cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, May 26, 2014

Incredible India (3) - Agra and Taj Mahal

Story on April 7, 2014 - Monday
Agra Tour


Even we arrived very very late at the hotel, we still need to wake  up early in the morning. nak tengok mentari naik lah gamaknya.. gitu yang kami planned.. thot semalam boleh lah tengok sunset. tapi kalau dah pukul 7 masih di Jaipur, sunset cam ne kan.. so hari ni kami kununnya nak lah tengok matahari. 

Sebelum i cerita banyak, cubalah tengok gambar di bawah ni.. cant believe, this pic dari my own camera.. dari my ownnn camera.. selalu tengok kat internet je kann.. hari ini, i terpetik di camera i.. MASYALLAHH.. beautiful moment there.. 


How nice... never thot i boleh ada di sini.. 


ok lahh. masa di hotel tadi kami dah berjumpa our tour guide for Agra.. semalam lain tour guide masa di Jaipur.. so di Agra, lain pulak our tour guide.. Nama our tour guide, Mr Qurban.. gagah perkasa gitu.. body builder gamaknya. heee.. sangat bagus lah itu orang. 


Mak dara and anak dara got ready to go.. kat sini Qurban dok pegi beli tickets. tell you, i forgot the fees.. heeee.. tak hengat. sebab Mak Bedah sibuk dengan camera. tak care pun. lagi pun my PA yang dok uruskan.. sebelum sampai this area, we needed to take one van.. itu depends on us lah nak yang cam ne.. we took something like tuk - tuk lah. but bigger one. 


then we needed to walk to the main entrance.. seronok lah waktu jalan - jalan kat sini. macam santai - santai  gitu. tambah waktu ni cuaca sangat baik dengan kami. ye lahh. masih pagi sangat.. dalam pukul 7 lebih gitu..


suka tengok couple ni.. menikmati alam.. 


main entrance.. not so many people at this time. still early. 


the color of this place really amazed me. color batu bata.. memang menarik. 


Qurban tried to explain. tapi depa ni kannn. sibuk dengan camera n video. siap panggil i suruh dengar dia explain. hee.. degei punya orang.. i kata, it's ok Qurban, u talk talk lah i take take pictures. heee..


belum apa - apa, bagi Mumtaz picca - picca dulu. hee..


itu the main entrance.. macam tak sabaq kami tauu.. 


yang ini gate belah utara kot..  betul i dah bebeno lupa some of the stories.. heee.. no focus at all. 


dekatkan lagi. suka with the color.


sebelum melangkah jauh, kami pandang ke bahagian entrance tadi tu... ini lah dinamakan sunrise kami.. heee... nampak mentari naik dari balik bangunan tu.. kira mentari naik lah tuu.



itulah East Gate of this Taj compound. 


the main entrance. kat sini kami dah dibagi tau Qurban, jangan terima sembarangan offer  dari photographer. nanti dia yang pilih.. eemmm.. sebenarnya lah kannnn.. tak payah.. pakai je lah camera milik sendiri. kenapa??? nanti i cerita.. pengalaman lah tu kann. 


bagi chance yee..


jom kita masuk. tadi dah penat dengar Qurban cerita pasal baju Mumtaz yang berkilo - kilo berat nya tu. sampai nak kena pakai wheel chair.. mangsa fashion betul lah ye... haii kalau dah kaya kan. then disayang sangat oleh si Jahan.. ok lahh. baik kita beralih arah. heee


di sini lah para dayang akan taburkan rose petals bila Shah Jahan lalu kat sini. macam best je kann. masa we all lalu kat sini tak pulak ada rose petals tu , dayang off day. heee..


then di sini lah ternampak this monument.. yang kalau boleh semua orang nak pegi. nak tengok dengan mata kepala sendiri. cakap lah siapa pun hatta penduduk kampung, tau lah depa pasal Taj Mahal. hhhh feel so blessed dapat tengok this Taj Mahal.. how wonderful the feeling.. hanya ALLAH yang tau. 


me and Taj Mahal.. kenapa lah Taj Mahal tu kecik je dari i.. photographer i ni sabotage ni.. tak adil..


never thot boleh ada di sini hari ini.. 


ramai tourists yang ada di sini. tapi kebanyakannya orang depa je. meaning local lah.. Indian jugak.. tapi dari macam - macam states depa lahh. 


terus lagi melangkah ke depan. then pandang ke belakang. itu main entrance dia.. 


semua berebut nak duduk di Diana Bench tu.. alahh.. teman pun dapat duduk.. tapi tak rasa pe pe lah.. takat gambo. dah tu gambo yang diambik tak kenan kat ati teman pun.. cantik lagi camera teman punya.. 


indah nyaaa..


siapa yang ambik gambo ni pun i tak ingat.. tapi yang tak ready pun si cameraman tu tangkap tu yang i hangin satu badan tu. gerem. 



tak kira. bagi mak bergambar pulak yee..



sorry lah yeee.. ingat nak letak satu je gambo mak. tapi kenangan indah ni tak mungkin lahh. kena letak banyak lahh. heee


then kami berehat sekejap di area bawah pokok ni. nak pilih gambar.


sambil memerhati sekeliling. indahnya...kemudian bila bab pilih gambar dah siap, kami pun diberi sikit penerangan berkenaan Taj Mahal dan pemerintahannya.. yang kita baca dan dengar tu agak jauh berbeza dengan penerangan dari tour guide ini sendiri. dia anak jati Agra.. belajar sejarah sebenar - benarnya.. apa yang tercatat di sejarah mungkin kadang - kadang bukan cerita sebenar.. itu lah media barat punya propaganda.. 

