cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, February 9, 2014

Bloggers masak - masak and Chef Adu in the Hauz

Story on February 8, 2014 - Saturday
at Abuain Kitchen Studio, Bangi

Semangat sikit i nak mengupdate my blog ari ni.. verangan nak buat terus masa balik semalam.. tapi mak aiii.. letih bebeno.. balik dari Bangi ni masa tu terlalu panas.. i kan macam Puteri Lilin.. panas - panas ni memang sangat tak tahan. the whole nite migraine sakan i.. ingat nak buat memalam, mata lak macam tak leh angkat. so pagi ni i terus lah dengan semangat nak menulis.. 

Dapat invitation for majlis Masak - masak Blogger dari Khairil Hakimin Mohammad.. beriya i katakan YA.. lepas tu panicking.. boleh ke. My Chef tu ok ke? tu yang i lambat buat N3 for the majlis.. sebab takut my chef pun  panic.. but ALHAMDULILAH happy sesangat.. semuanya berjalan lancar dan sangat meriah.. jom i story kat sini..


Masa memula sampai, sign ini tidak ada...kami sampai agak awal.. dah disuruh kena ada kat situ sebelum jam 9.00am.. makanya i dah keluar awal dan tiba kurang 5 minutes je.. bloggers yang i kenal memang ramai yang belum datang lagi. after some times sorang - sorang mai.. 


jumpalah Azie Azah.. lama sangat dah tak jumpa.. i ni jenis yang kurang bergather - gather dengan bloggers.. masa nya kengkadang tak sesuai.. makanya.. then masanya pun tiba..


tuan rumah pun memulakan pengenalan.. then terus session berdemo.. First dari Lutfi blogger A Glimpse of Makkah. First time i jumpa.. he and his wife, Najwa buat breakfast Arab style..


interesting menu.. tak lama kami tunggu, terus dah siappp.. tadaaa..



sedap makan dengan roti lah.. tak ada roti arab, roti melayu boleh. heee .. after some times.. our turned to do the dessert.. 


Chef CiJu kalut sangat.. tak nak masa dia masak tu, Chef Adu ada.. suka lah dia yang Chef Adu lambat sampai..hee..


barangan  yang diperlukan untuk membuat Butterscotch Bread Pudding..


he..hee..punya lah kalut Chef CiJu, sampaikan satu bahan tercicir.. so keluar kan balik dari baking bowl tu.. lawak sungguh.. see nak tunjuk betapa kalutnya Chef CiJu.. i kat sini takat membantu je. tak masak pun. gambar atas ni acah - acah je. heeee


bertanya itu ini lah yang lain tu. hee.. macam ye ye o je kann.. tak pe.. sharing the recipe.. so yang lain boleh nanti buat sendiri.. 


kurang lebih 40 minutes, adunan pun siap untuk dibakar.. sementaranya dikhabarkan Chef Adu dah nak sampai. maka kami ke ruang sebelah.. 


banyak food disediakan.. pot luck gak.. tapi memang i jadi tak lapar kalau dah rasa panas dan penat. tambah lagi syok bersembang. tak ingat rasa lapar.. haus je lah gamaknya.. 


manalah Chef Adu niii. lambat na naik tangga tu.. mengalahkan i yang sakit lutut ni. hee


tadaaaaa..


Chef Adu in the hauz.. introduction session  Chef Adu.. sangat ramah. not like in the tv for the first time i tengok dia..afer about 15 minutes, tibalah masa Chef Adu berdemo.. nak masak..




saje je letakkan gambar Chef Adu lebih kat sini. dia berdemo.. recipe nya very nice.. Kerabu or maybe can be called as Salad.. very nice. love it soooo much..


memang sedap.. tak malu muka i.. terus je i mintak rasa.. dah tu i duduk depan Chef Adu..


another recipe dari Chef Adu.. Strawberry Jam with Ginger Torch.. alahhh.. bunga kantan.. sedap but too sweet.. yang unique ni sebab dimasak strawberry dengan bunga kantan tu.. and bunga kantan tu boleh dirasa.. After taste tu memang sedap.. boleh cuba ye Chef Ciju..


then lepas habis Chef Adu masak, terus lah bergambar. memasing tka nak lepaskan peluang..bagi peluang kat Chef CiJu.. hee..


teringin lah gak.. ghupa - ghupa nya Chef Adu orang Johor.. sekapai kita.. orang Johor.. dia orang Keluang..


