cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Thursday, February 20, 2014

Mai Penang lagi - jenjalan sekitar Penang.. makan dan makan.

Story on 15 February, 2014 - Saturday
Penang 

Hari ni kami keluar agak lewat gak lah. dalam pukul 8.30am gitu.. cari dan cari tempat makan... ronda - ronda sekitar memang agak lengang. hari sabtu macam hari minggu. seronok gak bila tak de traffic macam ni. bahagia sungguh. Kami terus ke Merlin. ingat nak pekena roti canai.. tiba je tengok sekitar tak ramai di situ..sampai je, terus kami mintak roti canai. one of the staff kata, kami tak pernah ada roti canai. heeeee... ingat nak terus angkat kaki lah. nak pekena kat tempat lain. kami kata kami nak mai lagi nanti waktu makan tengahari. terus dia kasi warning.. kalau nak, kena awai lah ye.. sebab pukul 3.00pm selalunya dah habis.. kami kata, tak pe..kalau gitu kami datang hari esok, hari ahad. diia kata lagi, HARI AHAD MERLIN TUTUP..heeeee


jadii.. akhirnya kami makan je di sini. Breakfast Cum Lunch.. amik...these are the best dishes we had.. suka sangat. this resto bit different. macam taste melayu sikit. 


Pada mulanya kami kata nasi jangan bebanyak ye. tup - tup lepas makan sikit, terus mintak tambah. heeee. terjegil bijik mata mamat Mail ni. kan dah kata, sure mintak tambah. heeeee


Ini lah killer dish dia.. Kurma Kambing. sedappppppp....


ada gak kepala ikan. tapi we all tak makan lahh. 


tengok lah atas meja kami tu. 


sebenarnya tak ada plan tertentu masa kami jenjalan ke Penang ni.. so lepas makan, ajak je Hubby susur jalan di Pulau ni.. 


maka kami ke sini lahhh.. saje je..sibuk bonar dengan Street Art kann. maka ke sini lah kami...


suka pulak tengok tempat buruk - buruk ni.. 



seronok gak. walaupun kepanasan. heee..


then terus cari Jeruk Pak Ali. walaupun kedai ini kedai milik Cha Ya Nun Alif, i beli gak kat sini sebab bukan jeruk biasa. heee.


ini adalah satu product yang disuggest kan pada i oleh my silent reader, Hafizah..


cuci mata ye tengok pasangan sejoli ni..


i ajak My Mommi and My Daddi ke Masjid Kapitan Kling. tengok - tengok keliling kawasan masjid..


dalam pada sibuk i petik - petik gambar tu, tup - tup ada sekumpulan bebudak ni mintak i tolong i amik kan gambar depa.. so i tangkap kan lahh..ghopa - ghopanya tourists dari Korea.. sibuk lah kami sembang - sembang. walaupun batasan bahasa yang melanda.. jom jengah kejap ke dalam masjid yukk..



cantik kann. amik sikit je.. 


lepas keluar dari masjid tu, kami singgah kat Resto Nasi Kandar Beratur ni haahh.. nak basahkan tekak yang dah terlalu kering ni.. memang sangat kering.. tak larat lah nak pekena nasi kat sini ni haah.. 




sambung jenjalan. scrolling the beauty of Penang.. Tak nampak cam kat Mesia pulak. macam kat obersea.. bangunan yang memang sudah dibaik pulih. Penang ni was formally inscribed as a UNESCO World Heritage Site. 


sempat gak lah tengok salah satu mural ni.. dapat satu pun cukup lah. heee..


kami meneruskan our sempoi journey kat sini. saje - saje je ke area Batu Feringgi. Matahari cemerlang sungguh lahh.. singgah satu gerai ni. nak minum air.. dah kering balik tekak ni. hee..


gerai ni located depan Hard Rock Hotel..


Mee Goreng Mamat yang i mintak. makan sikit je.. bukannya apa tau. maybe panas sangat. air batu je yang sedap di tekak. 


singgah ke FOC pulak.. ada satu kat area Batu Feringgi ni.. 


ini lah budak yang bershopping di sini.. dapat lah dia selai dua t. shirt. 


otw balik, tengok pantai masih ada yang bermandi - manda.. kalau tak silap dah diberitahu that pantai di Pulau Pinang tak selamat untuk bermandi - manda sebab ada bakteria apa tah. i pun tak sure. 


sempat gak singgah di sini.. i tak tau dan tak perasan apa nama masjid ni.. ada sesiapa tau. 


cantik.. 



sebelum balik ke hotel, kami jejaki kawasan ni.. Gurney Road ye. depan pantai tu.. sebab malam semalam tu tak dapat nak enjoy this area. pack.. kami singgah sebab nak pekena Pasemboq.


ada Mee Rehus. tapi kureng..


tapi Pasemboq dia memang sangat sedap.. recommended lah this place. then lepas makan terus we all balik hotel.. memang sangat panas dan sangat penat. maka kami terus balik dan berehat. nanti malam nak keluar lagi .. makan time lagi. heeee. ingat nak menyusur jalan Penang ni. tapi kannn. bila dah panas - panas ni memang tak terbuat gamaknya. sedap lagi duduk dalam bilik.. 


ok lahh.. sambung sikit lah nanti. yang penat kena rehat. daaaa..


28 comments:

  1. salam....nama masjid tu,Masjid Terapung Tanjung Bungah....masa tsunami 2004,sini la tempat yg teruk kena...sebelah masjid terapung tu ada masjid lama(yg asal) tapi sekarang dah jd sekolah tahfiz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...tq..I mmg x sempat nak tangkap gambar kat entrance tu..cantik..

      I mmg ada nampak bebudak tahfiz kat sekitar tu...seronok ada kat situ..cuma tu lah..panas sangat. ..mcm nak tercabut kepala I masa tu..

