalan dengan my family nak jengah tenpat ni.. Ke Penang Art Street.. Orang dah ke bulan.. i baru terhegeh - hegeh nak start engine kapal. (kapal ke bulan pakai kunci ke..hee) .. asyik tengok orang sana - sini tangkap gambar kat sini.. i telan ayaq liuq je lah.. so bila ada kesempatan ni i memang nak sangat nak pegi ke sini.. nak tengok hasil kerja Ernest Zacharevic ni.. tak dapat semua, dapat sikit pun tak pe lah.. i sanggup nak jelajah dengan family.. nak naik beca. heeee

Ernest Zacharevic is a young Lithuania-born artist who is "making a scene" on the streets of George Town, Penang. This comes in the form of beautifully executed wall paintings, or murals, at selected streets in the inner city. The project, known as Mirrors George Town, is part of George Town Festival 2012.



and this morning Chef CiJu cari - cari lagi, then we decided nak stay kat area Butterworth je.. or maybe semalan di Butterworth and another nite di area Georgetown. Ingat nak tinggal di Banana Boutique pulak. atau mana - mana lah..


Superior King MYR 158.00
Superior Twin MYR 158.00
Deluxe King MYR 138.00
Deluxe Twin MYR 138.00

ini adalah rate yang terdapat di hotel ini.. for me reasonable lah. lagipun we all nak ke sana tu sebab ikut Hubby sebab ada kerja di sana. nak jumpa authority. selalunya Hubby memang suka nak ajak i.. tapi kalau takat pegi teman dia je ke sana, then balik, memang i malas.. penat. bila Hubby kata ajak yang lain, terus je lah nak ikut.. jadi acaranya di sana tu takat jenjalan dan memakan je lah.. nak makan di LINE CLEAR.. gamaknya.. bukan nak beriya sangat lah.. 

Ok lah... tunggu je lah laporan i nanti..heee.. INSYALLAH. dua'akan perjalanan kami selamat pergi dan balikk.. AMEEN..

20 comments:

  1. Semoga Allah SWT mempermudahkan segalanya

    ReplyDelete
  2. teringin kak. tengok akak jenjalan ke sana aritu. nak cari wall panting tu. sakan lah besok ni..

    ReplyDelete
  3. selamat bercuti...sememangnya Pulau pinang sentiasa terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Nieda.. ni masih kat rumah. hubby kata nak pepagi, ni dah makin tinggi hari.. tengok je lah nanti..

      Delete
  4. Replies
    1. Iyo lah..nnt kita belikan utk awak..kalah org ngandung yeee...

      Delete
  5. salam akak

    sebenarnya saya silent reader akak dah lama. dan kebetulan saya tinggal di area georgetown. so ada beberapa tips saya boleh kasi pada akak..

    - boleh pergi muzium baru - made in penang. yang ini major dia dalah 3D street art. betul betul terletak di sebelah royal bintang hotel berdekatan dengan jetty. atau akak boleh pergi muzium peranakan pulau pinang di lebuh pantai.
    - hari ahad adalah car free day. mostly di area lebuh pantai. jalan akan di tutup. akan ada flea market. selalunya orang akan booking basikal. pusing tengok street art. bukan sahaja lukisan, tapi hiasan kartun besi bangunan etc. tips - banyak basikal pelik. so kalau kesihatan kak tak mengizinkan sewa basikal yang ada kanopi boleh naik 4 orang.
    - kalau di pasar chowrastar - beli meggi keluar produk my kuali - penang white curry noddle. dah dapat sijil halal. sangat sedap.
    - orang penang jarangggg sangat pergi line clear :) - lintas jalan kak akan jumpa nasi kandar ketapang. dekat dengan hotel penaga. nasi lemak dia sedap. or nasi kandar deen di jelutong, or you can try nasi kandar merlin - area padang kota. itu lagi
    wow. dan paling wow nasi kandar kg melayu air itam.
    - dan pada waktu petang di hadapan muzium islam penang selalu akan ada flea market juga. kami disini panggil old road walk. lebih kurang road walk di stadium.
    - hotel banyak akak - or you can try - motel. sebenarnya mostly motel di area georgetown biliknya lagi hebat dari bilik hotel. convert old building jadi boutique hotel. you can try - red inn heritage. cantik dan sangat startegik untuk pergi ke tempat lain. semua walking distance,
    maaf akak..terpanjang pula komen. apapun selamat bercuti :)

