cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, November 20, 2017

IKEA ambo datang



sebelum memulakan langkah merayap di IKEA.
kat RnR Sungai Buloh.
Pekena ni..
Lepas tu kita ke IKEA..


Siapa suka pegi IKEA?
Siapa suka beli barang IKEA?
Siapa rumah dia banyak barang IKEA?

I rasa tak ada orang yang tak suka pegi IKEA dan beli barangan IKEA.
Kalau ada orang yang tak suka IKEA ni i rasa, orang yang tak pernah jejak kaki ke IKEA atau orang yang kaya sangat which is IKEA ni like tak sama level lah gitu.
kira2 barangan rakyat marhaen lah gamaknya kan. 
but i believe depa tu pun kalau dapat masuk IKEA, sure ghabat semua benda kat situ. 
apa tah lagi kita2 ni kan. 
termasuk lah Mak Bedah. 
I rasa first perabut i bought in IKEA, almari baju kot. 
IKEA bukak kat Malaysia kalau tak silap in 1996 and Abang Luqman lahir 1997.
then i bought it in 1999 cam tu lah. 
sebab nak simpan baju. al maklum dah beranak pinak.
yang pada awal kahwin tu perabut rumah tu bukan lah serba lengkap. 

I still remember, i bought it around RM600.
kira mahal sangat dah masa tu. 
and ALHAMDULILAH that almari tu masih ada sampai sekarang. 
Masih utuh.pindah randah barkali dah. 
Abang Luqman yang guna now. 
masih utuh lagi. 

Tapi ada gak barang IKEA yang kurang lasak. 
cepat tercabut sana sini. 
i have two chest cupboard yang dah rosak.. 
but still can use it lah 90%nya.
kira ok lah kan. 

ehhh!!!
sebenarnya beriya2 cerita pasal IKEA ni bukan sebab ada saham dengan depa. 
i nak usha2 lemari2 dapur ni. 
sebenarnya cabinets kat rumah tu kira dah besar dah pun.
tapi mata Mak Bedah ni kan.
ngada sikit. 
nak nambah pulak. 
kalau nak panggil orang buat cabinets pun plus minus gak. 
malah lagi banyak kot belanjanya. 
and orang yang buatnya pulak lama kat rumah kita. 
rimas lah kan.
kalau beli IKEA ni, org depa buat tak sampai sejam dah siap. 
lega kita. 


for me like this one pun ok. 
even suit to books kot. 
but still, ok je pada i.
murah lak tu.
RM389 je you.
size pun kira ok. 
kita beli lah 2 ke kan.
ada gak satu lagi yang i rasa kurang lebih sama pun.
tapi mahal sikit. 
dalam RM590.
kena investigate dulu nanti kenapa dia mahal lagi. 


kita upgrade kan sikit lagi.
macam atas ni.
cumel pun cumel kan.
bila dah cumel tu, rege pun cumel.
dalam RM1199.
ok gak kan..
tapi beli satu je lah dulu.
kalau duit ada seguni, i beli 2. 
atau pun beli bulan ni satu, another 6 months beli lagi satu. 
tapi belanja delivery dah jadi dua kan.
eemmmm..


and kalau upgrade kan lagi..
alamak aiiii..
lagi cumel atas ni. 
hati dah memang jatuh chenta. 
ada drawers lak tu.
kira boleh lah letakkan coasters ke, 
tea towel ke,
napkins ke.
kannn..
eeemmm!!!.
Nampak gaya Mak Bedah kena ikat perut sikit lah kalau nak beli yang ni. 
atau nanti i pujuk Sugar Daddy mintak tolong belikan.
Ok gak kan..
tungguuuu...


mengusha toilet nya. 
I suka pada handle besi tu.
selalu nampak kat handicapped toilet kan..
I planned nak letak dalam my toilet.
persediaan masa depan.
gara2 back bone n my knee..
sedihkan..
ehhh, tak pe. 
no big deal.
Inshallah akan i letakkan dalam my toilet yang sedang dalam process ubahsuai.


Udahhh..
moh kita makan dulu. 
A must kalau ke sini. 
Betulkan..


Punyanya Chef CiJu.


Ini lah kami punya. 


lepas tu usha mirror lak.
tapi dek naik UBER, maka kami cancel lah.
later2 lah.


as i said, kalau ke IKEA tak beli barang, memang pelik lah tu kannn..
so i rembat ni haahh. 
Hemnes  bedside tables.
dan lampu tu..
saja je gatai2 tukaq lampu tidur dengan yang ni. 
walhal yang lama ada lagi..
macam tak cantik kan gitu bedside tu je yang baru. 
heeeeee


abaikan keadaan sekeliling tu.
focus kan bedside n lamp tu je ye..
heeeeeee

Ok lah..
next year kita decide lain for the lemari dapur tu.
kita nikmati apa yang dah kita ada ni.
slow and steady lah gitu kann.
mana boleh nak rembat semua..
tokey balak pun bangkrap.
okkk.. nak tidur dah..
nikmati suasana now..
daaaaaaaa...

20 comments:

  1. Saya pun duk tengah mengindam nak pergi IKEA gak ni kak.. hihi.. Sebab tekesan dengan iklan TV hari2 pasal IKEA Tebrau tu.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. IKEA tebrau is the biggest in Asia kan kalau x silap..balik johor silap2 menyinggah ni.heee

      Delete
  2. Sedihnya seumur hidup kakcik ini belum pernah masuk ke mana-mana IKEA pun... :(

    ReplyDelete
  3. memang kalau pergi IKEA tak beli tak sah, tapi suka beli small2 thing jer, tapi adik IQ bantai beli rak dan bawak balik pakai viva IQ, nasib muat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asal dpt rembat kan.. tak kira lah kecik ke besar.

      Delete
  4. pernah la masuk ikea tapi 10 thun yg lalu. hehe. beli mug warna biru je pun. hehe..
    suka tgk brg2 ikea.. moden n simple.

    ReplyDelete
  5. Memang rambang mata kalau masuk IKEA. Kalau boleh semua nak beli.

    ReplyDelete
  6. JAM!JM!JM! Angkag tangan nampak x? Antara org yg suka pegi ikea..borong brg ikea dan mkn meat ball kat ikea..rugi oo kalau x pegi ikea..

    ReplyDelete
  7. kite satu taste laa kak...sy mmg da lama berkenan almari tu... tp tu laa bla fikir nnt nk pindah rumah adushhhhh

    ReplyDelete
  8. Kalau pulang dari IKEA tangan kosong, memang bukan pergi IKEAlah, kak. Anak-anak saya sendiri suka betul IKEA ni. Apa yang mereka suka, saya pun tak pasti. Yang saya pasti, insan marhaen macam saya memang sukalah lepak-lepak kat IKEA tengok barang. Apatahlagi kat Cheras dah ada satu, senang betullah kalau teringat aje IKEA, terus pergi gitu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Akak yg kat Cheras tu x penah pegi lagi. One day lah kot.

      Delete
  9. Baru dua kali ke Ikea. Itupun sekali dgn pergi bengkel di UTM. Dua kali tu naik grab aje. Sudahnya beli barang kecil2 sahaja. Dek kerana rumah byk sgt buku, teringin juga nak ada rak dr ikea. Ari tu pergi, hailah, berangan. Kalaulah dtg bukan dgn grab kan? Hehehe. Tapi sekarang ramai of ersonal shopper yg kita boleh pesan. Sediakan aje ongkosnya. Wish for IKEA Kuantan lah. Hahhaha

    ReplyDelete
  10. bawa pitih banyak baru keluar muka senyum...hihi

    ReplyDelete

cliks..cliks