cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Wednesday, August 14, 2019

My big table during Raya Kurban.





Episode tayang meja tetap ada ye. 
Kali ni tak banyak yang dihidangkan. 
Gara2 kami semua rasa tak larat nak memasak for eid.
Pakat beli then some yang dibawak oleh my SIL.
kita sediakan pinggan mangkuk je lah kan. 


so gini lah rupanya. 
i pun memang terasa malas sangat nak prepare bersungguh. 
My big table not the vass gitu. 
Baru prasan yang table mats pun pakai putih. 
dah tak terserlah keadaannya. 


Ini keadaan bila dan malam. 
Ada buah sikit kat situ. 


Sebenarnya nak tayang tu sudu gerpu baru tu. 
I bought thru Lazada. 
Ada macam2 kaler tau. 
Gold ada, silver ada then yang i punya ni Rosegold.
then agak murah je pun. 
Siap angan2 ni nak rembat lagi nanti. 
sabaq nooo.


Kali ni i hidangkan nasi so no dessert bowl i letakkan di situ. 
the simplest lah kan. 


Ini Air Degan. 
Means air kelapa then i campurkan dengan air gula melaka. 
Punch bowl ni i nak kena cari yang besar lagi sikit lah. 
sebabnya terpaksa refill berkali2 kalau ramai tamunya. 
agenda mencari kitchenware lah nanti ye. 


Air Longan for the second badge. 
malamnya lah. 
I cari Blue Big Bowl ni kat IKEA dah tak de dah now. 
Nyesal beli  je hari tu. 


Ribs Osmot tak boleh tidak. 
tetap kena masak. 


i made Rendang Daging Pucuk Ubi. 
Hubby requested since 2  3 hari sebelum tu. 
So pertama kali buat. 
Kira ok lah tu. 


sebenarny ai served food yang i tempah. 
Sama macam masa i buat gathering lepas raya puasa yang lalu. 
Ada nasi yang warna kuning tu dan ayam nya. 


ini nasi nya.
Ayam nya lah pulak tak tertangkap dek camera i. 
then ini blur lah pulak. 


Ini pulak Kerabu Pucuk Paku yang diorder bersama Ingkong. 
sedap.


Ini yang ditong kan buat kami.
dari my brother.


package dengan Ayam rendang. 


Ada Roti Jala.
orang bawakkan. 
yang tengah tu.
Punten yang i beli sama2 dengan Ingkong tu lah. 
Dan ada sikit ketupat dan Lontong yang i beli di Pasar Mak Datin. 


Roti Jala makan dengan Serawa Derian. 
Punten Makan dengan Sambal hijau tu. 
Dan Ketupat makan dengan Serunding Ikan hasil air tangan Cik Ti.


ALHAMDULILAH..
ini yang beraksi on My Big Table.
Semakin hari semakin berkurang tenaga rasanya nak menyediakan food buat family bila ada big event ni.
so kita pakai beli je lah nanti. 


16 comments:

  1. sedapnya kak menu2 nya. ketupat tu yg paling best kalau time raya nak makan hehe. selamat hari raya aidiladha kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari raya dah habis ye.. menu campur buat dan beli tu.

      Delete
  2. wah..macam-macam ada.
    mcm mana la rupa dan rasa ayam ingkong tu ya?..

    ReplyDelete
  3. sedapnya rendang daging pucuk ubi.. lama xmakn. nak raya umah k.yan laaa! hahaha.

    ReplyDelete
  4. Sedappp semua nanti nak rasa jugak makan kat meja tu kak yan :)

    ReplyDelete
  5. Punten tu,rietta mula mula igtkn telur rebus, rise gold, rietta new fav color...hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam rupa tu ye rietta. sedap tau.

      sama kitaaa.. mmg suka.

      Delete

cliks..cliks