cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, September 19, 2014

Pertama kali ke MATTA FAIR.....

 Story on Sunday, September 7, 2014

PWTC


everyone knows about MATTA FAIR yang baru je habis berlangsung for 3 days since Friday, Sept 5 till Sunday Sept 7, 2014.. Seumur hidup i memang tak pernah jejakkan kaki ke MATTA FAIR ni.. hanya tau ada je.. sometimes ada yang bagi tau, ada fair.. tapi entah macamana tah, gara - gara salah info pasal ticket ke New Delhi in April 2015 sekitar RM600 je, melonjak - lonjak hati nak ke sana. Hubby pun kata, pegi lah..maka ter ke sana lah i and Chef CiJu.. sah - sah Hubby tak akan pegi..

all the way, memang smooth.. hari minggu lah katakan.. once sampai area PWTC tu, mak aii.. parking melimpah ruah.. i pun macam biasa lah, valet parking.. terpaksa lah kan.. dah lah lama sungguh i tak ke area ni.. sangat lama lah.. i think maybe around 5 years kot tak ke sini.. terus parking di Pan Pacific Hotel.. (eh.. ini ke nama dia now? hotel ni kan selalu tukar nama.). naik terus lah ke bahagian lobby PWTC.



terus je jalan..




sebenarnya kami tak terus beli ticket.. kena isi perut dulu.. yang ada food di PWTC lah.. dua dengan Chef CiJu, beli sandwich, mee hoon and drink.. RM26.. tu dia.. ye lahh.. nak wat cam no lah kan.. 




beli ticket.. murah je RM4 sorang..




dapat lah segala woven bags ni.. 




kami ni terus je lah ikut orang yang di depan kami.. sampai je kat  area ni, terus tanya, "mana Malindo counter?".. depa bagi tau, Malindo tak ada counter sendiri.. terdiam.. so yang semalam tu kata dia dapat RM600 ticket to Delhi using Malindo, dapat kat mana ek?.. bila dah diberitahu gitu gini orang information counter tu, maka kami kena ke bangunan lain..most probably international flights.  aduiiii.. nak menapak weiii..




pelan - pelan lah... and ALHAMDULILAH.. kami sampai ke area International destinations. 



we directly went to Japanese Information Counter. 



since kami memang ada ura - ura nak travel ke Jepang ni, so we decided to take more informations on Japan.. cerita Malindo tu berlalu begitu saja.. 




smileee..



helpful betul dia ni.. Masa Han.. banyak benda yang dibagi tau berkenaan Jepun.  kami gak dibagi info berkenaan all the good transportation masa di Jepun nanti.. 




kami gak teringin nak naik ni nanti.. nak kena dapatkan info betul - betul ni.. mau rabak pocket kalau tak betul - betul well planned. 





we plan nak ke during spring. nak tengok sakura bloom bloom gitu.. permintaan anak bujang i.. Abang Luqman...





masa meet up with my frens HERE, Mem Yanie ada beri kan kat i, this information.. nanti boleh lah usha - usha... specific areas yang we all nak cover adalah NARA, KYOTO, OSAKA, KOBE, HIROSHIMA, and TOKYO.. moga - moga terlaksana lah... now sedang study dari blog - blog Otai2 yang dah ke sana ni.. like NARAMAS  nanti i nak kacau - kacau akak lagi yee.. ,  KAKI BERANGAN,  CHAWANNA,  WANDERLUST DJ,  gigih akak membaca blog awak JARI MANIS, I AM SKAMPUNG,  kalau about tips, i tengok kat sini gak. SAFIYYA, SAFUAN, and banyak lagi lahh. dua'a yee.. mudah - mudahan tercapai..




sebelum balik, we went for lunch lat hotel sebelah tu.. lapp sangat... 



we took buffet lunch.. RM86 per head.. jommm layan..






i ngap buah dulu then spaghetti.. carbonara ada chili api lagi.. bagi terangkat. 




teh tarik Chef CiJu.











saje je tanyang lelebih dessert ni.. sukaa



last but not least.. mesti pekena dessert yang sebegini.. BREAD PUDDING.. wallaaa.. sedappp..tapi tak leh lawn Bread Pudding Chef CiJu.. (tolong buat yeee...mengidam)..




time to go... 



perancangan travel tahun depan..

