cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, July 24, 2017

Julley Ladakh, Kashmir (20) - exploring new food in Delhi


Mission yang terakhir di Delhi.
I nak makan.
i nak cuba some food yang ada di Delhi..
Kalau dulu masa arwah yang jadi tour guide i ada bagi tau yang i teringin nak makan street food di Kashmir. 
Haram tak dibaginya you. 
memang i tak merasa langsung. 

Tapi dengan chota bhai sorang ni dapat i merasa Pakora di Pahalgam. 
and some food in Ladakh. 
so bila i sampai di Delhi, tak de siapa nak melarang. 
satu je yang i sud bear in my mind, makan yang panas2 tu. 
oraiiittt..
i cuba. 
kalau cherry berry, kita makan ubat. 
sonang kan. 
mencuba tak salah.


to tell you the truth, ini bukan street food.
but i think this was the first time i merasa makan this.
depa panggil Momos.
biasa kita dengar kat Malaysia adalah Chicken Dumpling. 
Sedap. 
i suka makan panas2. 



Satu pinggan pun i boleh habis kan. 
no hal .
tapi jangan makan benda lain lah. 


Ini might be normal to all of us too lah.
Roti cam tu. 
tapi yang i suka adalah bentuknya.. 
beza dengan yang biasa kita tengok kat Malaysia. 
I rasa i pernah makan roti cam ni masa travel ke Jeju, Korea. 
Kat Baghdad Restaurant. 
Memang sedap. 
Banyak gak lah  food i rasa masa di Ladakh. 
tapi typical Indian food lah.
tapi ni i nak share my experience food di Delhi. 
esp street food. 
cuma gambar je yang tak ada. 
tak sempat..
sebab sibuk makan. 
heeee


Well, the restaurant yang i pegi masa di Delhi dan stayed kat Karol Barg. 
Di sini. 
Ramainya manusia, makkkk aiiii.



Dua tingkat. 
Bawah bahagian food dan ruang makan kecik je. 
Dan ruang makan, di bahagian atas. 


pilih lah mana satu yang berkenan.


Ambik Paratha dia. 
sedap weiiiii...
sedappp.


tapi cutney dia.. 
tak songgup i. 
cuka dia memang kuat. 
depa ni jenis yang makan masam2 lah..
and that's not me.. 


then petangnya i ke sini lagi. 
i nak pekena dessert.. 
i makan ni. 


apa ni?
Ini Rasgula. 
sedappp..
dari apa ni?
dari susu segar. 
besttttt.
 

ini pun i lagi suka.
Gulab Jamun.
Sedapppppp..
maniah.
sangat.
kalau tencin manis, jangan cuba2 yeeee..



masa memula i makan di Ladakh. 


Dan iniiiiiii...
i lagi suka. 
Rasmalai..
perghhhhh.


Sangatt..
i jenis yang suka bersusu2 ni kan..
memang jadi.


m not sure apa namanya..
janji i tunjuk, then makan. 
baru tau sedap ke tak sedap. 


Macam2. 


Esoknya, breakfast i pekena ni. 
Poori Chana..
Pedassss..
tapi best. 


breakfast kali kedua pun i pekena ni. 


puas hati. 
sesiapa yang stay kat sini, highly recommended. 


Malamnya i pekena Dosa.
Memang tak rasa berdosa lah makan saja. 
heeeee
besar kedabak. 


ini all street food. 
jommm.


ayaq limau dia fresh.


i pekena yang ni. 
i tak ambik yang berais. 
better avoid. 
minum fresh. 


ini Panni Poori. 
Tak tau nak habaq cam ne rasanya. 
masam2 sikit. 
tapi i suka kelongsong Poori tu. 
best...
i pekena 2 bijik. 
at first memang weird sikit rasanya..
tapi lama2 sedap weiiii.


pagi esoknya i pekena Garam Chai. 
Teh Panas. 
sedapppp. 
tip, jangan guna glass depa.. 
pakai paper cup. 
insyallahh..

ALHAMDULILAH..
i rasa seronok
INSYALLAHHH.. 
nanti i nak pekena yang lain2 pulak. 
i nak explore some of the famous shopping place like Dilli Haat pulak. 
nak shopping sakan. 
tapi i nak ke sana maybe end of the year.
agak sejuk. 
INSYALLAHH..
kumpul duit dulu yeeeee..

Ok lahhhh.. 
last cerita i di India. 
i memang suka. 
Memang jadi kenangan..
and i love it sooooo much.
nak jadi real traveller, berkunjung lah ke India.. 
baru real. 

12 comments:

  1. macam-macam jenis makanan yer ada....menarik untuk dicuba. Bilalah boleh berpeluang ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam2 ada. Samada berani or tak berani cuba je. Insyallah one fine day u akan ke sana.

      Delete
  2. Ada sorang bekas rakan sepejabat dulu cakap, makanan di India sedap tapi kalau tak biasa jangan berani-berani makan... boleh memudaratkan... betul ke Yan? I suka manis-manis... tapi kalau dah terlalu manis tak jalan jugak tekak I.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memudarat tu takat cherry berry lah sis..
      tapi kena tawakal lah kot. i macam tu.. mind set kena ubah dulu..
      and get ready wt all the bat lah.. INSHALLAH kot..

      Delete
  3. Waahhh. Sedar tak sedar, ni dah entey ke 20pasal kashmir.. Tahniah kak yan

    ReplyDelete
    Replies
    1. berakit2 ke hulu ye. heeee.. jenuh nak ngabiskan nya.

      Delete
  4. Belum pernah coba makanan makanan india itu kak Yan. Ternyata sedap sedap semuanya ya... susah cari makanan india di Bogor sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indian food di Malaysia beda dgn yg ada di Delhi. kalau di India pun ada dua jenis makanannya.. ada yg South India dan ada North India. beda banget Gun.

      Delete
  5. yelah nk dtg sana kene try makanan nya jgk ye kak... kadang street food lg sdp dr di resto

    geram tgk manisan2 nya... nampak simple je... depa mmg kuat btl mkn dessert bersusu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul dana..
      akak cuba je.. tak nak dengar apa org cakap. akak nak tau..
      kalau mmg sakit, dah mmg sakit lah kan. heeeee

      Delete
  6. assalamualaikum..
    alaaaa dah habis dah kesah india/kashmir ..bila nak pi lagi?
    gulab jamun, rasmalai, rasgula, pori..dah expert ye dgn nama2 makanan diorang ..saya biasa dgn paratha je..:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam..
      akak nak pegi next year.. nak ikut? heee

      ye.. mmg dah expert.

      Delete

cliks..cliks