cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, July 11, 2017

Ceritera raya i - (1)


Kelakarkan..
cerita tunggang langgang..
yang kemudian didulukan.. 
yang dulu dikemuadiankan...

tapi tak pe lah..
janji ada benda i nak sembang kat sini. 
sambil2 tu simpan gambar2 yang dah diambik beriya2 tu. 
idok ler penat2 ngambiknya, then delete. 

anyway, i nak cerita hal raya kami. 
i ni dah makin malas nak tangkap gambar guna my camera. 
just guna handphone. 
itu pun rasa malas nak snap2 tu makin teruk. 
memang kurang beriya2.
so yang kat sini apa yang tertangkap je lah kan.


orait..
kami balik raya, sehari sebelum raya.
ada lah hal2 yang perlu dibereskan dahulu sebelum balik kampung. 
tak pernah terjadi sebelum2 nya tu. 
selalunya 2 or 3 hari dah ada di kampung sebelum raya. 


perjalanan kami so smooth. 
no traffic problem at all. 
i tengok kat google maps, arah ke utara was so bad. 
on the way back tu our friend ada called.
mentioned they he and the family terpaksa makan jam  11 jam..
ya ampunnnn.
travel sampai India patah balik gamaknya..


traffic macam ni je..
cuma kena berhati2 extra, sebab ada crazy drivers on the road ni lah.
heran betul. 


at the same time gak, my driver tu adakala masuk angin gak.. 
pecut sesekali lah.
bila Mak Bedah membebel, dia slow balik. 
tapi tak laju mana lah..
takat 120 or 130kk/h  je pun..
tak boleh ingat kalau 10 tahun dulu, ada dia pecut 170 or 180km/h. 
mau terbang kita dibuatnya. 
now dah tua, dia slow motion sikit. 
lagi pun Kak Timah kami tu pun dah lanjut usia dahhh..
so man man lai lah..
yang penting selamat sampai. 
dan yang penting kat belakang tu dah senyap sunyi tapi semua kena pakai seat belt.
kita tiba kampung memang waktu berbuka dah waktu tu. 


nampak tuuuu..
tugas ada dah menunggu. 
ini lah yang dimasak di dapur MyMommi. 
Berasak.
ada debut Burasak, ada sebut Buras.
whatever lah kan. 

kebiasaannya one of the dishes i akan masak like Rendang Ayam..
a must tu. 
so since i baru sampai maghrib, memang idok ler teman memasaknya. 
bila dah hampir agak lewat malam, i tengok Berasak ni masih lagi tersadai tak berikat, 
maka tugasnya dilangsaikan oleh i. 
kalau tak, i memang dah tak ambik dah tugas ni. 
anak2 buah and CiTi selalunya. 
then dekat pukul 1.00am baru mau direbus. 
waduhhhh..
jam 4 or 5 supposedly boleh diangkat. 
tup2 anak bujang i and anak bujang PamanMie yang mengangkatnya at 2 or maybe 3.00am. 
means, tak berapa tanak..
haru you. 
esoknya kena sekali lagi direbus. 
cuma hasilnya agak kurang baik seperti sebelum2 nya. 
tak pe, janji boleh makan. 


bukan takat Berasak dan lauk2 kami masak, tapi MyDaddi dah tempah nasi bryani for our small kenduri.


ada ni, lauk daging.  


ayam bryani.


dan kambing.
masak apa tah i pun kurang tau.
tau makan je. 


periuk dari rumah tukang masak. 

ok lah ..
itu cerita food dan perjalanan balik kami. 
then cerita tentang photography session pulak. 
memang selalunya failed lah. 


kenapa failed?
sebab tak pernah lengkap.
ada je yang tak ada. 
bab bergambar ni pun i macam dah kurang minat. 
tapi nampaknya kena gambar gak. 
especially nak gambar dengan my kiddos. 
Hubby entah hilang ke mana2 tah. 