Shah Jahan diceritakan sebagai seorang yang zalim sanggup potong tangan para pekerja setelah siap istana dibina.. takut ada yang meniru katanya.. digambarkan juga punya anak derhaka sehingga Jahan dipenjara di istana sendiri.. tapi hakikatnya Jahan ini seorang yang sangat alim dan al hafiz.. tak pernah tinggal tahajjud.. istana yang punya barakah sampai lah kita lihat sehingga sekarang..kuburnya pun tak putus dikunjungi. sebenarnya Qurban yang bagi tau semuanya ni.. dia memang membaca dari buku The Great Mughal by Ebrahim Early. I ada mintak dia belikan.. nak baca.. nak hayati watak Shah Jahan tu.. 


so setelah diberi penerangan kami tambah semangat nak tengok dari dekat kubur Shah Jahan.. tapi kena pakai kasut ni demi nak menjadi kebersihan kawasan ini.. not simply pakai masuk gitu je ke dalam area grave tu..


memasing dah bersedia. 


naik tangga terus nampak ni. ini masjid.. tapi yang peliknya kenapa lah i tak terfikir langsung nak jengah ke sini. walhal boleh je..Friday prayer dibuat di sini.. hiii.. kalau tak dapat lah gak beriktikaf barang sebentar di sini.. tu lah kann kalau bukan rezeki. 



cantik dinding ke cantik orang. :-)


bersungguh lah si Q menerangkan. kami lak sibuk bergambar. 


stones dari pelbagai negara.. ditepek diwall ni.. punyalah kaya kann.. 


saje je nak compare my diamond dengan diamond or stone dari Shah Jahan ni.. aduii.. sah - sah kalah.. 


indah... itu je yang boleh dikata.. white marble yang digunakan. 


ayat - ayat digunakan dipintu gerbang makam.. tapi no camera was  allowed in this graveyard. masuk je ke dalam ni, sayu nya hati.. sejuk dah memang sejuk lah kann. sebab the marble tu yang buatkan suasana dalam ni macam tu.. nyaman n tenang.. orang pun macam faham yang itu adalah kawasan kubur.. al fatihah kita sedekahkan buat mereka berdua.. kubur yang kita tengok di situ adalah hanya replica. yang betul nya kita kena turun ke bahagian bawah.. hanya orang tertentu je yang dibenarkan. 


kemudian kami keluar ke bahagian ini.. bahagian ini mengadap Yamuna River. nampak tak river tu.. 


gambar mak lagi. heee.. i menyakan lah yee.. 


pandang lah buat kali terakhir.. akhir bagi episode travel ke India lah. INSYALLAH will go again in future.. nak lebih santai.. nak lebih menghayati.. nak pegi masa winter kot.. or paling tidak early winter or Spring.. relax sambil makan - makan di area Agra ni.. banyak lagi yang boleh dijelajah di sini.. kita plan je lah yee..


amboiii. sakan kan kami.. 



dari arah  bahagian ini kami melihat main entrance Taj Mahal tadi tu.. 


ok lahh.. rasanya sudah agak lama kami di sini. masa di sini kami decided to make a short trip saje.. we cancelled our Fatehpur Sikri  coz of time.. we needed to rush back to New Delhi.. anyway kami berjalan balik ke main entrance. di sini kami akan berjumpa balik dengan our photographer yang busy sakan ambik gambar kami tu.. i pun disuruh bergaya gitu dan gini.. walhal katanya package kami hanya 6 keping je per person.. tapi bila dah smapai ke kami, we had more than 6 pieces.. segala gambar ditangkap nya.. gambar yang kita tak ready pun dicucinya.. Hangin i ..memang hangin.. i tolak some of the pics.. ada ke gambar - gambar yang diambik nya tu disuperimpose lah kot.. sebab macam sangat tak logic rupa gambar tu.. Jadi conclusionnya. some of the pics i tak nak ambik.. i terus terang cakap, dia tipu.. dan i tak suka.. alahhh. depa ni kannn. dah selalu menipu.. kau cakap apa je lah. dia buat bodoh je.. dia kata kita yang dah pilih lah.. tapi i tau dia tak sincere.. SOOO tip : TAK PAYAH GUNA PHOTOGRAPHER DEPA.. u gambar lah bagai nak rak tanpa pakai depa.. depa memang pembohong besar.. eeeeee sakit hati gitu.. tapi kannn.. memang dah rezeki dia kann.. cuma pada dia lahh.. tak pe lahh..so the rest bila ke mana - mana di India.. JUST WATCH OUT.. extra careful... pakai lah segala monopod ke tripod ke.. biar lah sempot amik gambar sendiri dan jangan sempot nak bayar ke depa ni je sudah lah.. 