    Hafizah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hafizah,


      tq dear sebab sudi jd silent reader I..happy to hear that...thanks gak sebab banyak bagi tips ni..kalau boleh kali ni I nak pegi tpt yg I tak.pernah pegi lagi..

      sebab tu akak teringin sgt nak naik beca then ronda2..kalau nak jalan mmg akak kurang larat lah...

      lagipun kali ni pegi dgn mak abah..so nak santai2..jenjalan dgn org tua plus si capek ni lah...susah ni sikit sebab tau yg my diet akan crush punya...hancus pasti dgn food penang ni... merlin mmg best...penah cuba sekali..tp hubby mmg selalu makan situ...

      anyway thanks for all the tips..kalau dpt jumpa kan best...

      Georgetown tinggal kat mana ek?...apa2 pun akan akan stay kat PP island hotel...kalau sudi, jom lah kita jumpa...:-)

      this in my number 0192129958

      Delete
  6. Bacalah blog saya pasal Penang. Ada banyak tips :)
    www.nota-kembara.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear. .I dah baca dan dpt lah some tips from there...

      Delete
    2. Thank you. Saya duduk Penang. Lain kali mai, habaq la :)

      Delete
    3. INSYALLAHH...ni dah nak balik dah. di masa lain akan saya hubungi..kena lekat kat kepala lah nampaknya ni,.

      Delete
  7. InsyaAllah akak kalau sempat kita boleh berjumpa, kebetulan hari sabtu saya akan pergi ke pasar chowrastar. beli meggi dan jogging jalan kaki.
    saya tinggal di kawasan heritage juga. di quarters polis di padang kota .jadi memang sangat familiar di kawasan situ. dan if akak sampai malam ini boleh lah tengok sambutan chap goh meh, (baling limau cari jodoh katanya) di padang kota lama.
    Anything kak boleh telefon saya - 012-6988860
    tambahan tips - kalau penat jalan kaki area georgetown kak boleh naik shuttle bas. even di gurney pun dah ada shuttle. macam saya tak prefer drive di penang. boleh dapat tekanan darah tinggi.
    -jangan risau naik basikal. dan tempat sewa basikal pun banyak. walaupun kenderaan di penang agak "gila" tapi kebanyakan adalah bicycle friendly.
    -elakan naik train bukit bendera selepas pukul 11 pagi. beratur untuk dapatkan tiket boleh dapat tekanan jiwa. sampai di kaunter sebelum pukul 9. itu waktu terbaik.
    - if nak pemandangan indah cantik sambil mengopi boleh pergi ke st quay-tanjong tokong. romantik habis.. auww. hahahaha.
    - if nak cenderahati murah - cari di kawasan penang street (depan sikit dari pasar chowrastar jalan kaki sikit). agak berkualiti, boleh tawar dan pilihan banyak. batu feringghi- adalah sedikit cekik darah mahal.
    saya sangat sukakan pulau pinang-especially georgetown area - bak kata kawan saya merantau - penang seperti bandar kl tapi mempunya jiwa "tua"

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. esok dah nak balik dear.. thanks for yr info.. really help me a lot. cuma we all ni tak biasa jalan Penang ni kann. asyik sesat barat.

      sok tinggai sehari je lagi ada di Penang ni.. ingat nak naik beca.. nak bagi my driver tu rela sebelum tolak balik..

      puas hati.. hari memang panas membahang...

      hope sangat nak jumpa awak sok sebelum balik..

      Delete
  8. Kakak, try Georgetown City Hotel kot ada kosong. Pastu try pekena Mee Ketam Balik Pulau.. Sedappp...!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami tinggak tpt lain.. mee ketam dah tak larat dah.. perut sume sakan... kenyang bebenor..

      Delete
  9. kak yan...anak2 saya paling suka naik ferry lepas tu g bkt bendera sebelum balik lepak kat padang kota...nanti jgn lupa upload citer penang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kitarang kali ni tak ke mana2.. just makan dan jenjalan sekitar situ je..panas.

      Delete
  10. i belum lagi tgk street art tuh... sigh..

    ReplyDelete
  11. Mana cerita Penang tak karang2 lagi ke Kak Yan?

    ReplyDelete

cliks..cliks