cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Thursday, December 5, 2019

Cekodok Jagung Gluten Free.




Product Review.
GLUTEN FREE FLOUR





Juadah apa petang tadi. 
minum petang makan cekodok memang best kan. 
so i just nak share buat cekodok hari ni. 
alaaaaa..
cekodok je pun kan.
but hari ni i buat cekodok dengan tepung gluten free. 
ahaaaa..
some people dah biasa dengar kan. 


so i buatlah cekodok dengan flour ni. 



 What is GLUTEN FREE FLOUR?
so i google search lah kan.. 
i dapat kat google. 

Gluten free flour is a term that is applied to flours that are made of non-gluten containing products. There are many kinds of gluten free flours available at supermarkets these days, along with many “all purpose” gluten free flour blends that are designed to be an easy to use replacement for wheat flour. Gluten is a protein found in wheat, rye, barley and triticale that, when water or liquid is added to it, makes an elastic dough. Gluten free flours on their own do not have this elasticity and typically produce a much denser product, so blends of different types of grains are used to create gluten free flour mixes with a more versatile consistency that will work well in the same applications as wheat flour.

apa kesan kalau kita makan tepung ada gluten ni?
i  searched  once blog cerita pasal tepung yang biasa kita consumed ni. 
kat  S I N I   ye. 
baca lah. 


ada jagung fresh kat es bok. 
so teringin lah nak makan cekodok.
 lagipun cekodok ni kan memang dah jadi kebiasaan makanan siang malam kami. 
dengan cekodok je pun Hubby dah tak perlu nak lunch.
senang kan. 
hehehee


i suka pakai BAWANG BESAR banyak2. 
letakkan sikit CILI API. 
kunyah2 tergigit cili. 
pergghhh..
then i guna IKAN BILIS.


potongkan isi JAGUNG.
pakai pisau je. 



Ambiklah dalam 3 cawan GLUTEN FREE FLOUR.



masukkan DAUN SUP dan IKAN BILIS.




dah jadi. 
cuma i noticed bila guna tepung ni texturenya memang sangat berbeza kalau kita pakai tepung biasa. 
tak melekit sangat2 lah.


dah siap dough dia. 
jom kita goreng. 


ok.. 
dah hampir siap. 
ready to eat lah.


 done. 
sedap rasa jagung di mulut.
nanti ingat nak buat lagi. 
sebab banyak sangat tepung dan jagung ada di rumah ni. 
then kita cuba buat CEKODOK PISANG pulak nanti ye. 
Harga sekotak gluten free ni dalam RM25 sekilo.
cuba lah carik2 brand lain. 
yang i pakai ni itu lah harga nya. 
SELAMAT MENCUBA.

20 comments:

  1. harga berbaloi dgn kebaikannya..sedapnya cucoq jagung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear.. tapi tu lah tak boleh lah nak sembarangan makan di luar. sebab kat luar susah lah food yang cam gini kan..
      i mmg suka sangat buat cucur jagung.

      Delete
  2. Petang tadi pn is3 buat cekodok pisang kapas pakai tepung faeza aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap tu wak. Sy pun suka cekodok pisang.kalau dekat sure mintak sikit. Lupa pasal gluten free...hehehehe

      Delete
  3. sedapnya kak yan, nak try jugak lah cari tepung bebas gluten nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pelan2 kita tukar Dana. Insyallah for our health.

      Delete
  4. Petang semalam i makan apam balik kecik je kak beli kat depan opis hehehe
    but this is nice... healthy some-more. Menarik pulak tengok keindahan kaler2 kodok akak hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa.. baru nak belajar2 makan sihat2 lah kununnya..

      kaler nampak cantik tu sebab br dapat phone yang ada camera cantik.

      Delete
  5. sy suka sangattttt cekodok jagung.. sedap rasa manis jagung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii.. panjang sungguh sangat nya tu. hehehehe.. sedap kan.

      Delete
  6. kalau lah tau ada cekodok jagung semalam..dah singgah dah..boleh merasa cekodok gluten free ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. dah orang tak bagi tau langsung.
      tup2 duduk tepi telinga i je.

      Delete
  7. sedapnya makan panas2. apatah lagi kalau time hujan turun. hehe

    ReplyDelete
  8. Pi kotaraya kena cari lah tepung ni, or lajada kot...

    ReplyDelete
  9. aida x pernah guna gluten free ni.
    but tau la bcoz ada kawan, anak dia alergy of byk benda.
    so, dia memang guna tepung yg gluten free la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. at first mmg agak pelik lah nak guna tepung ni Aida.
      tapi kalau penting kan kesihatan ok je kot.

      Delete

cliks..cliks