cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Friday, July 3, 2020

Putu Mayam Moslem, Pasar Seksyen 6, Shah Alam.





Siapa suka PUTU MAYAM angkat tangan. 🙋🙋
i memang suka. 
sejak dolu - dolu lagi. 
kalau dulu kat kampung selalu je ada orang india yang menjualnya. 
mana ada dolu2 ni orang melayu buat putu mayam kan. 
seingat i lah. 

masa i mengajar dulu tahun 90an ada lah sorang cikgu muda yang suka sangat bawak putu mayam ni datang ke sekolah. 
maka kami pun menjamu selera lah. 
teringat2 i. 
bila lama tak makan dan  bila teringin maka pegi lah ke Jalan Tuanku Abd Rahman dan beli kat mamak yang menjual di kaki2 lima kedai tu. 
itu baru lah yang india moslem. 
kalau tak sure yang beragama hindu yang menjualnya. 
dan biasanya depa ni jual menggunakan GULA TIMBANG. 
i memang suka kalau putu mayam guna gula timbang. 
tau kan cam ne rupa gula timbang. 

nowadays memang dah banyak orang2 Islam kita yang menjual Putu Mayam ni. 
i bukan racist. 
i maksudkan kalau boleh lebih selesa kita makan hasil jualan sesama moslem lah. 
tak was - was kan. 
even secara zahir nya ini sekedar kuih je pun. 
and mostly nowadays orang jual guna GULA PERANG.
pada i kureng lah umph dia tu. 


i suka makan cam ni. 
tabur bebanyak gula perang tu atas putu mayam tu. 
then i gulungkan. 
2 3 keping i boleh habiskan. 


and this is the place yang i selalu beli. 
dulu2 memang one Indian man yang menjual. 
i beli gak. 
hehehehe..
tapi now i dah ada sorang abang aji ni yang menjual. 
pegi pasar mak datin sure jumpa dia ni kalau dia tak de tu ponteng lah tu. 
hehehehe 
sure ada depan tangga pasar ni. 


betul2 dia di depan tangga ni. 


tapi kan sekarang musim covid19 ni. 
i pun baru sekali ke pasar. 
waktu ke sana minggu lepas i tak nampak dia. 
rindu lah nak makan putu mayam. 
ada je dalam FB lah. 
dalam IG lah orang tunjuk cara buat Putu Mayam sendiri kat rumah. 
but m sure totally lain lah kan dari yang biasa dibeli tu. 
mudah2an besok kalau ke pasar ada lah abang ni. 


8 comments:

  1. Sekarang dah ada orang kita yang buat dan jual makanan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. kalau dulu2 mmg org india je yang jual kat kg2.

      Delete
  2. Replies
    1. Sedap kan. Akak x pandai buat. Kalau nak buat pun nak kena ada acuan. Ni mmg x de lah.

      Delete
  3. Betul...i pun tertunggu tunggu bila la pakcik ni nk jual balik. Putu mayam dia mmg sedap. Dah lama dah x nmpk dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waktu Covid ni dia mmg tak nampak dah. Windu tekak dah ni. Mudah2an dia sihat kan.

      Delete

cliks..cliks