cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, July 17, 2017

My small gathering dengan family and friends.


mengambil berkat sempena bulan Shawal lah katakan..
i made a small gathering dengan family and frens.
takut nak kata open house sebab agak tertutup gitu lah kan..
heeeee...
kena berbagi2 jemputan kalau i buat makan2 ni. 
main reason kenapa guests nya tak ramai, sebab takut tak terlayan dan tak puas hati nak bagi makan. 

usually and as usual lah bila we all buat makan2 suka masak air tangan sendiri. 
memang jarang guna caterer. 
malah tak pernah kot. 
sekedar tambahan food sikit2 tu kot ler. 

nak kata sedap sangat masak tu idok ler. 
tapi sekurang2nya kami hidangkan apa yang biasanya kami sekeluarga makan. 
memang longar lutut lah nak preparenya..
apa2 pun still we were so happy  dengan hasilnya. 

satu lagi i memang berhajat nak kumpul2 frens n family ni sebab dua abduls still ada kat rumah.
belum balik Bandung lagi. 
i panjangkan cuti depa. 
heeeeee..
sampai akhir bulan. 
nanti maybe raya haji  depa tak balik kot. 
I lak raya Bandung. 
ahaksss.


ini lah my big table. 
i buat kiranya macam buffet separuh lah. 
sebab mostly lah, the guests tak suka duduk jauh dari my big table ni. 
that's why i still prepare the plates and bowls and the table mats sekali kat situ. 
kiranya batch by batch yang makan. 
ikut turn. 
kena dapat turn yang lewat dan santai2 masa makan tu,  yang second batch kena sabar ler. 
heeeeee..
but selalunya smooth je lah..
sebab i timing kan guests yang mai. 
kalau family sendiri, depa tau nak makan sendiri dan biasanya ruang kitchen i penuh dengan family rapat i. 
depa sembang2 kat situ sambil makan2. 
some boleh terus ke dapur ambik food. 
heeeeeeeee
yang kat meja tu usually tetamu bebeno ler. 


since sediakan food yang berkuah2 ni, i prepared sudu gerpu dan chopsticks gak. 
suka hati nak gunanya. 


First, drink memang i suka prepare yang i sendiri suka minum. 
this time, i prepared Air Kelapa Muda syrup rose tau. 
i bought air kelapa muda yang memang fresh.
then i added dengan yang kotak dan yang botol. 
syrup rose tu i prepared sendiri. 
puas hati dengan 1 kg gula pasir. 


And this..
our main dish.
Laksa Johor. 
I rasa, memang food ini lah yang biasanya orang suka nak makan kalau beraya ke rumah i.
Pssttt!!!.. sambal belacan tu, bujang no 2 yang prepared. 
melesung batu ye..
sebab tu kasar bedegar chili nya. 
tak pe. 
janji ada sambal belacan. 


lagi satu kenapa i prepared Laksa Johor?
kan masa ramadan hari tu i tak terbuat. 
sebab 2 abduls tak ada kan. 
esp yang si kecik tu balik Malaysia terlalu lewat. 
so hari ni kira balas dendam membuatnya lah. 


saja je tayang banyak2 gambar.


dan ini paling win. 
We prepared Berasak dan Ketupat Loi. 
Makanan orang Bugis.. 
(tapi kami bukan orang Bugis.. belajar nak buatnya.)
MyMommi datang dari kampung dan bawak daun2 pisang untuk buat berasak. 
Daun kena daun yang betul supaya hasil berasak memuaskan hati semua. 


I lak prepared Rendang Ayam Kampung. 
Chef CiJu bikin Sambal Goreng NekMinah.


our dessert.
Ada Layer cake pemberian MIL CiTi.
and the rest 3, Chef CiJu yang buatkan.
Ada Brownies, ada Congo Bars, dan ada Red Velvet Cake. 


at 3 i dah prepared the table,
lega sebab masak agak awal. 
boleh rehat2 dulu sebelum received the guests. 


ehhh!!!..
ada satu lagi cake.
esp for me and MyDaddi. 


our birthday in advance.
today, MyDaddi's birthday yang ke 76 tahun.
and me?
minggu depan. 
heeeeee.. advance sungguh.
Chef CiJu bikin Cake Pandan Gula Melaka..
memang sedappppp.


our first guests.
Mas, Amani and Sani.
seronok si kecik tu makan Laksa Johor. 
Mona yang pernah ke Kashmir baru2 ni. 


Malam baru lah some of the family  datang. 
Saje je MyMommi nak bergambar dengan these 3 young men.
Abang Luqman dengan dua lagi ni lahir pada tahun yang sama.
1997. 
dan MyMommi lah yang tolong bela 3 3 ni 20 years ago.
Now all dah besar panjang. 


