cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, August 26, 2013

Our simple eid celebration, 2013

Story on August 7 - 8, 2013 (Eid Syawal and First syawal)


Kalau orang dah dah berbelas N3 cerita pasal Eid.. heee.. i baru nak warm up.. tak pe lah kan. kasi chance kat i.. anyway i tetap nak story kat sini.. maybe basi for others but not bagi i.. still happy to tell u abaout our preparation and even our simple celebration during eid. 

This eid, we decided to do small feast  on the first  nite of eid .. as usual our chef lah yang berrhempas pulas memasak sambil dibantu the rest of the family. this year nampaknya tak lah rama helpers kat dapur.. My brother beraya kat rumah in laws. sama gak dengan CiRah. so tak ramai on the day before eid. but still meriah you.. kecoh..


Chef CiJu sedang mengaul rempah for Opor Ayam.. this was our dish during eid. 



the rest busy membungkus BERASAK.. termasuk menantu orang Kelantan ni. heee. nasib lah badan..kata suka makan kan.. so memang kena bungkus..  


i made sikit ketupat for Hubby.. beli je sarung tu..


Lamb yang nak kena marinated for our dish also.. malam karang nak bakar..


i pun tak nak kalah. heeee... kederat dikerah.. alaaahhhbuat Lai Chee Kang je.. tapi yang ni bukan sembarang Lai Chee Kang ok... bukan kedai style.. rumah style.. Bak kata Abang Luqman lah. masak dengan LOVE.. tu yang jadi sedap.. heee.. belum pun masak yee dah sibuk puji2.. 


tiba lah pagi raya.. the rest tak sempat bergamabr raya. In fact this eid, we didnnt have any eid pics.. so sad.. memasing sibuk. sibuk apa ek???


sibuk nak prepare food for this kenduri malam nanti.. memang lah tak jemput ramai orang.. tapi our family je dah memang sedia ramai.. 


lepas kaum Adam balik dari semejid,Chef lagi tambah sibuk memasak.. walhal kalau ikut - ikut kan dah siap breakfast dah.. tapi sebab food ni nanti nak dijamu waktu malam, so kena masak agak lewat sikit.. tak mudah basi lah gamaknya. 


jadi selesai masak, baru lah kami makan. kira merangkap lunch. dah terlalu lewat. 



yang penting Berasak kena ada.. menu wajib..


ini yang sempat disediakan..


Chef CiJu sempat lagi membrownies.. sangat suka...


kami menerima first guest dari JB siap tapau food lagi. merasalah makan Nasi Dagang.. sedappp..ini pun sudah pasti masak dengan LOVE.. heeee


dan macam - macam cookies.. sedap - sedap gak..


me and my cousins.. their late mom adalah My Mommy second's sister.. lama dah tak ada.. so my cousins tumpang kasih sayang to My Mommy. sebab My Mommy je yang duduk dekat kampung. Lagi sorang duduk kat Singapore.. (tup - tup, rupa - rupanya my Singaporean's cousin kawen dengan Alin's cousin..) small world. 


malam tu, our kenduri just dihadiri oleh jemaah masjid for tahlil dan the rest hanyalah my cousins.. My cousins family je sudah hanpir 55 orang . seee.. plus kami yang di dalam rumah.. kurang lebih 20 orang.. so cukup dah. heee.. memang kami tak jemput sesiapa..Ini antara yang hadir.. My cousins ni lah yang sama - sama main pondok - pondok masa we all kecik - kecik. heee.. nostalgia betul. dah tua - tua dah kami. heeee... 


dissebabkan siang tadi kami semua tak dapat foto - foto, maka malam ni terus i ajak my sisters berfoto - foto. kami berempat je lah. the rest dah tak rupa orang. heeee...


these are my beloved sisters.. May ALLAH bless us with HIS rahmah.. kasih sayang kekal hingga Jannah.. INSYALLAH....


disuruh bergaya, maka bergaya lah kami. heee..sakannn..


plus ini our cousins. our bonding memang sangat - sangat close. alhamdulilah..


and this is little lady in the family Princess Aurora. 


while this is little man in the family, Little Ali.. last year dalam perut.. now, kutip duit raya.. heee

Anyway, ini lah cerita eid kami. so simple with no family pictures like before. tak pe.. INSYALLAH kalau ada rezeki, pajang umur, kami boleh gambar2 taun depan.. Mana tau ada ahli keluarga yang bertambah.. apa yang penting hubugan family kami akan bertambah kukuh hingga akhir hayat.. well instead this eid story ada lagi dua eid story.. cerita jenjalan.. cerita ziarah.. nnait i share ye...