      Delete
  2. Salam Akak..

    tak sempat kita nak berjumpa kan.. insyaAllah akak turun sini just roger roger awal. Saya bawa pergi ke tempat lain pula. Tengok nasi kandar merlin terus terliur, tak sempat nak beli sebelum buka office.. hahahaha.

    Betul penang memang banyak berubah. ada baik dan buruknya. tapi keseluruhan okay sahaja. cuma kalau pemandu kenderaan di penang boleh berubah... lagi bagus...hahahahah. trafik boleh tahan gila..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hafizah...

      tulah tak de rezeki..tp tak pe..hubby selalu ke penang..kalau nanti dia ajak lagi..kita jumpa ye...lagi pun project dia ada kat tepi higjway..right after toll nak masul ke penang bridge tu...

      merlin akak paling suka..food dia tak terlalu spicy lah...macam malay curry sikit...

      pasal drivers...ya allahhhh macam kat indon akak rasa..tak civilized betul...sikit2 horn...apa lagi balas horn dgn hubby lah..heee..

      Delete
  3. a must food to eat kalau p pineng adalah pasemboq ! dah lama tak ke pineng ni. heee selalu nya saya ke padang kota je, tempat lain tak tau jalan plak hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. PENANG cam be categorized as Culinary Heaven..macam2 boleh nak.makan..

      cuma nak cari jalan tu lah...fening sikit.

      Delete
  4. Kak Yan..lalam betul JM tak singgah sini...dalam byk2 mkanan tu JM terliur tengok pasembor tu..kuah dia nampak sedap...nyum2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap yang akak makan ni...pasemboq..

      masih fresh lah gamaknya..

      Delete
  5. pasemboq tu kuah dia nampak mcm best je..pekat

    ReplyDelete
    Replies
    1. pekat dan sedap.. semuanya lengkap. memang boleh try nanti.

      Delete
  6. Bila la nak pi Penang lagi ni, plan2 tak pernah menjadi sebab bila sampai Tol Juru ja mak dok lambai2 dah di Perlis...ahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa... awatnyaa.... dah dekat sangat tuuu. singgah kejap je pun ok dah tuu..

      Delete
  7. salam,

    betul ke jeruk pak ali tu cina punya? tp sy pernah tanya dgn org penang dorang ckp jeruk pak ali mmg org islam punya cuma tk surelah org bangsa apa... yg penting ada logo halal kan :) then air jeruk dia pun best leh minum hihi...
    tp klu yg jual2 kt mn2 yg bukan ali sy tanya mmg dorang mengaku cina punya... ada satu lg sy tak sure jeruk pak nasir...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..

      tak areef.. memang betul lah jeruk pak ali tu melayu islam punya. yg akak maksudkan tu kedai yang ada di Penang tu, kedai orang cina. tapi dia amik jeruk pak ali.. kira macam franchais lahh..

      Delete
  8. Lama dah x ke penang. Kecik2 dulu asyik2 penang bosan pula. Hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pegi tu Suzie. macam2 ada.. seronok kalau bab makan ni. sangat best lahh..

      Delete
  9. Salam.
    Kak memang terpikat betul dgn seni bina lama dan art street tu. rasa nak pi lagi.
    lain kali cubalah ke taman spice, memang best sgt. kalau anak2 jgn lupa ke Escape!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kakkk...

      memang cantik2 kak. cuma masa saya je yang tak cukup.. lebih pada cari makan je.. tu lah yg saya suka..

      Delete
  10. Saya teruja tgk cara Azian pakai skaf, menarik. Hari tu ingat nak tanya, tapi tak sempat! alih2 Azian entah kat mana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakkk...saya guna shawl yg agak besar.. tak berapa nak pakai tudung labuh,, tu yang saya guna shawl.. tambahan pulak saya mmg jual shawl yg besar2 dari Kashmir.. nak tengok keeee??? hee

      Delete
  11. Masjid tu dikenali dgn nama Masjid Terapung. Memang cantik sebab terapung di atas air bila ada air. Kalau air surut nampak tiang-tiang masjid tu dgn lumpur.
    Pasembur Edgecumbe Rd tu memang sedap. Selain situ ia juga dijual di pasar Malam Tun Sardon setiap Rabu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo terima kasih..I mmg x sempat nak tangkap gambar depan masjid tu..dalam pun cantik..kalau lah masa tu sejuk sikit sure lagi best..ini sangat lah panasnya...mengelegak...

      pasembur edgecumbe ye nama dia. I perasan gak nama.tu...mmg sedap..kalau nak ke pasar malam tu, adui..jauh lagi nak ke gelugur tu...tapi yg ni pun dah sedap sangat dahh...boleh ulanglah..

      Delete
  12. assalamualaikum kak yan....
    Ya Allah.. lamanya tak jenguk kt sini. udah le sy jenguk malam buta (bgn myusukan anak),
    tgk lak makanan2 dari Penang Tour kak yan.. adui... berkeroncong perut.

    Anyway, take care kak yan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam dear..

      hee..hee.. sian dia.. tu kena jengah Penang tu..

      Delete
  13. Penang ni, tang panas merelit tu yg saya tak tahan, nak nak musim panas kering ni ...:)

    Cantik interior Masjid Kapitan Kling tu..saya pernah study kat Penang selama setahun, tak pernah masuk masjid tu...

    Saya malas gi Penang selalu.....nanti makin berat badan ni! hahaha

    ReplyDelete
  14. Penang ni kalau pergi memang meriah dengan makan jela kan kak. Hehe. Bukan jalan tengok tempat sangat pun.

    ReplyDelete
  15. Penang mmg best.. penuh dgn bangunan bersejarah & makanan yang sedap-sedap

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it