cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Tuesday, January 28, 2020

Teman sekelas terima menantu pertama.




Dapat jemputan kawin dari my friend. 
ramai gak dah kawan2 seumur i dah menerima menantu. 
ada yang dah bercucu pun ada dah. 
ex school mate/classmate/dormmate tahun 84/85.
dah masuk 50ties ini sesuatu yang pasti lah. 
some late 40ties pun dan menantu kan. 
me maybe soon kot. 
hehehee..
INSYALLAHHH..
biar depa dah berumur sikit lah baru i terima menantu. 


i went to the wedding dengan Abang 'Imran. 
Hubby tak larat after the treatment. 
Chef Ciju pulak busy with the family yang ada di rumah i. 
so just me and him. 
kami nak cari parking area masa ni. 
pack depan area ni. 


terbentang kain rentang bagi majlis ni. 
Anak perempuan El, Norshaza Amirah bertemu jodoh dengan Muhammad Hafidz Hakimie. 


Majlis dibuat di sini. 
D'Laman Mazmida.
I dah pernah sekali ke majlis kawin yang diadakan di sini. 
the place is a great place to me lah. 
Parking dalam ni of coz agak limited. 
memang kena parking area luar. 
sebelah kiri nya ada ruang parking yang banyak. 
boleh je park kat situ dan kita jalan lah sikit. 


Menjengah ke dalam dewan. 
MASYALLAH..
gah kelihatannya. 
selesa. 
ber AC lah katakan. 
suka i. 
idok ler peluh tiak kan..
dah pakai cantik2 badan berlengas. 
memang tak sanggup lah nak duduk lama kat majlis kalau cam tu. 


decoration for the event pun cantik sangat. 


pengantin dah pun bersanding. 
kita pulak tidak lah menjengah nak tengok pengantin. 
jumpa mak pengantin adalah tujuan utama kan. 


tapi kena beratur nak makan. 
memang ramai jemputan El. 
menantu pertama lah katakan. 
lagipun waktu ni memang waktu lunch dah pun. 


NASI BERYANI dia cantik sangat. 
panjang2. 
lembut nasinya dan sedap di tekak i. 


I ambik AYAM KICAP.


ada SAYUR CAMPUR kot. 
tak sure. 
i tak ambik pun. 


Ini DALCA.
i took the kuah je. 


ada AYAM GORENG.
i ambik sikit je. 


SAMBAL TAUN.
guna kulit lembu. 
ini memang RARE.
kenduri rumah orang jawa je boleh jumpa benda ni tau. 
dap ehhh..


sedap pulak tengok air tu. 
SIRAP SELASIH.


cantik presentation untuk air ni. 
ada 2 pilihan. 
i took sirap je. 
sebab itu lagi banyak,
kendarat nya pun kemain segak lagi. 


my pinggan. 
banyak lah pulak ayam atas pinggan tu. 


my SAMBAL TAUN..
enakkkk banget lah. 
ALHAMDULILAH..
i makan berselera. 
walau sikit2 je portion i ambik tapi puas hati. 


i makan fruit cake ni. 
actually kuih ni dah ada atas meja sebelum kami duduk. 
it seemed bukan yang diambik oleh sekeluarga yang sedia duduk di situ sebelum kami. 
i tengok fruit cake tu i rasa sayang sangat. 
meja buffet for dessert dah tak de pun. 
then 4 pcs of kuih ni dok terlantar depan mata i. 
sayang kan. 

so dengan BISMILLAH i makan lah sekeping kecik fruit cake tu. 
satu lagi tak termakan lah i.
even karipap tu pun i tak termakan. 
Abang 'Imran pun tak nak. 
Sayang.
sure terbuang bila depa kemas2 meja ni. 

