cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, May 13, 2014

Incredible India (1) - First day in Delhi

Story on Saturday, April 5, 2014
From Kuala Lumpur to New Delhi


Ok lahh.. dah habis cerita pasal Kashmir.. Hari ni i nak cerita pasal our trip ke India.. sebelum ke Kashmir we went to Jaipur and Agra dah tak lupa New Delhi lah kan. My first time in India i skipped New Delhi.. Tatut.. After almost 2 years i dapat lagi menjejakkan kaki ke India.. Bila sebut je India semua orang akan kata, eeee.. India.. tak de tempat lain nak pegi ke.. Well, Europe i tak mamfulah for the time being.. (kena menabung berrsungguh - sungguh lah kot). and India ni for me unique sikit lah.. Tapi kalau for those yang terlalu fikir kan hygiene, bukan takat India lah.. ke Indonesia pun tak suka nak explore.. Every country ada specialty nya.. just explore..satu lagi orang akan bilang, eeee tak takut ke? India tak selamat.. kes rape merata.. aii.. kalau dah melancong tu kena ada persediaan lah.. bukan nak ke amik black belt kaler biru lah.. i mean kena bersedia dari segi info.. tempat yang kalau you dah tau tak selamat, tak usah lah pegi or jangan lah berani sangat jenjalan sesorang kat situ.. 

Kali kedua i ke India ni sebab nak sekali lagi ke Kashmir.. then since first time pegi India pun takat ke Kashmir, this time i wanted to go to other places lah.. I nak ke Jaipur dan Agra.. (teringin gak nak ke Kerala.)  like one of my silent reader, Dakshayani said.. cantik dan bersih..  tungguuu..


My boys di bawah jagaan Hubby. maid tadak. heee.

This time i went to India not alone. heeee. ada teman.. (haram pegi sorang - sorang. Dulu tu tak tau. tau pun tinggal dua hari lagi nak pegi, tak kan nak kensel kan.. so jalan je lah..)..kali ni i pergi berenam. ditemani  oleh Chef CiJu and CiLi.. then the others adalah Kakcik Ella (blogger), Kak Zue and Ayang dan depa ni teman Kakcik Ella. 


check in. we all guna Malindo.. serem gak perut i.. dua'a sakan i.. yelah baru dengar terbakar tu.. tu kejap je.. Ini 5 jam lak tu.. tawakal..


4 colorful of luggage.. senang nak trace. 


get ready.. the other 3 guna MAS.


pintu immigration tetap sama.. kapal je lain.


itu lah kapal Malindo.. tapi bukan yang tu lahh..


tu dia tempat duduk kami.. 


come - come stewardess Malindo ni. suka tengok kebaya dia. 


terbanglah kami ke New Delhi, India jam 6.35pm.. kurang lebih je masanya dengan geng yang satu lagi tu. dah janji tunggu je kat pintu masuk Immigration India nanti..duduk kat tepi enjin ni kira serem gak lah.. memacam yang didengar.. hee selamat lah YA ALLAH..


tak lama, kami dinner. memang kami dah tempah online dah..tapi i rasa tak payah lah order you.. nasi dia sangat lah keras.. macam dah reheat berulang kali kot. nasi i ni ok lagi.. nasi Chef CiJu even worst. nasi lemak dia umpama macam nasi yang terdedah di udara. keras cam tu lah.. nak tak nak makan lah yang mana boleh dimakan.. bersyukur dan redha je lahh.


Duduk kat area ni memang ada seribu satu macam perasaan.. kot itu lah kot ini lah... Tapi percaya lah qada dan qadar ALLAH.. 


Seronok sungguh tengok lampu - lampu dari atas kapa ni. New Delhi at nite from the above. 


Di pintu ini lah kami bertemu dengan the rest. Depa dah sampai lama.. terpaksa tunggu lah kan. ketua rombongan masih belum sampai. then kami terus menuju ke Immigration counter.. 


kalau dulu masa memula ke sini, takut - takut nak amik gambo kat sini. tapi kali ni i  tak kira dah.. click je lah.. ye lah. bawah tu immigration.. kena behave lah gamahnya. 



ramai sungguh lah tourists. tapi urusan di sini kejap je.. Immigration India ni pelbagai ragam lah.. masa i sorang - sorang dulu, agak serious officer di sini. tapi this time, banyak kena gula dengan kami.. so depa nampak macam friendly.. siap berborak lagi Kakcik Ella. (belum apa - apa lagi orang dah juai minyak kat dia).


