cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Thursday, June 13, 2019

Nasi liwet pada ramadan ke 16



May 21, 2019
Ramadan ke 16




Cepat sungguh masa berlalu. 
hari ni je dah almost a week kita beraya kan. 
i thot this N3 boleh i keluarkan sebelum raya..
rupa2nya tak dapat jugak. 
so i share this now. 

i nak share this new menu in the house. 
selalunya we all makan kalau ke Bandung. 
Nasi Liwet. 
bukan LIWAT tau. 
LIWET. 


i sediakan ni on puasa ke 16.
Nak ada feel indonesia nya tu siap pakai daun pisang. 
siap guna mangkuk2 yang i beli di Bali. 
some mangkuk nya dari pokok kelapa. 
semua dibeli di Bali long back lah.


ini rupa hidangannya. 


ini lah portion for me. 


dan ini lah Nasi Liwet. 
berperisa sebab ada Ikan Bilis. 


padanannya. 
ada Sambal Ikan Bilis Tempe. 
Ada Sambal Setan. 


Sambal Bilis Tempe pedas. 


Sambal Setan. 
ingat lagi recipe Sambal Setan i?
sini ada  R E S E P I   nya. 


dan ada padanan ini jugak. 



I buatkan Ayam Goreng Kunyit dan Kacang Panjang.


dan Bakwan Sayur. 
sedap tau Bakwan Sayur ni. 
Nanti i share the recipe. 
ala macam masak cekodok je pun. 
tapi ada lain sikit. 
nanti kita buat ye. 


padanan ke 3. 
tak sah kalau tak ada ni. 
Tempe Goreng dan Tauhu Goreng. 
Tauhu tu macam lain sikitkan rupanya. 
Sebab nya i coated kan dengan Tepung Goreng Bestari. 
Sedap wei. 
licin tu dulu. 


so ini my portion again. 


then kitarang tambah kan our hidangan dengan beli kuih2 di bazaar. 
sebab tamu ada ramai malam ni. 
tapi still ada buang gak. 


and our dessert tonite. 
I made RUCUH MANGGA. 


so cooling bila ditelan especially bila time berbuka kan. 
kalau nak tau buat Rucuh Mangga ni i share the recipe di S I N I
tapi yang lalu tu i made Rucuh Kuini. 
tak ada Kuini, Mangga yang manis2 tu pun ok sangat2. 
sure best punya. 


Ok guysss..
jumpa lagi nanti. 
daaaaaaa.



7 comments:

  1. wahh...menu menu kak yan selalu yang rare .... best giler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saje suka nak mencuba. Ye lah makan kat sana sedap nak ulang jauh so kita cuba sendiri lah kan. Nnt azian cuba ye.

      Delete
  2. woo nasik liwet..gurame terbang tak da ye..
    yes..pls share ye nti bakwan tu..nk tgk resepi versi Pn Azian..
    Tq for sharing all the resepi..

    selamat hari raya aidil fitri..
    maaf zahir batin to you & famili..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehee.. sedap weii.. tak yah pegi Bandung.
      tak boleh gurame. itu makanan Padang.

      Selamat hari raya maaf zahir dan batin..

      Delete
  3. aduh kak, geram nengok nasi liwet tu ngn segala menu sampingan nya, lengkap lak tu...
    bila lah nk merasa masakan akak nih... hari2 dok tengok je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa... nanti one day Dana datang rumah akak.. tapi tak boleh lah nak buat Nasi Liwet. hehehe...
      dana bagi number phone kat akak. susah kita nak bercontact kan..
      mine is 019 - 2129958.

      Delete
  4. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    ReplyDelete

cliks..cliks