Heran dengan sikap sesetengah kita bila ke majlis orang or ke any majlis yang buffet, 
tak ada etika makan. 
masa ambik food tu umpama tak jumpa makanan seminggu. 
then bila dah tak termakan dibuang begitu je. 
kesian pada makanan yang terbuang. 
malah kesian to those yang nak makan tapi food nya dah tak ada kat meja buffet tu.
So selfish lah pada i. 
harap2 kita2 ni semua jangan masuk dalam golongan "ORANG2 ITU" ye. 
berhemah lah. 
tetiba buat syarahan ye..
just sharing lah gitu. 


anywayyyy.
memula sampai jumpa my friend ni. 
Narimah. 
gambar siap2. 
penting gambar ni kan. 
kenang2an. 


kami ambik peluang gambar dengan mak pengantin yang memang popular pada waktu ni. 
sian dia. 
penat nampaknya. 


then masak lepas makan jumpa pulak Ema. 
Ema terus ajak i tangkap mak perantin nak ambik gambar. 
makin dah tua2 ni rasa makin tambah erat kami semua. 
semoga hubungan kami ni kekal selamanya. 


tak lama jumpa pulak another classmate, Reha.
gambar lagi. 


tak dapat nak jumpa dengan Ariza.
dia dah sampai awal. 
gambar yang dishare dalam WA group. 


nak jadi cerita terjumpa lah pulak dengan sedara Hubby yang kebetulan ada kaitan dengan suami El. 
Bapak pengantin. 
sembang kami kejap. 


saje share some of the pictures majlis akad nikah yang diadakan pada malam Jumaat. 
ada invitation gak on the day. 
memang cara orang Jawa lah. 
ada 2 kali events bila buat majlis kawin ni. 
i tak dapat nak pegi malam. 
so some of our friends dapat pegi dan shared the pictures dalam WA group. 


Gambar dari WA group tak berapa clear. 
berdebar2 mak pengantin dan pengantin sendiri. 


our big brother datang pada hari nikah. 
buat lintas langsung gitu. 


dapat door gift ini. 
tuala muka. 
suka i. 
dapat lah 2 helai. 
warna putih lagi tu. 
lagi i suka. 

ALHAMDULILAH..
satu majlis dah berlangsung. 
INSYALLAH August nanti another wedding menyusul. 
ni dah era terima menantu lah ni kan. 
Mana yang dulu menikah awal maka dapat menantu lebih awal dari kami yang menikah agak lewat ni. 
Apa2 pun semoga pangantin diberkahi kehidupan berumah tangga nya. 
bahagia selalu dan bersabar. 

12 comments:

  1. Seronok dan suka pergi majlis perkahwinan cuma tak seronoknya nak menangkis soalan demi soalan kak..ye la SA ni dah 14 tahun menjanda, masih tak kahwin so banyak la soalan cepuk2 gangsa keluar..bab tu malas nak menjawab..yang bertanya pun golongan makcik2 sendiri...itu yang menyampah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pekakkan telinga SA. adik akak yang tak menikah lagi tu pun kerap ditanya bila nak kawin. bila nak kawin. biasalah.. mulut2 manusia yang tak makan saman mmg cam tu. pekak kan telinga je.. janji kita bahagia.

      Delete
  2. dah mcm majlis reunion pulak kak hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kitarang ambik peluang pun nak jumpa2 ni. seronok.

      Delete
  3. Seronok makanan kenduri kahwin.
    Betul ambil makanan berpada-pada. Ambil sedikit dulu. Kalau tak cukup tambah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul NA.. sakit hati tengok org buang2.. angan2 melambung nak makan itu nak makan ini. nak lehih2 pulak tu. tapi tak habis makan. then buang2 je. geram tgk.

      Delete
  4. Seronok attend wedding , lagi2 dapat sua Muka dgn rakan2 lama.

    ReplyDelete
  5. Kalau kat JDT ni, hari sabtu tak payah masak
    pasti ada aje jemputan kahwin.

    ReplyDelete
  6. seronok tgk kawan- kawan sekolah akak masih lagi berhubung even dah berpuluh-puluh tahun tinggalkan sekolah, masih akrab dan aktif betul reunion setiap tahun...

    geram je nengok sambal tahun tu kak oi, dana tak penah jumpa lagi majlis kawin ada sambal tahun... yelah banyak kenduri dana area kl je, kalau ada area shah alam sana mesti ada jumpa kot kan...
    kadang kita malu sendiri dgn orang jenis yang tamak masa amil makanan kat buffet, ambil lah seadanya, kalau rasa sedap kang tambahla sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami memang tak putus hubungan.. lagipun our ketua kelas mmg sangat supportive. sentiasa ada bersama. tu yang kekal tu.. sayang diarang semua.

      Delete

cliks..cliks