cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, November 13, 2017

Sapu Lidi, Lembang, Bandung.



Salam semua. 
cerita Bandung i dah habis sebenarnya kan..
tapi i nak cerita lagi sikit. 
bukan lah khusus pasal the trip. 
more on the place yang kami pegi. 

Some of you yang dah ke Bandung, sure ada yang dah pernah sampai ke tempat ni. 
Sapu Lidi. 
tu diaaaa..
penyapu tu. 
tapi kan, ini bukan penyapu tau. 
ini restaurant. 
unique sikit rumah makan ni. 

even me, dah berkali2 ke Bandung, it was the first time sampai sini. 
usually i went to Kampung Daun lah gitu. 
But this time i really wanted to go to this place. 
nak tengok kot2 lah berkenan di hati dengan keadaan food or even the place itself. 

we all ke sini lepas ke Farmhouse di Lembang. 
we came here for lunch masa tu. 
Nak mencuba lah katakan.
MyDaddi tu sebenarnya lagi minat makanan Padang. 
tapi kami nak gak cuba here. 
Sunda Food lah for sure kan. 


sampai lah sini. 


suasana sekitar reception area. 


kemudian kami dibawak ke ruang makannya.
kami pilih di sini. 
sebabnya ruang2 yang dekat sawah tu almost dah penuh. 
lagipun sawah padinya sudah dipanen. 
agak kurang cantik lah gitu. 


teringin gak nak ke sini. 
satu lagi sebab kalau makan di area sini, semuanya lesehan. 
Lesehan ni maksudnya bersila. 
memang susah lah bagi some of us. 
tapi kalau nak, ok je. 
cuma malas lah nak leceh2 ni kan. 
tu yang decided makan guna kerusi je. 


i suka tengok kawasan sekitarnya. 
satu lagi, jalannya agak kurang rata. 
so demi keselamatan semua yang ada masalah kaki ni, better not lah.


ini lah kawasan sekitarnya. 
memang alami. 
penuh pokok2 besar. 
kehijauan gitu. 


kalau mana yang kurang suka, sure bising dengan nyamuk lah apa lah. 
tapi kata orang tak cuba maka tak tau kan. 
dah cuba, then kalau ok, sure kita ke sini lagi. 


suka gak i tengok tempat ni. 
tapi compare to Kampung Daun, ramai yang suka di situ. 
Nampaknya bukan pilihan MyDaddi gak. 


then kami pilih makanan. 
tapi mostly more on chicken. 


macam2 jenis cara dimasak. 
portionnya agak kecil berbanding ayam kita di Malaysia. 


Ini cendawan rasanya..
ok lah.


disebabkan MyDaddi ni jenis yang suka makan berkuah, so kita orderkan yang ni. 
Tapi still tak mengikut piawaian dia lah tu. 
he loves all the lemak2 one maaaa.


another style of chicken. 
yang penting ada sambal. 
Tapi mostly we all ni jenis bukan pedas2 sangat. 
but my 2 abduls, ngap je.
dah tekak depa kat sini. 

Anyway, dah rasa.
ALHAMDULILAH still.
bukan kata tak sedap.
cuma the food just ok ok to our tekak. 
Bersyukur kan.
But not our choice in the future lah. 
Nanti kalau jenguk anak2, i will go to other resto lah pulak. 
Bila nak pegi tu?
heeeee..
tungguuuuuu.

26 comments:

  1. xde yg nmpk x sedap kak...semuanyaaaaa sedappppp bangettt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sundanese food. Agak lain dgn masakan Padang dan masakan Jawa. Tp sedap je pd tekak akak, anies.

      Delete
  2. cantiknya.. gambar makanan tu sangatlah mengiurkan. saya sangat suka makanan tradisional indonesia

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt kena makan kat resto sunda.. ada je food2 macam ni.

      Delete
  3. Cantik tempat dia ye AE....ambik gambo cantik tu hihi...
    Selagi tak sampai dan cuba sendiri, tak tau so baiklah cuba, kalau sedap, boleh dtg lagi, tak sedap, cari resto lain hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best.. alami gitu.. hijau2.. tapi takut gak kot2 keluar ulaan kan. heeee

      Delete
  4. hari tu pi bndung. singgah mkn di saung gawir resto otw ke kawah putih.enak juga kok makanannya..
    view pun cntik sawah padi nan menghijau ada juga tmpat untuk lesehan.bru tau lesehan is bersila. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tpt2 makan depa ni banyak dan menarik2.. cuma kena pandai pilih menu je lah..
      view tak usah ckp lah kan.. mmg cantik2.

      Delete
  5. dulu pegi bandung penah la makan sini..tapi tula tak kena plak dgn selera saya..huhu..sambal dia agak manis sedikit..tapi klu ayam penyet kat malaysia ni pedas la plak..hahahah

    -sue-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini resto makanan sunda. food depa ni agak beza dgn masakan jawa dan padang.
      agak kurang pedas mmg.

      Delete
  6. Seronok saya tengok gambar. Nak pergi sendiri tak tahu bila. Cantik pemandangan dan gambar makanan pun nampak sedap. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshallah, satu hari mungkin boleh pegi Puteri.. bukan mahal sgt sekarang nak ke Bandung.

      Delete
  7. Orang sana unik2 kedai makan depa..
    Tak pernah try sapu lidi ni.. lalu ja..

    Tapi yang menarik kat sana, kedai makan semua disediakan tempat solat, yang kami singgah la... tak tau la kot ada yg tak de.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul makchaq. cantik2 tpt makan depa.

      pasal musollah, memang sentiasa ada. even di mall2 kecil pun banyak makchaq. kalah malaysia.

      Delete
  8. wow nama kedai menarik sangat. ingatkan kalau tolong sapu guna penyapu lidi kawasan sekeliling dapat discount. but the owner tu kretip pilih nama gitu. baru orang rasa nak pergi singgah. menarik perhatian =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. kannn.
      competition kan banyak. so kena creative utk tarik pelanggan.

      Delete
  9. cantiknya tempat ni. memang feel je pergi makan :)

    ReplyDelete
  10. Pada sayalah kalau dah lapar, semua pun bantai ajelah. Sedap ke tidak, belakang cerita. Tapi, kalau dah rasanya so-so aje, lain kali memanglah tak singgah lagi ^_^

    Saya kurang sikit kalau makanan tak pedas ni. Takdalah nak bertambah makan ^_^

    ReplyDelete
  11. rindu makanan padang ...jering masak lomak dan sambal hijo

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanan padang banyak di Bandung.. dah terbiasa kan makannya..

      Delete
  12. Sapu lidi? Ahaksss lawak nama kedai..pesal x letak nama sapu licin 😬..masakan indon ni nk kata sedap tu susah sikit la compare masakan msia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..haa...betul kan..patut sapu licin.. tp x boleh.. akak makan tak sapu licin laaa..

      Delete

cliks..cliks