********************************
Volume 2, Book 15, Number 69 :
Narrated by 'Abdullah bin Umar
Umar bought a silk cloak from the market, took it to Allah's Apostle and said, "O Allah's Apostle! Take it and adorn yourself with it during the 'Id and when the delegations visit you." Allah's Apostle (p.b.u.h) replied, "This dress is for those who have no share (in the Hereafter)." After a long period Allah's Apostle (p.b.u.h) sent to Umar a cloak of silk brocade. Umar came to Allah's Apostle (p.b.u.h) with the cloak and said, "O Allah's Apostle! You said that this dress was for those who had no share (in the Hereafter); yet you have sent me this cloak." Allah's Apostle said to him, "Sell it and fulfill your needs by it."

18 comments:

  1. meriah seronok... family akak org bugis yek kak... sbb selalunyer kalu burasak tu org bugis nyer hidangan... pastu ketupat lui... sedapnyer... teringat2 suke pg lyn burasak kt umah membe bugis dulu... dpt lah rasa lain dr hidangan kt umah...

    seronok family ramai kan kak... dpt berkumpul sume dh mengalahkan 1 kampung heheheh... mcm family dana gk... abah ada 14 adik beradik, mak 8 beradik mmg riuh la kalu sume dtg berkumpul... masing2 udah ada anak n cucu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. family akak adalah keturunan Jawa. but arwah nenek dulu belajar masak berasak. then till now we all makan benda ni...akak sangat2 suka ketupat lo/lui.

      memang cam tu lah family akak.. riuh rendah..

      Delete
  2. Untung ada Chef dalam family tak yah pening2 fikir bila time masak2. Sama Aina pun tak ada gambar bagai pada hari raya tu, semua main tangkap muat je gambarnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH... itu pun kalau masih belum disambar orang. kalau dah kena sambar duk fikir cam ne nak masak nanti. hee

      Delete
  3. Meriahnye raya...walau xde fmly foto...berasak?bru pertama kali rietta dgr....buat dr plut jugak yea akk....

    Psss....akak dah shat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. berasak our traditional food during hari raya.. org lain makan ketupat lemang. we all makan berasak. Bugis food.


      akak ni ok ok lah sikit.

      Delete
  4. Macam mana rasa berasak tu kak? Hehe.. Alahai. Macam sedap je tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam lontong sikit.. but lontong ni nasik dia tawar. yang ni ada rasa santan n garam.. sangat sedap.. esp homemade.

      Delete
  5. i tak pernah makan berasak nie kak? mesti sedap kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilah sedap.. tak pernah tinggal food ni since dari kecik lagi.

      Delete
  6. Semlm punya seronok dok baca dan tengok gambar kat sini sampai lupa nak tulis komen...heheheh... ye lah, saya pun nak tanya pasal berasak tu amende...

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee..boleh gitu yee... thanks sudi baca yee... berasaknya traditional food kami.. masak dgn santan dulu, then bungkus, baru direbus balik.

      Delete
  7. Kakak pasti sangat mestinya adinda Chef CiJu busy memanjang menyediakan semua hidangan. Untunglah semuanya dapat menikmati hidangan lazat-lazat. Kalau kakak dah tahu rumahnya tahun depan tak tunggu lama serbu dulu sebelum org lain datang berkunjung hihi..

    Adik pun macam pandai aje bungkus berasak tu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak... taun depan INSYALLAH, raya tu sebelum balik rumah ayah. mai dulu rumah mak n abah. hee.. belasah berasak tu..

      oooo Abang 'Imran memang dah pandai dah..

      Delete
  8. rumah kak yan je ada berasak ni...hehehe..

    sungguh tak sangka kan kak yan bersaudara kita gamaknya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee.. ye lah. burasak.. berasak.. sangat unique..

      small world kan alin..

      Delete

cliks..cliks