cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, March 2, 2020

Recipe - Sambal Taun Kerang.





RECIPE.
SAMBAL TAUN KERANG.



last N3 i tunjukkan gambar Sambal Taun kan. 
ada yang dok tanya pasal recipe nya. 
ok sini i share lah ye. 

Hubby teringin nak makan Sambal Tahun Kerang. 
Plan nak beli di area Kuala Selangor lah kan. 
Lepas breakfast terus lah mencari di Pasar Pantai Remis tu. 
beli 2 kg je. 
nanti nak kena rebus dan kupas. 
wahhhh!!
isteri meetali lah i kiranya. 


i rebuskan. 
guna sikittttt je air. 
bagi dia meluap kejap dan tutup api. 
jangan sampai depa ni semua tersengih tau. 
nanti tak sedap. 
biar dia semua malu2 tertutup gitu. 
nanti kupaskan je. 
jangan takut nanti tak boleh bukak cekerang dia tu ye. 
tu dah kira ok sangat. 


dah siap kupas. 
i bahagikan 3 bahagian. 
ini sikit kita buat Sambal Tahun. 
sikit lagi buat rencah Kuew Tiau. 
some ingat nak buat Sambal Kerang lah kot. 
tengok lah mana satu yang jadi nanti ni. 
hehehehee..

i pernah shared the recipe. 
mana2 yang nak cuba boleh refer kat  S I N I   ye.. 
tapi version lama ni kira macam i baru2 pandai nak buat lah. 
dan yang ni kira sikit pro lah kunun2nya. 

so get ready with all the bahan2 lah ye. 
ini bahan2 penting. 


cili api dalam 100 biji.
kecik2 je size dia. 
tapi pedas sampai ke bulan.
halia dalam seinci setengah.
Lengkuas muda dalam 4 inci. 
bawang kecik dalam 5 biji.
lebih sikit pun tak pe. 


bahan penting lain.
tempe dalam daun pisang tu 5 keping. 
potong kecik2 tau. 
tauhu dalam 3 keping. 
potong kecik2 gak. 
then kerang rebus tu. 
itu dalam sekilo kot.
sekilo yang belum kupas ye. 
bahan mentah tadi tu dihiris halus tapi bukan cili tu.


bahan2 yang sudah siap dipotong2. 


air kita jerang dulu sampai mendidih. 
then masukkan chilies. 
i pakai chili yang kecik2 ni. 
kira2 dalam 100 biji tau. 
pedas yang ni.


selepas cili agak lembut masukkan bahan2 yang telah dimayang tadi. 
dan masak lagi. 


masukkan santan..
i guna santan kotak je. 
kalau nak rasa lebih authentic maybe guna santan asli kot. 
ni kita nak mudah je. 
gunalah sekotak. 


masukkan tauhu..
kalau dalam N3 yang lalu tauhu ni i goreng dulu.
sebenarnya kalau orang jawa tauhu tu dibiarkan gitu je tak perlu digoreng.
biarkan kejap.
let it cooked lah kan. 


masukkan tempe. 
tempe pun i tak goreng dulu like what i did before this N3. 
kasi itu tempe masak sikit. 


masukkan kerang. 
kerang ni i beli dan rebus sendiri. 
baru lah sedap. 
kalau nak mudah belilah kerang yang dah siap kupas. 
hubby tak suka yang macam tu.
ini lagi fresh katanya.


ini kira process yang terakhir. 
lepas masukkan kerang biarkan kejap. 
bubuh lah garam dan penyedap rasa. 
jangan lebih2 ye sebab santan dah lemak.
kerang dah lemak gak. 
ada gula gak sikit tadi.
so secukup rasa saje ye. 
then dah siap. 


dah siap dah..
boleh dah dimakan. 
kalau buat banyak masukkan dalam bekas kecik2 then frozen kan. 
nak makan tinggal hangatkan je. 


hubby suka cicah dengan Daun Meranti. 


ALHAMDULILAH..
selamat mencubaaaa..



12 comments:

  1. sedapnya kakkkkk rs cm dah lama x mkn kerang

    ReplyDelete
  2. Terliur SA tengok...nanti nak cuba buat ikut step by step akak ajar ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess.. sila kan.. pakai kulit lembu pun sedap. katanya lagi sedap lah.

      Delete
  3. Sedapnyeeeee... Terasa² plak dalam mulut ni haaaa 😂

    ReplyDelete
  4. wahh daun meranti stail kampungan tu wak pon dh lama x makan., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi ranti sekarang dah tak pahit lah wak.. kalau tanam kampung mungkin masih pahit2 kot.

      Delete
  5. tak dapat bayangkan rasa pedas tu mcmna, 100 biji cili bnyk tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pedas you. akak tak tahan. tapi itu lah uniquenya sambal taun ni.
      pedas tahap gaban.

      Delete
  6. 100 bijikk cili api...mau berasap telinga tuu..

    ReplyDelete

cliks..cliks