good day buat semua..
i sebenarnya tak ada cerita nak share.
tengok2 drafts banyak rupa2nya.
one of it ini.
nak share with you guys cara2 nak bungkus or melipat Ketupat Loi.
apa tu Ketupat Loi?
Well ini lah main dish yang family kami buat every year during Eid.
dish orang Bugis even kami bukan orang Bugis.
Arwah nenek dulu yang belajar how to make this.
and since then kami dah memang terbiasa dengan this dish instead of Ketupat or Lemang.
banyak kali dah i share pasal benda ni.
but today just nak share how to bungkus2 lah.
yang paling penting kena ada DAUN PISANG lah kan.
daunnya kena yang betul2 lembut.
warna putih cam tu.
in fact nak kena letak kejap kat luar matahari.
tapi jangan sampai kering ye.
yang putih ni lah yang elok untuk buat KETUPAT LOI.
yang hijau sikit tu elok untuk BERASAK.
jenis pisang apa yang sesuai?
biasanya Daun pisang abu/nipah/kapok yang paling bagus.
Pulut yang sudah 3/4 masak.
ataupun boleh je yang sudah masak tapi tak tanak betul2 tu.
ok je.
caranya sama cam kalau kita nak masak PULUT makan dengan kuah durian.
kena bersantan dan agak lemak masin sikit.
ambik dalam sesudu lebih sikit.
letak atas daun cam atas ni.
bentuk2 kan.
sama cara kalau kita nak buat KUIH JONGKONG.
gini cara lipat daunnya.
cam ni rupanya.
pasti ada lebih daun tu kan.
itu harusnya dipotong supaya nampak kemas.
Ini baru buat ketupatnya.
nanti nak kena rebus pulak.
tapi tak bolehlah rebus seketul2 cam atas ni.
tinggal daun je nanti.
kena kumpulkan macam atas ni.
5 ketul boleh.
6 ketul pun boleh.
then kena balut atas daun pisang yang agak besar dan keras sikit.
dibungkus cam atas ni.
cam ni nak kena dibungkus.
kena ikat kuat dengan tali rafia.
i show sikit how to bungkuskan BERASAK ye.
lain sikit cara dari bungkus KETUPAT LOI.
kena panjang2 cam atas ni.
beza dengan KETUPAT LOI ye.
then lapis2 dan baru boleh dibungkus dengan daun yang besar dan sedikit keras.
letakkan dalam 6 keping cam tu.
then baru lah boleh direbus.
rebus selama 4.
baru semuanya masak.
kalau terlebih rebus nanti akan lembik isi dalam daun pisang tu.
so anggaran 4 jam lah.
so selamat mencuba ye...
walau eid masih jauh sangat2 ye.
wak tau buat ketupat kodok jee .. hehehe
ReplyDeleteHahaha.. susah tu buat ketupat Wak.
DeleteSA mmg x tau apa la kak yan...
ReplyDeleteMai Johor. ramai org bugis yang selalunya serve this during hari raya. rare kan.
Deleteso that's how it's done
ReplyDeleteyes...
Delete