Ini my SIL.
usually depa ni mai tak pernah lengkap.
and today, semua ada. 


dan ini sama2 Darling Pya.
dulu Darling mai rumah i in 2014.
seronok have them around.
MyDaddi borak sakan dengan anak2 buah Darling. 


nak share kat sini. 
guests mai ada yang bawak buah tangan..
some ini haahh..
Fruit Cake and biscuits. 
dari Chef KoYa.
I also got sejadah dari Mekah.
ada gak yang bawak fruit.
MASYALLAHHH..
thanks to all. 


and majlis i habis at 11.30pm.
ini PamanMie dah nak balik.
tu pun took about 30 minutes baru betul2 meninggalkan rumah i.
semua masih busy sembang2. 


once semua guests balik, tepat 12.00am, kami nyanyi "happy besday" to MyDaddi.
seronok pulak.
ALHAMDULILAHHH..
semua lançar.
food pun cukup even cuak2 kami.
takut guest tak ada food.heeeee
INSYALLAHH..
umur panjang, ada rezeki boleh kita kumpul2 lagi. 
Semoga ALLAH memberkahi majlis kami ini. 
YA RABBB.

32 comments:

  1. semuanya nampak menyelerakan...betul tu biasanya lagi suka buat jemputan tertutup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah semuanya licin.
      Kalau tertutup lebih intimate kan..lebih mesra.

      Delete
  2. Assalamualaikum Puan Azian...mmg seronok tgk. gaya hiasan meja makan dan hidangan Puan..saya memang x lepas tau datang mengintai kat sini untuk "halua Mata" sendiri..Selamat Hari Raya Puan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam pn azi. Alahai seronok memang kalau dpt nak menghidang dan family pun seronok.. terima kasih sebab sudi menjengah..appreciate sgt dear.selamat hari raya to u too.

      Delete
  3. Assalam, Salam hujung syawal katanya.
    Wah..meriahnya food, laksa Johor paling win.
    Gambar bawah sekali tu, alahaiiii..sweetnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam dear..salam shawal yo u too..food yg selalu family makan. A must lah cam tu.

      Delete
  4. selamat hari raya kak yan..n happy birthday in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya dear...
      Alahaiii..akak upset lah boleh comment kat yr blog.

      Delete
  5. Laksa Johor Yan memang terbaik. Kuahnya saja pun boleh dimakan begitu sahaja... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kali ni macam x cukup kak..kena dilute banyak kali..but still ok lagi lah..heeeee

      Delete
  6. Selamat hari raya Aidilfitri sis.
    Semalam Mrs. A pergi open house ada laksa Johor juga bila anak makan katanya "ibu nape kuah laksa tak macam laksa" hahahha... dia tak pernah makan laksa johor itu yang dikatanya kari tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..haa...u sendiri suka ke tak laksa johor.

      Delete
  7. Mohon maaf sekali lagi ye kak .. jenuh usaha adjust waktu but still tak lepas juga :( kecewa sb memang dah ada kat sana & memang nak rasa burasak tu .. kekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe lah..tak de rezeki lagi tu..Insyallah panjang umur, murah rezeki, boleh lah nnt.

      Delete
  8. suke tgk akak nyer cara hidangan, walaupun kadang simple tp dh tambah itu ini penuh meja jadi nya...

    burasak n ketupat lui tu sedapnya.. dana walapun bkn org bugis pun suke mkn tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul dana..kalau nak jamu org tu rasa mcm tak cukup je..mula lah menambah itu ini..tup2 penuh meja tu. Nak menyusun tu yg d pening. Heeee.

      Berasak mmg awesome kan Dana.

      Delete
  9. Ketupat lui tu buat macamana ya. Macam best je tenguk burasak tu. huhuhu laksa Johor suka makan tak reti masak. huhuhuhu apa le orang johor ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berasak cara masak sama.. cuma Berasak dr beras. Ketupat lui dari pulut. Half cooked dgn santan. Then kena bungkus dan direbus. Kira food org Johor semuanya tu..

      Delete
  10. Bestnya buat rumah terbuka....tahun ni tak berkesempatan nak buat...inshaAllah tahun depn boleh buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat kecik2 je..
      Insyallah..next year jemput i ye..heee

      Delete
  11. table presentation selalu tak pernah menghampakan..suka tgk..hotel 5 bintang pun blh kalah..
    SELAMAT HARI LAHIR KAK YAN! in advance..semoga bertambah murah rezeki dan sehat sejahtera sokmo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..hee..suka2 je you..bila dah menghias tu rs puas hati..eeee..marah org hotel 5 bintang nnt tau.

      Thanks for the dua'a dear.ALLAH bless u..

      Delete
  12. akak favourite kite laksa johorrrrr arrrr sedapnyeee

    ReplyDelete
  13. Ya Allah kak, menduganya tengok makanan atas meja tu.
    Kalau saya ada dekat situ dah habis dah semua makanan tu haha gelojoh tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..hee...insyallah ada rezeki nnt akak jomput awak yee...selamat hari raya syed..sempat lagi kan.

      Delete
  14. Berasak / burasak / buras, kalau ada perayaan kat Sabah, orang Bugis rajin buat buras 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke.. kalau kat Johor waktu raya je lah selalunya..

      Delete
  15. Replies
    1. small akak tu dalam 50 ke 70 pax lah gitu dear... kira masih ok lagi lah tu.

      Delete

cliks..cliks