makanya kami berenpat je lah.
eeeeee... i tu tak sedia lagi dah ditangkap gambarnya.
tak sesuai betul. 


yang ni pulak dapat ditangkap gambar candid kot. 
bersungguh dia tu. 


macam kecik je omel i tu. 
dia dah tinggi dah now. 


dengan MyDaddi and MyMommi. 
macam terkecik lah pulak depa dua tu. 


ini lah satu lagi yang dikatakan tak lengkap. 
sorang lagi my sister tak de.
gambar pun ditangkap tak clear. 
eeeeeee.. tak suka tau. 


gambar lepak2 dengan Abang Luqman.
Janggut Abang Luqman dan serabut tu. 


ini the kiddos with cousins. 
still another 3 tak ada. 


dan ini lah yang paling win.
tiap tahun depa tak pernah tak bergambar. 
mesti ada. 
semoga mereka berdua dikurnai kesihatan yang baik. 
semakin bahagia. 
sentiasa bersuka ria.. 
ameennn ya rabbbbb. 
Ok lah.
sikit cerita i masa raya tu..
nanti i ada satu lagi cerita waktu di kampung.
tungguuuu.

18 comments:

  1. Tengok mak pak kita bahagia..kita pun nak bahagia selamanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Anis.. rasa senang hati kita kan...
      semoga depa terus panjang umur.

      Delete
  2. Sedapnya lauk pauk tu. hehe. meriah tgk suasana bergambar sefamily tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH... org Johor mmg tak boleh tinggal Nasi Brani tu..
      meriah ala2 kami lah kan.

      Delete
  3. meriah lauk pauk, nampak sedap :) ...
    samalah kita kak, asal ambil gambar , ada saja yang tak kena :( ...
    nowadays, saya pun dah mcm malas nak pposing2 ambil gambar ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah kan.. kalau i ni mmg dah factor umur dah tu.. mmg tak bernafsu sungguh..

      Delete
  4. balikkk kg...alhamdulillah tak jem ye..
    to your parents..semoga mereka sentiasa sihat sejahtera dan kekal bahagia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilahhh..
      thanks for the prayer dear.
      Ameeennn..

      Delete
  5. TAK PERNAH rasa burasak .. boleh terangkan tak kak burasak tu apa..
    tapi beriani is my feverettt .. aaa makan panas-panas boleh bertambah jadi nyerrr . ehh bnyk sangat la feveret .. kekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu diaaa... saje je buh hurt besar nak bagi tau pasal dia x pernah makan ye...
      haiii.. kalau u dekat sini dan akak ada buat makan2, sure jemput u dah..

      Delete
  6. Bestnya cerita kak yan. Akak,burasak tu saya pernah tgk kat dlm nona. Kalau nona tak tunjuk, sampai sudah sy tak tahu ala bendanya. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cerita raya semuanya best kan dear..heee..heee..banyak merapu2 kan.

      Kalau u nak rs mmg kena tempah dr yg pandai membuatnya.

      Delete
  7. balik kg raya kl ni smooth je, tak jem mcm apa...

    sedapnya burasak, nsb raya aritu dpt rasa burasak, lepat lui n mcm2 lg masakan org bugis...

    senang keje abah akak, oder je siap yek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah akak pun smooth je.

      Berasak mmg best..tak pernah x sedap lah.

      Delete
  8. #rayakansebulan hehe salam aidilfitri kak..

    ReplyDelete
  9. Meriahnya suasana raya famili u Yan... berkumpul dan makan ramai-ramai...

    ReplyDelete
  10. Best kan raya sama2 berkumpul & makan2.. Taqobbalallahu minna waminkum.. Maaf Zahir Batin.. Selamat Hari Raya Kak Yan

    ReplyDelete
  11. bahagianya tengok couple yang bawah tu...moga terus diberi kesihatan yang baik dan ceria2 selalu

    ReplyDelete

cliks..cliks