cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, July 8, 2014

Iftar with family in 2014 with our ASIAN - STYLE GOLDEN BIG PRAWN

Story on last weekend
Home Sweet Home.


Tahun ni my iftar at home dengan family members seramai 10 orang..means My Daddi and My Mommi, CiTi and Uncle Mere, and another new member, Miz Aida. Meriah lah.. My parents memang dah tiap tahun akan berpuasa dengan my family.. then kena pulak tahun ni CiTi berpantang di rumah i.. so bertambah lah.. dannn Miz Aida pulak sebab dia membantu Chef CiJu sedia kan tempahan biscuits and cakes. jadi dah jadi 11 orang semuanya.. meriah kan..

And just recently, CiRah and Family pulak datang bertandang..so bertambah lah lagi ahli keluarga kami.. then datang gak PamanMie and Family...lagi tambah besar. . jom lah. kita tengok apa yang kami jamu di hari itu..


sepatutnya meja ni can fit for 12 persons.. tapi mana nak muat for 18 of us.. Hubby masa ni tak balik rumah.. iftar di luar. Jadi kami guna kerusi kecik - kecik dan squeezed our bodies. heeeee..tak pe.. yang penting boleh makan.. 


Chef CiJu sediakan Mee Hoon Bandung. Mee Hoon nak makan gitu pun boleh, nak makan guna kuah pun boleh.. Mana yang makan nasi, kuah bandung ni pun boleh dibuat makan bersama..tak salah. heee


ada sayur campur.


Orang Johor lah katakan. then Hubby pun tak ada di rumah, so kami mengulai.. Gulai Sembilang.. Kalau orang sini kata Asam Pedas.. tapi my family dan biasa panggil Gulai Sembilang. Yummmmm...esp kepalanya.. wowww


My Daddi teringin nak makan Terubuk Bakar.. so membakar sikit buat My Daddi. yang lain tak berapa suka sebab bertulang banyak.. susah dan  leceh nak makan. boleh gitu???


dan sikit beli kuih.. tak nak lah bazir - bazir.. teringat kat Anak Syria yang dah tak makan 20 jam.. dia hanya makan rumput je. kesian kan.. :-( yang kita terlebih - lebih pulak.. siap buang lagi.. 


Alhamdulilah dapat kami makan bersama  - sama pada iftar 2014 ini.. Malam ni, all my siblings stayed over nite di rumah i.. 


yang ini pulak iftar kami 2 3 hari yang lalunya.. and i wanna share about this spaghetti. i m sure those yang pernah makan di Plan B Restaurant tau about this menu.  Pernah cuba this recipe tak? ASIAN - STYLE GOLDEN SOFTSHELL CRAB ... ketam yang kita boleh telan all the kulit tu lah.. 


tapi di rumah i, Chef CiJu tukar crab pada Big Prawn.. ini Hubby bawak balik dari Sabah. memang tak boleh sorang satu lah kan.. dan sebenarnya kat rumah i, the kiddos dah tak berapa suka prawn dah.. depa malas nak kopek kulit.. sabar je kann..


so Che CiJu goreng 5 ekor je for this recipe. 


tapi dia banyakkkan small prawn dalam kuah for this spaghetti.. cam ne nak makan ek?  spaghetti tu kena lah toss in creamy butter sauce.. Chef CiJu guna cream, chilli padi, and crispy curry leaves.. sedap weiiii.. Kiddos pulak belasah sauce ni dengan nasi.. so once the spaghetti banyak lagi, Chef CiJu kena buat sauce lagi.. boleh makan waktu bersahur.. ALHAMDULILAH.. and INSYALLAH i will share this recipe in next n3 ye.. duaa kan i ni rajin sikit update.. malas betul sekarang.. okk lah.. gtg.. chowwww...

23 comments:

  1. Assalam akak, mak aihhh bestnya lauk. ikan terubuk faveret sy..dh makan dr kecik, x pernah tercekik tulang.hihihi. asam pedas johor pun sy suka sgt wpun sy org kelate :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...

      akak suka2 gitu je lah kalau terubuk ni. Malas nak makan.

      Delete
  2. Salam ramadhan sis...terliuk kak yan !!! doa semoga akak & family sentiasa sihat dan dibawah lindungannya sentiasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear..

      u too...May ALLAH bless u n the whole family.

      Delete
  3. seronoknyer berkumpul ramai2 gitu kak... meriah jadi nyer....

    menu yg spageti last tu jgn lupe share resepi yek kak... mcm best je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg seronok...isyallah I akan share kan recipe tu...

      Delete
  4. As-salam k.yan..

    Wah.. bestnya berbuka ramai2.. telan liur tgk spagheti tu.. opps puasa he..he.. serius nmpk sedap sgt..
    saya pun org johor, so asam pedeas kita org kat rumah panggil gulai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam dear..

      mmg best...bising betul.mmg spaghetti tu mmg sedap..akak pun makan banyak.

      kannn...kita panggil gulai...

      Delete
  5. Kak Yan bila berbuka ramai2 adalah nikmat yang tak terkata. Alhamdulillah dikelilingi keluarga yang rapat antara satu sama lain. Wahhh sos tu nampak menggiurkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes Aina.. ALHAMDULILAH.. sementara mak abah masih ada lagi.. kami sentiasa berkumpul reramai.

      sauce itu mmg sangat sedap.

      Delete
  6. salam kak Yan, bestnye ada keluarga besar dapat pula berkumpul buka posa....ikan terubuk bakar tu yg paling mengancam, best kalau dapat mengajar kita untuk bersabar menikmati isi ikan yg paling sedap sebenarnya...febret makan ikan byak tulang, selalu tercekik tapi x pernah patahkan semangat....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam dear...

      alhamdulilahh.. even food tak sesedap mana pun tapi kalau dah kumpul, licing semuanya. heeee

      Delete
  7. Belum berkumpul lagi .....x tahu la bila ....cam best p terawih tahun ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti2 lah tu ye.. ada kurang lebih 2 minggu je lagi kan,

      Delete
  8. seronoknya bila semua adik beradik berkumpul rumah kakak sulung...
    yan, i dah try your cheesy prawn yg marvellous tu...so..lepas ni cepat2lah bagi resepi spaghetti ni. my 2 Abduls memang suka makan apa juga masakan spaghettii. 1st time tengok ni....ngences dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok Anim. nanti i update ye.. now tgh malas sangat. heee

      Delete

cliks..cliks