Ok lahh. kemudian kami ke hotel balik dan ready to check out.. we had our very late breakfast.. hotel depa ni memang baik - baik lah.. even lewat we still boleh dapat breakfast lagi. layanan memang best.. then after checked out, we went to here..


nak tengok cam ne cara - cara depa buat ukiran yang ada di wall Taj Mahal tu.. 


lupa lah nama depa - depa ni..


tengok lah beriya lah mamat ni terangkan itu ini, ada ke tangkap gambar... sabar je kann. 



macam - macam. dan mak aiii. banyak nak kena guna rupee. sayang rupee i.. beratus - ratus tu pulak rege nya.. 



yang ini lagi lah rege dia. cicah rege ribuan gitu. 


akhirnya takat one fridge magnet yang berharga RM50 yang mampu i beli dengan satu marble box, RM50 gak.. ok lah tuu.. banyak tempat lagi nak guna duit.. itu dah kira ok lah kann.. lagi satu tak sanggup i nak hangkut marble berat - berat ni. mengarut je lahh.. ok lahh. 


last but not least. heeee. gambo i di sini. jangan mare lah ye.. nak mengabadi kenangan.. 

anyways.. ada lagi satu n3 about agra.. i tak nak buat panjang - panjang  cerita for one N3.. nanti terbelahak lah pulak.. so i prefer buat satu lagi sebelum i wrap up the story in India.. cerita pasal Agra Fort lah pulak nanti.. lagipun i nak share all the beautiful pictures di sini.. 

24 comments:

  1. Assalammualaikum.....
    Bukan main posing. Hihihi.......entry yang best kak pasal india.

    ReplyDelete
    Replies
    1. وعليكم السلام ورحمة الله وبركاته.

      Heee....saje je bergaya...menyakan I u...

      Delete
  2. bla kak yan cite psl photographer tu, sy tingat ms g indon dulu...lbh krg mcm tu jg...
    what? RM50 seketui??? pengsan...
    bla bc cerita2 akk ni, tetiba membuak2 nk pegi... ada terbaca travel agency buat trip ke sn termsk kashmir... insya allah ada rezeki akn smpi jg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. So kita ninkena extra careful lah..but since I dah bg tau ni...tak payah lah...

      yes seketul rm50...beli as souvenir for myself..heee


      gi lah..or u can contact my tour guide.

      Delete
  3. entry kali ni bru banyak pica akak ;) oowwhh mmng cantik sungguh Tajmahal ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..heee.kenang2an...kena diabadikan lah..


      Taj Mahal, kecantikannya tersendiri...

      Delete
  4. FM satu Rm50...haissshhhh...fikir manyakkk kali kalau nak beli nih.

    ReplyDelete
  5. Mana pulak my hero hindustani ni..nak nari pusing2 depan taj....hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak kat situ...kenan tak kenan je lah..

      I lak tunggu si arjun tak sampai2...sedihhh

      Delete
  6. woaaahhhhh best best trip ni... tqs for sharing kak yan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best...tp x leh diving lah awak..heee..

      Delete
  7. Masya Allah...cantiknya Taj Mahal...kalo dpt pergi ni..bestnyaaaa

    ReplyDelete
  8. Taj Mahal....memang mahal...insyaallah satu hari saya pun nak ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mahal lah dear...sure affordable. ..

      insyallah one fine day...

      Delete
  9. bestnye akk....bila pulak nak merasa ke sana...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best. sure boleh pegi nya. kumpul je lah duit.

      Delete
  10. yan. camtulah kalau p ikut tour guide kan. briya depa nak cerita, kita buat dek layan ambil gambar..
    bagus juga cerita the other side of shah jahan. apa yg kita dengar selama ni jauh berbceza:-))

    ReplyDelete
  11. Hope one day acu akan sampai ke sini gak

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Yan. tried emailing u tapi tak boleh. elivery to the following recipient failed permanently katanya.

    boleh kak yan email saya di edelweis2006@gmail.com so that i boleh berhubung dengan kak yan...ada beberapa perkara nak tanay berkaitan trip to kashmir. thanks

    ReplyDelete
  13. TAJ MAHAL yang kat setapak ni jer tak siap siap lagi...lpas ni kna pgi India lah nak kutip dinding yang pecah pecah tu nak tampal kat dinding Taj Maha l Setapak

    ReplyDelete
  14. Baru dapat tengok cita Taj Mahal akak ini, best yek....tengok gambar luas kawasan tu ye kak, peluh jantan betina keluar kalau berjalan musim panas kan....tapi dapat pengalaman tu yg paling berharga...

    ReplyDelete

cliks..cliks