cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, June 10, 2014

Incredible India (4) - Agra Fort

Story on Tuesday April 7, 2014.
Agra Tour - Agra Fort.


Ya allahhhh..punya lah susah nak sambung balik cerita i ni. dah hanpir basi dah. orang dah ke London, i masih kat rumah, packing nak ke KLIA.. hhhh ada macam - macam hal.. plus rasa malas yang sangat memuncak.. tambah - tambah lagi ni cuti sekolah sekarang.. macam - macam lah. oklah now i wanna share  my visit to Agra Fort.  Lepas checked out, kami singah kejap di marble factory. 

then kami terus ke Agra Fort. ya ampunnnnnn. the weather that time was sooo hot. memang hebat. even me i tak sangka boleh berada dalam cuaca yang sangat panas tu.. tapi one thing i rasa adalah sweet memory there.. yang best sikit bila mana ada angin yang berhembus - hembus tu.. rasa best lah.. even matahari yang menyengat. 


ini lah Agra Fort. I tak ingat lah berapa rupee the entrance fee, since  Qurban dah beli siap - siap dah.. jadi kami tinggal masuk je. i just love to see this building. the architecture is sooo great. i love the color..


kami menapak beberapa meter ke dalam tu. local tourists memang sangat ramai.. memang salute lah kat tourism depa ni. tak payah panggil orang luar. ok.. menuju ke dalam, di area ni agak kurang sikir baunya.. macam longkang tersumbat lah gitu.. terus ccepat - cepat ke dalam. lagi pun na cepat - cepat berlindung. 


menuju masuk. 


at the entrance, ini yang i dapat tangkap. depa ni boleh duduk kat sini. panas menyengat sedap - sedap dia lepak kat laluan ni sampai tersengguk - sengguk mak nya.. tu lah. nak cari duit kan. 


entrance to the fort.



ini lah sekeliling kawasan. hijau dan merah bata. memang cantik. 



jom kita jalan pelan - pelan. 



then tengok lah tu.. cantik sangat. 


kami tuju ke bench dan Q terangkan itu dan ini. 


sambil perhatikan si comel ni..


di tengah - tengah jalan menuju ke bahagian dalam, ada pulak tempat raja bersiram dengan permaisuri.. wow. kat tengah laman gitu.. waktu bilalah agaknya depa dua mandi ek.. heee


gambaq dulu lah yeee.. 



sila masukk..


banyak yang diceitakan si Q. tapi i dengan dunia i.. asyik memerhati sekeliling. 






main sembunyi - sembunyi pulak kita. 


tadi dari jauh i dah nampak anak - anak muda ni.. depa agak kurang faham English. then Q bagi tau, diarang ni adalah pelajar tahfiz dari kawasan sekitar dan suka lepak sama kengkawan di kawasan ini. Malu - malu bila diajak bergambar.. gitu lah kata Q, depa agak malu dengan orang luar. tambah pulak budak tahfiz kot. 






kita akan nampak Taj Mahal dari bangunan Agra Fort ni. nampak Yamuna River tu?


boleh lah memandang Yamuna RIver dari sini. 


i duduk di sini dan cuba membayangkan betapa besar kawasan sekitar ini.. besar sungguh.. 





berada di kawasan ini, masayallahh.. nyamannya.. marble ini buatkan rasa nyaman di sini. 


tengoklah perangai Q dengna Chef CiJu.. Q orang nya sporting. 


garis pemisah.. di kanan adalah Istana Putih.


dibuat khas oleh Shah Jahan buat puteri terakhir.. dipisahkan dari dirinya kerana mengikut Shah Jahan, dia umpama penyebab kematian Mumtaz.. Mumtaz meninggal dunia semasa melahirkan puteri terakhir.


bersedihlah si anak bila ayah dah tak sayang. tapi si abang selalu datang memujuk dan memanjakan si adik. masa ni ayaq mata i dah bergenang dah.. sayu sangat. semuanya tangkap sayu lah.. terasa sedih pulakk.. aduii.. 





masa sibuk bercerita dan ambik gambar kat sini tup - tup terpandanglah sekumpulan makcik - makcik. dari cara berpakaian tu dah tau dah. orang Mesia. sembang lah kami. depa sakan bercerita pasal Kashmir.. tapi terus ambik gambar lah.. seronok pulak jumpa 'orang kampung' kan.. tangkap gamabq lagi.


tak lupa gak nak tangkap gambaq dengan locals. depa kata kami dari Jepun.heee sebab matakan sepet kot. especially mata i. huu..huu..


kawasan ni dikunci.. i tak ingat sebab apa lahh.. he..heee haru kan. 


luas sungguh kawasan di sini. taman di raja lah gamaknya.



sebelum melangkah meninggalkan kawasan ini, kena lah ambik gambar. cantik sangat i tengok tempat ini. 


sakan dia tau.. 


Mak Dara dan Anak Dara.. berbahagia sungguh. 


bye - bye Agra Fort. tak tau lah bila lagi boleh kita bertemu lagi.. maybe kalau nak ke sini, i prefer in spring lah. not in winter for sure. masa keluar dari sini, tekak macam dah nak terbakar dah.. dehydration. tahap gaban lahhh.. 


we went to this resto.  Taj Mahal Resto


the resto was so nice. so neat and so clean. tak ramai yang makan masa ni.. masa masuk cuma ada 3 orang pelanggan je. dan mereka adalah orang Malaysia.. maybe this place is common to tourists lah. 


jom tengok apa yang kami makan ari tu.


yang ni macam sambal lah.. sambal mint and pickle. 