kemudian barulah kitarang memakan.. kat sini lah baru nak sembang - sembang lagi.. jumpa gak dengan Makcik Kantin yang kantin nya dah tutup. heeee..sorry lah kak tak dapat berbual mesra.. memang tak berapa perasan.. tapi INSYALLAH lepas ni dah tau dah mana dia makcik kantin. heeee


sweet moment bila bergather.. suka sangat dapat jumpa kak Azwa..happy to meet Iyra gak, Ain, Ayu, Ida.. sebenarnya ramai lagi yang i kenal sebelum ni tapi tak hadir.. harap - harap kita boleh jumpa lagi di lain masa.. AMEEN..


ini lah dia Butterscotch Bread Pudding Chef CiJu.. heee. tak sempat nak rasa. dah licing dah bila keluar ke bilik sebelah ni.. tak pe.. nanti kita buat lagi ye..


berpeluang lagi bergambar dengan Chef Adu dan kami sembang - sembang.. semedang dia makan kat meja ni, terus lah we all  sembang - sembang. He's very nice person.. peramah sungguh.. we shared about his experiences in culinary. .anddd he loves Bali tooo.. 



happy gak dapat jumpa Mama Ju.  yang for the first time bertentang mata.. lepas Chef Adu masak, session yang lain bermula. tapi i tak dapat nak tunggu.. sorry sangat.. mungkin di kesempatan lain boleh lama - lama.. apa - apa pun sangat sangat sangattt happy.. thanks to the tuan rumah.. semoga success terus.. sorry gak tak dapat pegi ke majlis Dr Hanie.. next time i singgah yee..

27 comments:

  1. Replies
    1. iya...tapi tiba tengahari gitu..tak sempat rasa chef adu punya recipe.

      Delete
  2. Bestnya...dapat jumpa Chef Adu lagi....:D

    ReplyDelete
  3. tak dapat pergi jugak yan..tak dapat tengok cheff cheff yang pandai memasak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe..mana tau ada rezeki, nanti2 boleh joint.

      Delete
  4. Suka tgk chef adu..bestnye dpt jmpa blggr..

    ReplyDelete
  5. Kakcik juga yang tak berpeluang jumpa Yan mahupun Chef Adu..

    ReplyDelete
  6. salam kak yan..
    nice to meet you..
    dear cheff ciju, ur puding tuh i dapat rasa dua mulut ja...
    takpa.. Alhamdulilah sebab dapat jugak merasa walaupon cheff yg buat nya x sempat makan..
    ngeeee..

    take care kak yan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dear..

      seronok mmg dapat jumpa semua..

      dessert tu nampaknya kena ulang lagi lah kan,,,

      Delete
  7. waaa... chef adu syookk nya dapat jumpa ;)

    ReplyDelete
  8. Walau Chef Adu tu femes tapi kakak lagi teringin nak rasa hasil air tangan Chef Ciju..
    Seronok tengok ramai-ramai berkumpul:)

    ReplyDelete
  9. beberapa kawan blogger yg dikenal spt Azie,Kak Ida..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke.. ALHAMDULILAH dah kerap jumpa dan dah mesra sangat.

      Delete
  10. Seronok nyer Chef Adu pun ada kat situ.. :D
    tetiba terasa macam perserta master cheff pulak hahahahaa :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. tu lah. my chef sampai ketar lutut nak berdemo tu..

      Delete
  11. Assalamualaikum Azian

    kita semua happy...terima kasih banyak2 pd Khairul Hakimin

    ReplyDelete
  12. bestnyer ;eh join xtvt camni..lg2 dgn geng blogger..btambah erat la hubungan.. ermm.. kita kat pntai timur ni xde event2 camni.. blogger pon xramai.or, lya y tak tahu/

    ReplyDelete
  13. I happy sangat dapat jumpa Yan dan Ciju. Lama tak jumpa kan?

    ReplyDelete
  14. Bestnya baca entri Kak Yan yang nie...gambar semua cantik. Suka sangat.

    Insyaallah panjang umur kita jumpa lagi ye Kak Yan.

    ReplyDelete
  15. saya tak buat2 lagi entry pasal gader2 blogger.. erghh..

    butterscotch pudding tu memang sedappp sangat kakkk...

    ReplyDelete
  16. salam kak... baru nyempat singgah... hehehe

    siyess sedap akak nyer Butterscotch Bread Pudding.. .. ;)

    ReplyDelete
  17. wow! interesting gak yang in yek... cam best

    ReplyDelete

cliks..cliks