1. January - Pachitan (tengok sedara mara Hubby).. cuba google this place.. sangat cantik..
2. February - Bandung langsung ke Sukabumi - tengok sekolah anak - anak.. 
3. Kota Kinabalu - wedding cousin.
4. April - Japan.
5. Company trip yang masih tak tau nak ke mana.. apa kata Turkey.
6. October - plan nak ke Kashmir lagi for autumn.. 

sadaqallahul azim... hanya perancangan.. ALLAH yang tentukan.. nak korek tabung mana niii..


23 comments:

  1. Kena kampoi bulan Dec nanti penuhkan tabung Kak Yan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH.. separuh tu mungkin jadi.. separuh tu tak sure lagi..dua'a kan je lah yeee..

      Delete
  2. seronoknya kak yan nak berjalan2..semoga dipermudahkan planning tu.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. he..hee.. baru plan dear.. ALLAH is the best planner.. tak tau cam ne nanti.

      Delete
  4. wah .....dah berderet senarai tahun depan.
    Kat mana Pachitan? tak pernah dengar sebelum ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nieda.. tu rancang2..

      Pachitan tu border Jawa Timur and Jawa Tengah... cuba lah google..

      Delete
  5. Salam k yan.. saya x prnh miss matta fair..hehe. .. kbtulan ade info kaunter jepon, seronok ambik maklumat..hehe..cuma ade sedikit kekecewaan, ada staf mika ni yg x bp arif tntng info2 yg ditnyA..cnth: mika kta railpass beli dlm jepon... setahu saya, railpass kena belik di negara masing2. Dn adela a few other inaccurate info. .huhu. ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalm dear.. oo ye ke? tak pe.. i will study more n more.. esp dari blog2 yang ada.. Farikica nak pegi sana ke? bila? or dah pegi?

      Delete
    2. Insyaallah ujung thn..hehe... tngh bca2 dan kumpul2 ape yg patot...

      Delete
  6. baca blog akak ni, kalau tak terasa lapar mmg tak sah! :P, semoga dpt bersakura di Jepun next year!

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee....

      tak sure lah samada dpt tgk sakura or not.. mahal sikit waktu tu..

      Delete
  7. salam.. kak yan.. nak ikuutttttt!!
    uuhuuuu...

    ReplyDelete
  8. Saya pergi Matta Fair sekali aja so far,that was back in 2006, few months before we getting married..:) Mmg berbaloi sebab beli pakej honeymoon to Bali :)
    Dulu takyah bayar masuk Matta Fair ni...

    Tak pernah tau pasal Pachitan...lepas Google it out baru tauu..oooooo..dkt aera PD rupa2nya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo nooo...Pachitan tu kat Indonesia lah DZ..

      Delete
  9. Assalam Yan
    Hihi, dlm cerita menempah perjalanan pun Yan tetap cerita "jalan-jalan sambil makan". Hampir seperempat tahun tak mengunjungi blog Yan ni. Be happy and stay healthy, always!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam Pak Temuk..

      hee,,,heee ye Pak Temuk.. kami ni mmg jenis yang suka berjalan dan suka makan.. maka nya Pak temuk.heeee

      Delete
  10. Saya selalu tak pergi Matta Fair yang dibuat di Penang, walaupun 2 minit memandu ke tempat itu. Ini disebabkan tawaran istimewanya itu tak kena dengan masa saya cuti....jadi melepaslah....

    Tak apa Puan Azian. Kacaulah saya kalau nak tanya pasal trip ke Nara, Kyoto & Osaka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nnt sy nak tanya lagi dgn akak... masih belum habis plan lagi ni..

      Delete

cliks..cliks