Ini lah kami ( tak termasuk i lah di situ).. ahli rombongan cik kiah.. bag memasing. i dikasi tau Innova je yang akan kami gunakan. so luggage ni nak letak mana.. anyway. di airport kami disambut oleh Ramazan. the driver of A-1 Tours. Moslem..(makan sireh i rasa. hee. sebab gigi dia berkarat kesan kapur sireh..). Gambar ni masa kami tengah tunggu dia amik kereta. 


hahhh.. tu dia.. orang dalam bag luar. suspen lah kami.. ada nanti sehelai sepinggang kalau bersepah bag kami atas jalan.. tapi begini lah keadaannya.. maybe new for some of us.. tapi mana yang dah biasa travel ke India or Pakistan ke, or any middle east countries, this is so normal.. tak pe, tak pe terus kan perjalanan.. we all lapaq. 


masih jam lagi u New delhi ni. even dah agak malam masa ni. kami sampai di sini dalam pukul 9.30pm. kira - kira Malaysia jam 12.00am. memerhati suasana New Delhi.. macam - macam karenah di jalan raya. terjerit - jerit memasing dengan traffic depa ni. 


he..hee. tulis beriya  - iya.. tapi cuping terlinga kami macam nak rabak dengar bunyi honks. ya ampunnn.. bagai music. memang menarik.. perut pun sama bermusic nya. cuma bila tengok jam tu, macam tak fikir i nak makan.. tengah malam beb. 


Ramazan bawak kami ke sini.. resto ni dah dekat - dekat hotel kami. area Karol Bagh. 


among the best katanya you.. kami tak kesah asal nampak zahir bersih.


nak makannnn. 


sementara menunggu.. kerja kami picca..


memang fofular resto ni. tengok tu.. 



kami ordered sikit je. buat alas perut sebelum tidur.. layan.. sedap gak tu.


kami tiba memang kira dah tengah malam Malaysia lah. kat sini kira - kira dam 10.30pm lah kot. 


terus masuk bilik.. terus nak mandi, terus nak tidur. tengok - tengok jam kat tangan dah pukul 3.30am. aduiii. badan pun agak letih.. 


bilik agak spacious. we chose the standard package. so no complaint.. but anyway, we all happy. hotel bersih, towel bersih, katil pun best. 3 persons in the room. korang tengok apa depa buat tu. hee..hee. i mandang je lah depa ni. macam - macam.. depa nak rasa lantai Delhi sejuk ke idak. anyway.. besok nak kena get ready awal. nak keluar dari hotel at 6.30am. so agak - agak lah pukul berapa nak kena ready.. ok lahh.. kena tidur lah kan..

Btw, in awhile i akan fly ke Langkawi with the staffs and partners. so see ya soon.. please pray for our safe journey. first time guna FIREFLY.. ok daaa...




10 comments:

  1. Seronoknya berjalan-jalan di India. Nampak happy semua :)

    ReplyDelete
  2. Kak Yan! Citer delhi dah kuar x sabar nk baca next entry. Klau travel ramai mcm ni baru jimat duit transport dan hotel kan. Hai Jm jgk yg susah nk cari travel partner x ramai yg suka travel kt opis ni huhuhu. Berapa tiket kak yan dpt retun to delhi by malindo ni

    ReplyDelete
  3. saya tak memilih negara utk makan angin . setiap tempat mesti ada tarikan tersendirikan?
    selalu dpt seat kat sayap ....

    ReplyDelete
  4. JM.. rakan blogger keliling pinggang... ajak je lah dia orang.. mesti ada yang mau punya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang Mie : x semua abailable dh tanya beberapa worang then end up travel solo molo for next trip. Nk hajak PLM lah teman Jm ke Taj Mahal heeeee mau Mak Lang mencuka nanti heeee

      Delete
  5. hahha if bag2 tu terbangg mau sehelai sepinggang..sempoi je letak atas bumbung kete...apa2 pun nak tggu entry seterusnyaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pon tergelak baca part ni, deq.. Comey je kak yan bercerita, macam tuannya jugak.
      Kakyan.. Tq for this post. Nai teringin nak ke Goa dan Kerala jugak satu hari.

      Delete
  6. yan..kashmir i belum katam lagi..dah keluar delhi..
    nanti i nak jengok mana yg tertinggal

    ReplyDelete

cliks..cliks