cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, August 28, 2013

DIkunjungi dan mengunjungi Eid 2013

Story on August 9, 2013, Friday - Second Eid Ramadan.


My Daddi and My Mommi house ni kira memang tempat all the family berkumpul.. My family and adik beradik memang dah tentu kat situ lah kan.. then all the relatives akan datang jumpa depa.. orang muda kunjung orang tua.. so we all memang tak bergerak ke mana - mana lah.. tunggu guests mai umah kami..

so i nak story kan soal kunjung mengunjung ni lah... first of all yang datang berkunjung ke rumah My Daddi ini haahhh.. this family.. kira nya ini like My Daddi second cousin.. but, the cousin tu dah tak de lah.. nak meninggal about 17 years ago.


with my auntie, the siblings 7 orang, all boys, one gurl je.. (sorang meninggal), new mommy, another 2 boys and one gurl.. so nampak kat sini semua lelaki..my auntie meninggal masa melahirkan last baby (yang duduk pakai baju merah tu.) so mak meninggal, baby tinggal..  sedih masa tu..

with this family lah i stayed masa i buat teaching course di MTC - Maktab Perguruan Perrsekutuan Pulau Pinang.. masuk second semester, i tak suka stayed kat hostel.. so i berulang alik dari rumah depa ni di Butterworth ke college.. penat memang penat.. but i was so happy that time.. with the kids.. masa tu anak - anak my auntie just 3 orang then on the last semester i was in college, lahir lagi sorang.. since then (in 1993 i finished my course).. some memang i dah tak pernah jumpa.. dan raya ni lah buat pertama kali we all bertemu after sooo many years. but the eldest tu dah biasa di rumah i dulu... now dah jadi doctor dah di Kemaman.. kejap nya masa berlalu kan.. lama gak depa di rumah My Daddi.. 

then right after they went back.. time to eat.. ha..haa.. haa.. very late lunch.


the chef punya tugas.. sibuk betul NekCik memfoto.. waduhhh..


this was the balance Nasi Minyak Lebihan after kenduri semalam tu.


ini lah lauk late lunch kami.. macam - macam ada.. buttt..


ini yang paling best. Ikan Kering. laju je makan jadinya..


and on the next day.. turned to ronda - ronda raya.. nak berkunjung pulak..


visited TokCu ( My Daddi's auntie).. dah umuq kurang lebih 90 tahun.. masih waras, masih bertenaga ( dia tengah sapu sampah masa kami tiba), masih jelas penglihatan, masih awas pendengaran.. MASYALLAHH... beliau sangat lah happy bila we all datang.. since nobody else kat rumah tu, maka kami tak lah minum or makan kuih raya.. just duduk depan tangga dan sembang sambil layan rambutan separa masak. ha..haa.. haru tul..


kalau tengok kat sini, dah ada 3 generations. TokCu , My Mommi  , Me, and Princess Aurora ..


tengok, saip panjat - panjat nak makan rambutan. bukan masak betul lak tu. masih separuh malah suku masak lagi. 



another yang tua dikunjungi.. also Nenek saudara.. ( My Daddi's auntie). pun dah berumur lingkungan 80an. 


ke rumah warga emas maka dapat lah makan kuih antique. heee.. kenal kuih ni.. agar - agar keras ni.. i tak tau nama nya lah..


kami sebenarnya kelaparan.. heee.. we all tak makan tengahari lagi.. sooo, habis semua kuih ini kami sapu.. 


sebab dah skipped lunch, maka kami terus buat early dinner..


dah tak sabau dah depa ni..


Ikan Cencaru Goreng Garing pun memang sangat lah sedap bila dah lapar.. dah asyik berempah je lah food raya, ikan goreng lagi sedap. 


Tom Yam.


Daging Masak Merah.. sangat sedap.. LICING kami kerjakan.. kesemuanya 33 orang.. tu diaa..

Last but not least.. pekena Nescafe Tarik dulu sebelum balik. dah penat, maka jalan pulang yang nampak. ALHAMDULLILAH BARAKALLAH.. hanya syawal je kita berkesempatan kunjung mengunjungi.. esp bagi yang tua.. kalau ikut fitrah alam, yang tua akan pergi dulu, jadi utamakan mereka di hari mulia ni.. sedih atas sikap anak - anak yang tidak mau beraya bersama - sama ibu bapa even depa masa wujud lagi.. spend lah masa buat mereka.. BARAKAH hidup, INSYALLAH..

22 comments:

  1. Salam Yan...SELAMAT HARI RAYA...masih kuat TokCu tu ye... masih boleh menyapu laman lagik... Kita dulu kecik2 pun suka rambutan separuh masak.. rangup dan manis2 buah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam dear.. ALHAMDULLILAH,,, memang masih sihat.. dia fit je.. maybe dia jenis petite kot..

      Delete
  2. Replies
    1. hee..hee..itu baru sikit tuu.. kalau tak lagi sakan makan..

      Delete
  3. Seronok tengok keluarga Yan berhariraya bersama. :)

    ReplyDelete
  4. Bila dah kelaparan, semuanya sedap..hehehehhe. Tapi, mesti teringat2 food kat rumah jer kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. tapi nak wat cam ne kan.. terpaksa lahh tahan lapar. he

      Delete
  5. masih terasa lagi kesedapan puding roti aritu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduss.... kena buat dan buat lagii.. permintaan tak berhenti2..

      Delete
  6. Betul tu Kak Yan yang tua harus diutamakan, ada anak2 bila balik beraya jalan sendiri2 tinggal mak ayah kat rumah jadi penunggu. Apa salahnya masa inilah ajak mak dan ayah jalan2 rumah saudara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedihkan... harap2 tak jadi pada keluaga kita kan..

      Delete
  7. Kak Yan..jad ke pi Singapore rumah kak Mida?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jadi pegi lah Alin.. tak sempat sangat..

      Delete
  8. Saya suka lar kalau dapat beraya/menziarah elders ni tapi saya tak dapat lah nak merasa semua tu, sebelah saya memang tak de orang tua (yang ada mak sedara dan pak sedara yang muda dari my father yang sulong) dan sebelah hubby pun yang paling tua my mother in-law lah. *jeles*

    ReplyDelete
    Replies
    1. generation lama ramai yang dah tak de ye.. memang sesuatu yg seronok sangat kalau dapat visit org2 yg tua ni..

      Delete
  9. seronok tengok gambar yang jelas2 belaka... terasa suasana rayanyer...

    ReplyDelete
  10. memang lah sangat seronok kalo raya ramai2 sanak saudara kan...

    bila dapat raya rumah kak yan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sangat happy.. sakan semuanya..

      iya lah... awak tu susah sangat nak jumpa..

      Delete

cliks..cliks