Chicken Tikka.


ini yang best sangat. Cumin Rice. 


Ini lamb kot. tak hengat lahh.. nama tu yang susah nak ingat. 


ini pun tak hengat.. tapi sangat sedappppp... nanti kalau u all pegi sini, tunjukkan aje gambar yang color cam ni. 


ini yang best about India to me. Ice Coffee.. sedappppp..



senang hati lepas makan. 
memang sedap. sedap sangat..lepas makan, kami terus dibawak bershopping.. emmm apa lagiii.. jommm.


kami dibawa ke tempat membuat carpet yang bertahtakan batu permata,, i think bukan carpet lah. macam wall hanging. Yang ni je dekat RM5000 kot rege nya.. amboiii..


tak pe lah, even berkenan wall hanging tu, tak de nya lah i nak beli.. so takat ambik clutch tu je sudah lah kann. ada batu  batu tau.. dalam RM120 je.. cukup lah tuu. kenang - kenangan. Tak lama kami di sini. hajat nak shopping tempat - tempat yang affordable tak kesampaian sebab memang dha style tour ni memang akan bawak kita ke tempat - tempat macam ni.susah betul.. 


then at 6.30PM, kami berangkat balik ke New Delhi. we used Yamuna Highway.. the journey just 3 hours..compare kalau kita buat visit ke Fatehpur Sikri. lagi lama diambik dalam 8 jam baru sampai Delhi. mau patah tulang belakang i terus.. esoknya pulak dah nak fly ke Kashmir.. reput..reput..



melihat suasana seperti ini i terus mintak Ramadan berhentikan kami di tepi highway.. Ramadan said, OK.. so apa lagiii.


eemmm.. apa lagi.. all mak daras and anak daras mengediks. heee



ini lah our driver for 3 days in Delhi, Jaipur, and Agra., Mr Ramazan. 


kenangan terindah.. melompat tepi Yamuna Highway..


last but not least.. memory in Agra.kami tiba di New Delhi at 9.00PM. terus ke area hotel.. di New Delhi kami tempuh lagi suasana di jalan raya.. sambil tu haaahh. jelin mamat - mamat New delhi.. 


tengok lah tu.. 


depa ni kan.. tak cukup pegi pasar malam yang kat mesia tu.. kat india pun nak gak.. haru betul. jadi Ramazan lah yang menemankan nya.. kami ke pasar malam di Karol Barg. 


Maruku ada.. Kakcik Ella pun beli lah.



depa borong sakan kat sini.. habis baju mamat tu. 


apa tah dijualnya.. tak pulak i perhatikan..


tak rambang mata?? i pun sama, tapi kawal nafsu. heee


ni gak.. hiii.. come - come.. tak lama di pasar malam ni. dalam lebih kurang pukul 10.00PM waktu tempatan, terus lampu di pasar malam tu ditutup.. kami terus lah balik. rasa tak selesa lah pulak.. ye lah kat tempat orang. tapi to tell you the truth, tak lah teruk mana dengan keadaan yang diceritakan oleh orang kepada kita.. pada i, pergi dah alami sendiri. kalau nak kata selamat tak selamat, kat Malaysia pun sama je. Sama je suasana di Pasa Malam Tuanku Abdul Rahman tu. yang penting kena extra careful. esp handbag tu..nak kena rompak?? itu kalau kita saje duk merayap kat kawasan yang merbahaya.. kena rape, jangan lah jalan sorang  - sorang. pendek kata, kena hati - hati.. bahaya ada di mana - mana, hatta di dalam rumah sendiri.. so enjoy je lah the moment sambil beringat. ini my tips to those yang nak travel ke India tak lama lagi.. Especially to Suhana.. u must go to this place. nice and interesting. 

Anyway, this is my last story about travelling to India. sorry lah delay agak lama. yang penting akhirnya terlaksana gak my N3 hingga ke penghujung. nanti i nak share about Kashmir expenses.. dan few tips to all of u. now i noticed so many people ask about my Kashmir trip.. i will share wt u guys. INSYALLAH.. ok till then, byeeeee...

12 comments:

  1. Replies
    1. Indeed dear...besar sungguh..cantik pulak..

      Delete
  2. very nice place kak...kalau la ada rezeki nak jugak merasa ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLLAH.. pasti ada. cume mungkin belum masanya lagi. :-)

      Delete
  3. yan, saya suka sangat p historical places. tepi highway pun boleh jadi scene menarik kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. anim. tempat ni mmg sangat cantik. u gonna love it.

      kat memana sebenarnya.. sampaikan tepi highway pun jadi. hee

      Delete
  4. Sungguh lawa bangunannya. Mak Dara dan Anak Dara pun amat berbahagia. Pemakaian Puan Azian pun amat bagus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik tempatnya..

      thanks for the nice compliment dear.. :-)

      Delete
  5. Saya sukaaaaa sgt cerita cerita kak yan ni...rasa mcm diri sendiri ada kat sana...hahahahahah...kuat berangan sy ni :)

    ReplyDelete
  6. Salam ukhuwah Yan...

    Jejalan cari cerita negara India, tersinggah blog Yan... suka akak baca.. cerita santai jer.. macam Yan ada depan mata bersembang.. Yelah kita tengok dalam cerita India banyak sangat rapelah, rompak lah.. betul kata yan tu dimana2 ada penjenayah.. kita yg kena jaga diri baik2 kan..

    Akak follow terus blog yan #1089 jemputlah singgah blog kecik akak ye :)

    ReplyDelete
  7. tgk gmbr2 ni sy dpt byg kn betapa luasnya agra fort ni

    ReplyDelete

cliks..cliks