cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, July 15, 2017

Julley Ladakh, Kashmir (18) - Sepanjang jalan ke Masjid Jamek, New Delhi dan dinner kat Karim's



Ehhhh.. asyik cerita pasal makan kan.. 
i sambung sikit cerita lapuk i ke India ye. 
tinggal sikit je lagi. 
sabaq yeeee.

After resting for hourly, i felt a bit fresh. 
decided to have my dinner outside. 
plus no food at the hotel . 

but before that i wanted to go to Jamia Mosque. 
I have been to India 4 times, and never been to the mosque yet. 
sedih betul . 
so this time, i really wanted to make it real. 
took the auto dan terus ke Jamia Mosque. 


ini kat luar area hotel. 
pilih auto yang boleh bagi harga agak murah. 
bargained lah kat sini. 


sort of this lah the auto. 
my first experience naik benda ni. 


at first dia letak harga agak not reasonable. 
then bargain n bargain, akhirnya dia kalah. 


melalui jalan2 belakang ni memang buat kepala i rasa macam nak tercabut. 
jalannya YA ALLAH YA RASULLULLAH..
soooo damn busy. 
calu aru.
berselirat manusia dan benda2 yang lain.


kenderaan were not only auto, but cars, lorries, trishaws, bicycle, buses even. 
semua kenderaan ada u kecuali, kereta kebab.
kalau boleh masuk agaknya, ada gak kat situ ye.


not only that, 'this' ada maaaa...


this tooooo.



masa ni kira - kira at 8.00PM cam tu lah. 
means that most of the shops dah nak tutup. 
itu lah lagi busy this area. 









sorry lah all my pictures not so clear. 
sebab tangan i bergegar naik auto ni. 
mana nak berpaut kat pemegang auto, 
mana nak tangkap gambar.
mana nak control dada i yang berdebar2 ni. 
seram naik auto you. 
but u need to experience it. 


kurang lebih 20 minutes yang menyeramkan tadi tu, sampai lah ke Jamia Mosque New Delhi ni. 
dah berkali2 ke India, but i tak berkesempatan nak ke sini. 
decided not to come during a day, i mai malam ni. 
a bit ok. 
not so hot lah.


menaiki tangga ni. 
pelan2. 
ALHAMDULILAH..
sampai ke atas ni. 


but i sedih sebab diberitahu, women are not allowed to go inside the mosque compound after maghrib prayer. 
alaaaaaaaa...
jauh2 mai, tak boleh masuk???


ha..haa.. 
gambar ni dah macam cerita idustan lah pulak.. 
sebenarnya dia tu mandang ke lain. 
i mandang ke camera..










tak tau nak adjust cam ne lah video ni. 
so ini lah outcome nya.. 
redha je lah. 

i just stood here. 
cudnt go inside after isyak prayer, prohibited for ladies only. 
I m not sure the reason why. 


masa ni dah masuk for isya prayer. 
i just stood outside and listened to the prayer. 
then slow talk balik dengan mamat yang jaga pintu tu, dibagi masuk you.
maybe dia kesian tengok muka i kot. 
I bagi tau, i datang jauh dari Malaysia. 
terus dia bagi masuk. 
ALHAMDULILAH..
tak dijangka. 
tercapai hajat sudah. 


hanya dapat tengok depa dari jauh. 
lagi pun i ABC masa ni. 


during eid i think all this places full occupied. 
Memandang dari jauh kawasan mihrab tu pun dah rasa bahagia. 
seronok tengok kawasan yang luas ni. 


ALHAMDULILAH ya rabb..


selepas tu terus jalan ke bawah dan menyeberang jalan.
menuju ke restaurant yang fofular tu lah.
Karim's.
ini adalah kali ke 4 i makan di Karim's.


A must tau kalau ke India kalau tak singgah dan makan di Karim's.


I makan nasi bryani.


I makan roti. 
Sedappppppp..


I makan kebab..
Ya ampunnnnn.
banyak nya i makan. 


the food, STUNNING, AMAZING..
Wallaaaaa.


masa untuk meninggalkan Karim's.
Balik dan terus tidur. 
perut penuh you..
Esok nak jalan lagi sekitar Delhi. 

16 comments:

  1. sis travel solo ke India? wah..memang berani.massive respect.boleh bayangkan sebab saya selalu tengok hindustan.lawa masjid tu, sayang sungguh hanya tengok dari kejauhan

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee... dah dua kali ke sana sorang.. First time masa ke Kashmir (Srinagar) in 2012..
      dan ini masa ke Ladakh. INSYALLAH ok kot..kena buat research banyak2. baru boleh pegi.

      Delete
  2. assalammualaikum Yan, alhamdulillah aunty dapat solat jama' zohor ngan asar kat masjid tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalakumusalam aunty..
      oo ye ke .best time lah tu kan..
      saya lepas maghrib mmg tak dibaginya..
      still alhamdulilah dapat gak masuk.
      anyway, happy to see u here. heee

      Delete
  3. Dapat masuk masjid kena hashtag #MasjidDestinasiku. Hehe. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH..
      ooo ok.. next time i buat..

      Delete
  4. Sibuk sungguh jalannya, macam2 Ada, sesungguhnya sangatlah meriahnya, dapat dibayangkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cam tu lah..kalau siapa x tahan boleh muntah ijo..

      Delete
  5. beraninya kak Yan..dah la travel sorang...naik pulak auto sorang..tengok keadaan keliling langsung saya tak yakin dengan keselematan. Syukur takde benda tak diingini berlaku kat Kak Yan..selalunya orang niat murni time travel InsyaAllah dilindungi Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi zila.. kat sini manusia ramai.. bukan belah belakang2 bannunan.. memang manusia tu mak ciiii..
      insyallah tak ada apa yang menakutkan.. lagi pun ramai je yang menolong.
      u pun apa kurangnya. lagi hebat dr akak.

      Delete
  6. Sampai dah ke India akak yer. Saya baru sampai Jalan Masjid India ajer la. HAHAH! Anyways, seronok kan jalan2 mengembara ke tempat orang. Pelbagai gaya, culture masyarakat di luar sana. Menyebabkan kita akan rasa syukur dengan apa yang kita ada dan mereka tiada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Nany.. i dah ke sana 4 kali. macam2 yang dapat dilihat dihadam.. semua ada.
      ALHAMDULILAH.. happy sangat.

      Delete

cliks..cliks